Læsetid: 2 min.

Miljøorganisationer boykotter EU

15. maj 2000

135 europæiske miljøorganisationer vil ikke mere give troværdighed til et samarbejde, der i den sidste ende ikke gavner miljøet

En lang række europæiske miljøorganisationer har i protest mod EU-kommissionen afbrudt deres deltagelse i arbejdet på at lave standarder for produkter og produktionsmetoder på EU's indre marked.
"Vi vil ikke være med til at give troværdighed til en proces, som i praksis ikke garanterer, at miljømæssige interesser integreres i beslutningerne," forklarer John Hontelez til Information. Han er generalsekretær for organisationen European Environmental Bureau (EEB). EEB er paraplyorganisation for 135 europæiske miljøorganisationer.
Integration af miljøhensyn er et krav, ifølge Amsterdam-traktaten.
"Uden en sådan integration er EU's nye tilgang med at overlade standardiseringen til en af industrien domineret institution farlig," siger Hontelez.

Udfylder rammer
EU's standarder har stor betydning for miljøet. På mange områder udstikker selve EU's lovgivning (direktiverne) nemlig kun rammer - som så udfyldes af CEN, det europæiske standardiseringscenter. Det gælder f. eks. legetøj, byggevarer, maskiner og emballage. I CEN er det ikke politikere og regeringsrepræsentanter, men industrien, der har størst indflydelse.
EEB har dog deltaget fra sidelinjen gennem et rådgivende organ. Men det kræver stor ekspertviden og meget arbejde, hvis man vil have
reel indflydelse. EEB har derfor krævet penge til denne opgave, på linje med fagbevægelsen og forbrugerorganisationerne. Europaparlamentet har støttet dette krav i fem år, men EU-kommissionen sagde for nylig nej. EEB mener, at industrien får større og større indflydelse og miljøorganisationerne mindre og mindre indflydelse på standarderne.
"Som det kører i øjeblikket mister myndighederne muligheden for at kontrollere, om EU's miljødirektiver bliver overholdt," siger Danmarks Naturfredningsforenings EU-medarbejder, Michael Minter.

Imod direktivets mål
Det højst prioriterede mål for EU's direktiv om emballage er at der skabes mindre affald. Men ikke desto mindre er standarderne blevet udformet sådan at man gerne må pakke en lille dims ind i en stor emballage for at "præsentere produktet." Først derefter diskuterer man, om den store indpakning er miljørigtig.
"På den måde hindrer man myndighederne i at kræve direktivets egentlige formål overholdt," siger Michael Minter, "nemlig at forebygge affald."
"Standarderne er ringe, især de kemiske stoffer," siger Det Økologiske Råds sekretariatschef, Christian Ege. Selve miljøkravene bør fastlægges af EU's institutioner, altså regeringernes repræsentanter i Ministerrådene og komiteerne samt EU-kommissionen og Europaparlamentet, mener han.

Ikke effektivt
"Den nye metode blev lanceret som en effektivisering, men det har vist sig at CEN ikke er hurtigere end EU's institutioner. Før blev sagsbehandlingen forsinket af nationale modsætninger mellem politikerne. Nu bliver den forsinket af interessemodsætninger mellem industrierne," siger Ege.
EEB har, sammen med Verdensnaturfonden og Friends of the Earth krævet en kvart million euro til et ekspertbureau med bred kompetence. Men det ville miljøkommissær Margot Wallstöms direktorat ikke være med til. Nu vil miljøorganisationerne søge politisk støtte, blandt andet ved en høring i Europaparlamentet først i juni.
I Danmark giver Miljøstyrelsen penge til opgaven gennem programmet for Renere Produkter. Danmarks Naturfredningsforening har vundet opgaven i en regulær udbudsrunde og fortsætter sit arbejde for miljøvenlige standarder inden for rammerne af den danske standardiseringsorganisation, understreger Michael Minter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her