Læsetid: 2 min.

Minister vil stemme nej til sin egen lov

23. maj 2000

Politikere kendte ikke konsekvenserne af de ændringsforslag til loven om kunstig befrugtning, som blev vedtaget i sidste uge. Sundhedsministeren foreslår nu, at regeringen stemmer nej til sin egen lov

Sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S) er nu gået i gang med at finde et flertal mod loven om kunstig befrugtning, når den kommer til endelig afstemning på fredag.
Det sker efter at et flertal i sidste uge vedtog et ændringsforslag til loven, da den var til afstemning under andenbehandlingen.
"Det nye indhold i loven rejser så mange principielle spørgsmål, at jeg ikke kan stemme for det. Så er det bedre uden den nye lov," siger Sundhedsminister Sonja Mikkelsen til Information.
Regeringen havde selv lagt op til, at den eneste ændring skulle være at forlænge den tid, lægerne må nedfryse menneskelige æg fra to til fire år.
Det ændringsforslag, som blev vedtaget torsdag i sidste uge indebærer imidlertid, at der bliver indført brugerbetaling på kunstig befrugtning, og giver læger mulighed for at afvise barnløse par med misbrugs- eller andre sociale problemer.
Samtidig lukker loven den sidste mulighed for, at enlige kvinder og lesbiske lovligt kan blive kunstigt insemineret.

Diskriminerende
Enlige og lesbiske har indtil nu kunnet blive insemineret på Jordemoderklinikken Stork, hvor jordemoder Nina Stork har tilbudt behandlingen.
Det har hun kunnet gøre, fordi loven hidtil kun har forbudt læger at udføre kunstig befrugtning på enlige og lesbiske.
Med ændringsforslaget, forsvinder denne mulighed, fordi ændringen indebærer, at kun læger må inseminere.
"Det er dybt beskæmmende og diskriminerende over enhver grænse," siger formanden for landsforeningen for bøsser og lesbiske, Bent Hansen, som ikke er i tvivl om, at ændringsforslaget, som blev fremsat af Kristeligt Folkeparti, var rettet direkte mod Nina Stork.
"Det er jo helt forrykt at tro, at man kan lovgive imod, at folk får børn. De lesbiske vil blot gå andre veje, og konsekvensen er, at de bliver frataget muligheden for at blive insemineret i forsvarlige og trygge omgivelser," siger Bent Hansen.

Lovsjusk
Heller ikke sundhedsministeren er i tvivl om at lovændringen var rettet mod Nina Stork.
"Jeg kan ikke få øje på andet, end at loven var direkte rettet mod hende. Og jeg vil ikke være med til at kriminalisere noget, som ikke er farligt," siger Sonja Mikkelsen.
Ændringsforslaget blev primært vedtaget ved andenbehandlingen af borgerlige stemmer, men også en række ja-stemmer fra SF havde en væsentlig indflydelse på, at forslaget blev vedtaget.
Samtidig var en væsentlig faktor for udslaget, at 27 socialdemokrater ikke var til stede under afstemningen, som fandt sted op til Store Bededag.
Flere politikere gav i løbet af i går udtryk for, at det kommer bag på dem, at ændringsforslaget rammer lesbiske på denne måde.
"Det er udtryk for lovsjusk. Det handler om, at der er over 100 lovforslag, som skal igennem lige nu, og ingen har overblik over, hvad der sker," siger Bent Hansen, som finder situationen dybt utilfredstillende.
Han er derfor glad for sundhedsministerens beslutning.
"Det er den bedste idé, hun længe har fået. Selv om loven ikke var tilfredsstillende før, er den dog langt bedre end den lov, vi har udsigt til med de nye ændringsforslag," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her