Læsetid: 5 min.

Mord med rent hjerte

27. maj 2000

Pakistans største madrasa - islamiske skole - leverer unge mænd til Afghanistan til at føre Talibans hellige krig. Samtidig truer de religiøse ledere med et nyt Afghanistan, hvis Vesten og regeringen fortsætter deres hidtidige linje

Hellige krigere
PAKISTAN - Ville han kunne dræbe for Gud?, tænker jeg, da han ser mig direkte ind i øjnene. Hans øjne, klare og mørke, udstråler en så kraftig intensitet, at blikket næsten borer sig igennem kroppen. Et grønt tørklæde er skødesløst snoet omkring hovedet, der nu drejer sig, betragter de andre unge mænd, der iklædt hatte og tørklæder hænger ud på den støvede gårdsplads foran moskeen eller hviler sig i græsset.
Stedet er Dar ul-Uloom Haquania. Pakistans største madrasa, der ligger i byen Akora Khattak 70 kilometer øst fra Peshawar. Fyren er en af madrasaens cirka 2.000 unge studerende, der lærer Koranen udenad. Måske er han også en af dem, der undervejs i sin uddannelse tager til Afghanistan for at føre hellig krig for Talibanstyret. For båndene mellem Dar ul-Uloom Haquania og Afghanistan er gamle og stærke.

De afghanske sønner
"Vi spillede den største rolle i krigen mod Sovjet, næsten alle de hellige krigere blev uddannet her," siger Maulana Sami ul-Haq.
Han er leder af madrasaen og af det pakistanske parti Jamiat-ul-Ulema-e-Islam (JUI), som er kendt for sine stærkt anti-amerikanske holdninger, sin støtte til
den saudiarabiske terrorist Osama bin Laden og sin officielle støtte til Taliban-styret i Afghanistan.
I hans tætmøblerede stue få meter fra madrashaen sidder fuldskæggede madrasa-ledere fra hele Pakistan. Dagen forinden var Dar ul-Uloom Haquania nemlig vært for et stormøde mellem Pakistans religiøse ledere.
Islam er en alvorlig sag. Uden for døren vogter en politimand med blanke sko og ladt riffel.
- Hvordan vil du beskrive jeres forhold til Taliban?
"90 procent af vores studerende kommer fra Afghanistan. Vi er deres moderinstitution. Taliban sender deres sønner hertil - det er ligesom et mor-barn forhold. Men det er kun til uddannelse. Vi tillader ingen af vores studerende at bære kniv her."
- Hvorfor fortæller du mig det?
"Fordi Vesten er bange for madrashaer. Vestlige aviser skriver, at det er 'krigsskoler' - hvorfor forvrænger de sandheden? Vi har intet at gøre med terrorisme!"
- Du siger, at I intet har at gøre med terrorisme.....men I støtter Osama bin Laden. Hvordan hænger det sammen?
"Det er Vesten, der er en terrorist! Hvis du har sorte briller på, så bliver alt, hvad du ser, sort. Hver gang, der sker noget i et islamisk land, så skriger Vesten 'Osama, Osama'. Jeg havde besøg af en professor fra Cambridge, der sagde: 'Det er rigtigt, at USA altid har brug for en fjende'. Islam er ikke terrorisme, Taliban har befriet folket og hjulpet kvinderne, så de ikke skal bekymre sig om noget mere. Når Vesten taler om terrorisme, så må de også bevise det! Sådan er loven. "
Maulana Sami ul-Haq og de andre ledere nikker til hinanden og slår over i urdu. "Taliban" og "Afghanistan" lyder det ophidset mellem ordene på urdu. Og lidt efter: "Pepsi".
Skal vi have te eller cola?

'Alle vil tjene Taliban'
Den brune og støvede gårdsplads er omgivet af de store hvide bygninger med tre etager og kunstfærdigt udskårne rundbuer. Pladsen er næsten tom. De fleste sidder indenfor og får undervisning.
Hundredevis af sandaler dækker trappen op til et stort auditorium, hvor ligeså mange studerende i skrædderstilling sidder omgivet af store blæsende ventilatorer og lytter til ulemaen, der i en mikrofon læser op fra Koranen. Kun et hurtigt og hemmeligt blik på rummet kan det blive til, så er det ned ad trappen igen.
For enden står en ung mand med nogle medstuderende.
"Jeg er lige kommet tilbage fra Afghanistan," fortæller han med et stolt blik i sine 21-årige øjne. Ryggen er rank, på hovedet bærer han et hvidt tørklæde.
"Jeg kæmpede for Taliban og Allah den Almægtige," siger han med sikker stemme.
"Selvfølgelig har jeg slået ihjel, men jeg har gjort det af et rent hjerte - hvis Allah den Almægtige siger: Slå ihjel, så slår jeg ihjel. Jeg gør, hvad Han befaler mig."
Han nulrer det begyndende og tjavsede, sorte fuldskæg. Nej, han har aldrig diskuteret med sig selv, sine medkrigere eller Taliban, om metoden var den rigtige. Og ryster på hovedet af et så stupidt spørgsmål.
"Det er Allahs befaling. Det islamiske system skal herske overalt, og vi er villige til at gå i Jihad (hellig krig, red.) og slå ihjel i hele verden med det formål. Alle vil tjene Taliban, så alle herfra madrasaen tager til Afghanistan for at udkæmpe den hellige krig."
De andre unge mænd nikker samstemmende.

Pas på
De studerende, der ikke er afghanere, kommer fra Pakistan. Mange er forældreløse eller fattige, og madrasaen er et attraktivt alternativ til et liv på bunden af samfundet. Også pakistanerne tager til Afghanistan for at kæmpe.
Drengene kan starte i madrasaen, når de er fem år gamle. De lærer Koranen udenad på arabisk, får undervisning i islamisk ret (sharia), men har også enkelte traditionelle skolefag som f.eks. grammatik. De kan fortsætte hele vejen gennem klassetrinene til madrasaens universitetet, hvorefter de kan kalde sig 'Mulana', der betyder Guds tjener.
Men madrasaerne føler sig truet af både den pakistanske regering og Vesten, som de mener forsøger at bekæmpe dem.
"Vores stormøde i går havde til formål at erklære, at USA og Vesten presser den pakistanske regering til at holde madrasaerne nede. Vesten er bange for islam og antallet af muslimer, der vokser. Men vi er ved at forandre verden. Det kan de ikke gøre noget ved. Det vil vi forhindre," siger Maulana Sami ul-Haq.
- Hvordan?
"De sidste 53 år har vi fulgt demokratiets vej. Men vi kan blive tvunget til at følge den vej, irakerne og afghanerne har valgt."
- Hvordan vil du beskrive den vej?
"Det vil tiden vise. Det kommer an på omstændighederne. Vi appelerer til Vesten om at holde sig for sig selv. Vi blander os heller ikke i deres interne affærer. Vi vil afvente, hvordan de vestlige magter og pakistanske politikere behandler os. Så får vi at se, hvad der kan se."
- Det lyder revolutionært - er I magtfulde nok til at gennemføre en revolution?
"Magt er magt fra folket. Hvis folket er med os, har vi ikke brug for ammunition. Vi er imod systemet. Og vi har folket bag os. For de er trætte af den håndfuld familier, der styrer dette land. 50 procent sidder på magten, 50 procent er i opposition. Så bytter de plads engang imellem."
De fuldskæggede mænd med hvide hatte og tykke maver bag de mørkeblå veste morer sig højlydt over Maulana Sami ul-Haqs sidste ord. Så følger de alle med udenfor. Besøget i Dar ul-Uloom Haquania er slut, og to af lederne får et lift med tilbage til Peshawar. De klapper en lille dreng på hovedet inden de stiger ind i bilen.
"Det er Osama bin Ladens søn," siger Maulana Sami ul-Haq og blinker til mig med et ironisk glimt i øjet.
Ingen tvivl om rollernes fordeling her. Vestlig journalist møder islamisk leder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her