Læsetid: 2 min.

Naturfredningsdirektør forlader sin post

6. maj 2000

Aftrædelsen skyldes ikke rod i økonomien. Men folk må selv gætte årsagen, siger præsident Poul Henrik Harritz

Direktøren for Danmarks Naturfredningsforening (DN), Lone Johnsen, forlader sin post.
Fyringen kommer efter, at naturfredningsforeningens øverste leder, præsident Poul Henrik Harritz, så sent som i mandags over for Information afviste, at der skulle være hold i rygter om, at direktøren ville blive afsat.
Men forretningsudvalget, som sad i møde det meste af onsdagen, har tydeligvis set anderledes på sagen. Efter mødet ville hverken Lone Johnsen eller Poul Henrik Harritz udtale sig. Og først fredag eftermiddag blev foreningens 55 medarbejdere orienteret på et møde .
Ifølge en pressemeddelelse forlader Lone Johnsen DN "efter gensidig overenskomst om, at samarbejdet skal ophøre." Men samtidig siger DN, at det sker på baggrund af "uenighed om en række forhold."
Hvad det dækker over er svært at få klarhed over.
I medierne har især rod i regnskaberne været fremført som årsag til udbredt utilfredshed i baglandet hos landets største miljøorganisation. Der har bl.a. været kritik af, at ledelsen for to år siden valgte at flytte fra egne lokaler midt i København til lejede lokaler i Masnedøgade på Østerbro. I stedet for en besparelse, betød flytningen et dræn på 15-16 millioner i for-
eningens egenkapital.
Og i sidste års regnskab blev et forventet millionoverskud vendt til et minus på 2,9 millioner.
Bl.a. derfor har flere lokalformænd krævet Lone Johnsens afgang. Til det siger foreningens præsident Poul Henrik Harritz:
"Sagen med økonomien sidste år er afklaret. Vi har sikret os, at direktøren skal have mere styr på regnskabet. Men vi har også sikret os, at det rent faktisk vil ske. På den baggrund stod og står Lone Johnsen ikke til fyring."
Poul Henrik Harritz ønsker ikke at uddybe, hvad der så er årsagen til fratrædelsen.
"Lone og jeg har aftalt, at det ønsker vi af hensyn til foreningen ikke at komme ind på. Men det er ikke noget alvorligt," understreger han.
"Så hvis nogle læsere skulle få en fornemmelse af, at det har noget med rapseri fra kassen eller misbrug af kontokort at gøre, så har det intet med sagen at gøre," siger han.
Han tror, at mange læsere på baggrund af den udstilling af Naturfredningsforeningen, der har været i dagspressen de sidste par uger, kan fornemme, hvad uenighederne drejer sig om.
Og til læsere, som ikke bliver klogere af det svar, anbefaler naturfredningspræsidenten, at man læser avisartiklerne en gang til.
Heller ikke vilkårene for Lone Johnsens afgang er der åbenhed omkring. Men det ligger fast, at hun efter fire år på posten ikke længere har sin gang i DN's hovedsæde.
Lone Johnsen blev ansat i DN i april 1996 og har i sin tid som direktør prioriteret det internationale arbejde højt. Hun blev i 1998 valgt til præsident for European Environmental Bureau (EEB), en paraply for 130 europæiske miljøorganisationer med ialt 20 millioner medlemmer.
Det er endnu uklart, om Lone Johnsen fortsætter på den internationale toppost, hvor hun repræsenterer fem danske miljøorganisationer, herunder DN.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her