Læsetid: 4 min.

Ny kritik af DR's flygtningeserie

29. maj 2000

Irakisk flygtning hævder, at tv-hold lovede ikke at opsøge hans familie, og at han kunne forblive anonym. Det afviser DR-programchef

Danmarks Radio har i mere end to måneder udskudt udsendelsen af programmet Flygtning? Tilbage til Irak, der sendes i aften 20.30 på DR 1.
Programchef Jørgen Ramskov, DR 1, oplyser, at udsendelsen blev udskudt, fordi der i marts var usikkerhed om, hvorvidt en slægtning til programmets hovedperson, den irakiske asylansøger
Fayez, var sluppet ud af Irak. Men Ramskov har ikke konkret kendskab til, at den pågældende slægtning i mellemtiden har forladt landet.
Fayez, der nu har fået dansk asyl, hævder, at programmets tilrettelægger Mogens Rasmussen er løbet fra en række løfter om blandt andet anonymitet og om ikke at forsøge at kontakte familien i Irak.
Det er ikke første gang, der sættes spørgsmålstegn ved metoderne i Mogens Rasmussens Flygtning?-programmer, der er et forsøg på at afsløre, om asylansøgere lyver om deres asylmotiver.

Alvorlig kritik
De tre første programmer blev sendt i 1995. Især udsendelsen om et armensk ægtepar blev kritiseret. Pressenævnet udtrykte "alvorlig kritik" af Mogens Rasmussen, fordi han henvendte sig til de armenske myndigheder i et forsøg på at afsløre, at parret ikke var 'ægte' flygtninge.
I februar 1996 gav Flygtningenævnet familien asyl alene på grund af Mogens Rasmussens optræden i Armenien. Hans tv-hold havde gjort myndighederne dér opmærk-som på familien og derved udsat armenierne for mulig fare, hvis de blev sendt tilbage.
I februar 2000 startede DR 1 udsendelsen af seks nye Flygtning?-programmer. Efter de fire første udsendelser blev den femte - om Fayez - taget af programmet med kort varsel:
"Vi fik en henvendelse fra Fayez, der bad om, at vi udskød programmet i to-tre uger, indtil et familiemedlem var sluppet ud af Irak. Jeg kunne ikke få fat i Mogens Rasmussen, der var bortrejst, og på den baggrund besluttede jeg at udskyde programmet," forklarer DR 1-programchef Jørgen Ramskov.
- Har I nu sikkerhed for, at det pågældende familiemedlem er sluppet ud af Irak?
"Det ved jeg ikke. Fayez bad os udskyde programmet to-tre uger. Jeg har ikke hørt fra den pågældende siden," siger Jørgen Ramskov.
Information har talt med den tolk, der på vegne af
Fayez kontaktede afdelingschef Per Krogh Simonsen fra DR's TV-Provinsafdeling i marts.
"I slutningen af april ringede Simonsen og spurgte, om alt var i orden. Jeg forklarede, at sønnen stadig var i Irak. Så sagde han, at nu var det tid for at sende udsendelsen. Det ville ske i slutningen af maj eller begyndelsen af juni," siger tolken, der ikke ønsker sit navn i avisen.

Løfter
Tolken siger, at Mogens Rasmussen ifølge Fayez gav løfte om anonymitet i tv-udsendelsen og om, at tv-holdet ikke ville forsøge at kontakte hans familie i Irak.
I udsendelsen, som Information har haft lejlighed til at se, træder Fayez frem under navnet "Fayez", men uden nogen form for tildækning af ansigtet. Man følger Mogens Rasmussens hjælperes forsøg på at komme i kontakt med Fayez' familie i Nasariya i Irak. Disse forsøg mislykkes.
Den dansk-jordanske journalist Osama Al-Habahbeh var tilknyttet programmet som konsulent. Hans opgave var - sammen med en anden jordaner - at rejse ind i Irak som 'turister' og skabe kontakt til Fayez' familie i Nasariya. Men de to jordanere blev tilbageholdt af de irakiske myndigheder på grænsen og først løsladt efter 16 timer ved at betale bestikkelse.
"Jeg fik at vide af Mogens, at Fayez var gået med til, at Mogens kontaktede hans familie. Vi vurderede, at det ville være risikofrit, at vi som jordanere kontaktede familien. Mange irakere sender jordanere til Irak med penge eller medicin til familien," siger Osama Al-Habahbeh.
DR 1-programchef Jørgen Ramskov afviser, at Mogens Rasmussen skulle have lovet Fayez anonymitet eller at afstå fra at kontakte familien i Irak.
- Hvad skulle være asylansøgernes motiv til at give Mogens Rasmussen lov til at opsøge deres familie i hjemlandet?
"Det er jo motivfortolkning, hvis jeg skal udlægge det. Jeg kan konstatere, at en del af dem gerne vil medvirke. Jeg kan konstatere, at en del af dem har presset på for at få sendt programmerne," siger Jørgen Ramskov.
- Kan det give dig anledning til tvivl, hvis en slægtning til en af hovedpersonerne kommer i vanskeligheder som følge af en af udsendelserne?
"Når du stiller spørgsmålet op på den måde, er jeg nødt til at svare ja. Men før jeg kan besvare spørgsmålet ordentligt, må der foreligge en konkret situation. Hvad betyder 'vanskeligheder'? Det er et spørgsmål i stil med: 'Kan du garantere, at der ikke er én, der får en tagsten i hovedet?' Det kan jeg ikke," siger Jørgen Ramskov.
Programchefen understreger, at proceduren omkring Flygtning?-udsendelserne er ændret siden 1995, så udsendelserne først kommer i tv, når asylsagerne er endeligt afgjort, og så tv-holdet ikke kontakter hjemlandenes myndigheder.
Mogens Rasmussen var søndag i Thailand og reagerede ikke på Informations opkald til hans mobiltelefon.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu