Læsetid: 2 min.

Ny lov truer de små partier

5. maj 2000

Danmarks mindste partier risikerer at miste eneretten til deres navne

Vil folketingspolitikerne være med til at ændre lovgivningen, så små partier som Dansk Samling, Kærlighedspartiet, Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) og De Grønne ikke risikerer at miste eneretten til deres partinavne?
Elleve personer mødte i går op i Folketingets kommunaludvalg for at få svar på det spørgsmål.
Det var stifteren af Kærlighedshedspartiet, Allan Anarchos, der tog initiativ til at få foretræde for kommunaludvalget. Blandt de vrede partirepræsentanter var også folk fra Hampepartiet, De Grønne, Retsforbundet og Dansk Samling. Og en mand i rød hættetrøje. Han skulle vise sig at blive dagens joker.
Den 1. december 1999 modtog Allan Anarchos et brev fra en person, der oplyste, at han har søgt Indenrigsministeriet om at lade sit nye parti registrere i Partinavneregisteret under navnet Kærlighedspartiet. Allan Anarchos kan ikke forhindre, at et nyt parti bruger navnet. Hans parti står nemlig ikke opført i Partinavneregisteret, som Indenrigsministeriet administrerer. Her står kun partier, der har reel mulighed for at samle underskrifter nok til at blive opstillingsberettiget til et Folketingsvalg. Eller partier, der kan siges at være underlagt "særlige forhold."
Det kan Kærlighedspartiet og Dansk Samling ikke, skønner Indenrigsministeriet. Dansk Samling fik i 1999 afslag på at få forlænget registreringen endnu to år.

Demokratisk problem
Små partier, der er politisk aktive, men ikke samler underskrifter ind, har altså ingen beskyttelse af deres navn.
Hvilket er noget helt nyt.
Indtil 1. november 1999 kunne alle partier ved at betale 2.000 kroner blive opført i Foreningsregisteret. Men nu er dette register nedlagt, hvilket flere af kommunaludvalgets medlemmer måtte erkende, at de ikke havde været opmærksomme på.
Lovgivningen skaber problemer for demokratiet, mener formand for Dansk Samling, Jens Rosendal.
"Folk kender Dansk Samling og ved, hvad vi står for. Men nu kan andre bruge vores navn til at lancere et helt andet principprogram. Det vil forvirre vælgerne," siger han og pointerer, at selv om partiet ikke samler underskrifter ind for tiden, kan han sagtens forestille sig, at det igen vil stille op ved et Folketingsvalg.

DKP i fare
Hensynet til vælgerne var et af de argumenter, den ordførende for de små partier, Poul Gerhard Kristiansen (Retsforbundet og Folkebevægelsen mod EU) slog på, da gruppen fik foretræde for kommunaludvalget for at foreslå, at det skal gøres nemmere at blive opført i Partinavneregisteret.
Og udvalget lyttede. Især Enhedslistens Frank Aaen, der også er medlem af Danmarks Kommunistiske Parti. Han kom fem minutter før resten af udvalget for at byde deputationen velkommen.
Det benyttede Allan Anarchos sig af ved pege på manden i den røde hættebluse og spørge:
"Hvis jeg siger til dig, at Erik Sandmand her den 1. april sendte et brev til Indenrigsministeriet for søge om at få ret til navnet Danmarks Kommunistiske Parti, hvad siger du så."
"Så siger jeg, at det forhåbentlig er en aprilsnar," svarede Frank Aaen.
Men det er skam ramme alvor. "Jeg vil lave et DKP, der skal undskylde de forbrydelser, der er blevet begået i kommunismens navn," forklarede Erik Sandmand.
Hvilket fik Frank Aaen til tørt at bemærke, at han synes, det bør overlades til folk selv at rydde op i fortiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her