Læsetid: 3 min.

Ny uro ryster Indonesien

31. maj 2000

Massakrer og bomber mod kristne falder sammen med, at eks-præsident Suharto sættes
i husarrest

Uroen er tilbage i Indonesien. Mindst 44 blev dræbt, og et ukendt antal såret under et angreb mandag på to byer på øen Halmahera i øgruppen Molukkerne. Et lignende angreb dræbte 34 i sidste uge.
Og i weekenden blev tre bomber fundet i kirker i byen Medan på det nordlige Sumatra, hvor 23 mennesker blev såret, da en af bomberne eksploderede. Endnu en bombe ved en natklub sårede fire mandag.
Medan har et stort kristent mindretal, og meget tyder i første omgang på, at massakrerne og bombeattentaterne er religiøst motiverede. Indonesiens muslimske flertal på ca. 90 procent af befolkningen har i årevis levet nogenlunde fredeligt med de religiøse mindretal, men i de sidste to år er religiøse og etniske modsætninger blusset op, f.eks. i områder med store kristne mindretal, som på Molukkerne.
Der har for nylig været rapporter om islamiske krigere, der har trænet i lejre på hovedøen Java og derefter er draget til Molukkerne for at føre jihad (hellig krig).

Suharto i husarrest
Men den seneste uro falder også sammen med, at den tidligere præsident Suharto mandag blev sat i husarrest i sit hjem i hovedstaden Jakarta. Myndighederne er i gang med at efterforske en korruptionssag mod Suharto, der styrede Indonesien på diktatorisk vis i mere end 30 år, men måtte træde tilbage efter omfattende uroligheder for to år siden.
I sidste uge kom det til nye uroligheder, da studenter demonstrede foran hans hjem i protest mod, at han endnu ikke er blevet bragt for retten. Lederen af undersøgelsen, statsadvokat Marzuki Darusman, har dog lovet, at sagen mod Suharto vil blive indledt i august.
Den indonesiske avis Jakarta Post undrer sig på lederplads over sammenfaldet mellem de seneste massakrer og bombeattentater og det øgede pres mod Suharto. Mange indonesere føler sig overbeviste om, at den tidligere diktator - og kredsen omkring ham bestående af den tidligere magtelite i militæret og bureaukratiet - står bag uroen i et forsøg på at underminere det nye og mere demokratiske styre under præsident Abdurrahman Wahid.
Wahid har forsøgt at gøre op med Suharto-tidens autoritære styreform og bl.a. søgt at fravriste militæret dets store politiske indflydelse. Men Wahids regeringsperiode på mindre end et år har også været præget af voldsom uro og løsrivelsestendenser i fjerne provinser, og det har fået udenlandske investorer til at tøve med at vende tilbage til Indonesien.
Udlandets tillid til det nye styre er ikke blevet øget med de seneste rapporter om ny uro og ikke mindst korruptionsskandaler i kredsen omkring Wahid. I går meddelte én af præsidentens nærmeste rådgivere, Bondan Gunawan, at han trådte tilbage, efter at han var blevet sat i forbindelse med en korruptionsskandale i det statslige selskab Bulog.

Beskyldninger afvises
Over for nyhedsbureauet Reuters afviste han alle beskyldninger og kaldte sagen et forsøg på at skade præsident Wahids omdømme. Ifølge indonesiske medier drejer sagen sig om, at der er blevet fjernet over 30 millioner kr. fra Bulog , og nogle hævder, at det er sket på Wahids ordre.
Da det tidligere på måneden kom frem, at præsidentens bror var ansat som 'særlig rådgiver' for et agentur, der skal reformere Indonesiens gældsramte banksektor, gav det også genlyd i pressen. Efter alle årene med korruption og nepotisme under Suharto, blev sagen fremstillet som en skandale, og Wahids bror blev nødt til at trække sig.
Spekulationerne går nu på, om Wahid vil blive udsat for et mistillidsvotum, når det indonesiske parlament mødes i august. Ingen regner med, at parlamentet direkte vil forsøge at afsætte præsidenten, men han vil blive mødt af hård kritik på grund af skandalerne, uroen og landets fortsat elendige økonomi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her