Læsetid: 2 min.

Øjet på tur

24. maj 2000

Peter Seeberg og Katrine Ussing på seismografisk tur langs den jyske vestkyst

Ny bog
Alle sanser er åbne og modtagelige i den finurlige vandringsbog Vestlig profil af den jyske vestkyst.
Det hele - øjet, øret, sindet - er tunet ind på de mange lokaliteter, som ægteparret Seeberg og Ussing gennem en årrække har besøgt op langs Jyllands vestlige flanke. Projektet er inspireret af St. St. Blichers rejsebeskrivelse Vestlig Profil af Den cimbriske Halvøe fra Hamborg til Skagen fra 1839.
Med sin enkle, underspillede skrivestil tegner den nu afdøde Peter Seeberg et stilfærdigt og helt igennem lunt portræt af kyststrækningen - og af hans mangeårige kærlighed til den.
44 indtrængende sort-hvide fotografier taget af hans hustru, fotografen Katrine Ussing, akkompagnerer teksten.

De små ting
Turen begynder Siltofte, der, som Seeberg siger, er kongeriget Danmarks uberygtede og uberømte sydvestligste lokalitet: "Ingen har prakket os det på i en historie- eller geografitime." Herfra arbejder Seeberg sig nordpå.
Han skriver noter om vandet ved Hjerpested og om dets afgørende betydning for verdens fladfiskebestand, anekdoter om skoletidens udflugter til Rømø og Ribe, prosabidder om Vesterhavets bryske væsen ved Bovbjerg og beretninger om barndommens blufærdige tanter, der måtte i strandtelt for at komme i badetøjet.
Det er de små ting, der optager Seeberg på turen; indhugningerne på grænsesten no. 227, bagerens ekstraprofession som billedskærer, himmerrigsmundfuldene i form af de særlige flødeskumskager på Ballum Sluse Kro.
Seebergs iagttagelser og erindringer flyder - og til slut ender han i Hanstholm, på Lild Strand og ved landsbyen Glæde. Og hvorfor hedder den det, spørger Seeberg med en umiddelbar undren og et særligt blik for tilværelsens og hverdagssprogets små, men betydningsmættede skævheder og absurditeter.
Det er en særlig seebergsk evne, som hele forfatterskabet og måske i særlig grad den sidste del vidner om.

Fredfyldt kontrast
Katrine Ussings billeder af strandene og havet er rummelige og formår at give plads til den store vesterhavsfornemmelse på ganske få kvadratcentimeter. Både i bogens billeder og tekst indtager naturen en helt særlig plads. Og Seebergs umiddelbare kærlighed til vandet, sandet og landet danner en fredfyldt kontrast til de larmende moderne tider og hæsblæsende byliv, enhver læser ved kun er få kilometers kørsel væk.
Men skulle man have glemt det, er bogen en fortrinlig reminder om, at der virkelig er noget at komme efter i de tilsyneladende øde egne. Hvis man altså vel og mærke som Seeberg og Ussing giver sig tid til at åbne øjet, øret og sindet.

nPeter Seeberg og Katrine Ussing: Vestlig profil af den jyske halvø. Gyldendal. 104 s., ill. 195 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu