Læsetid: 2 min.

Østrigs opposition hjælper EU

11. maj 2000

Voksende kritik af sanktionerne mod Østrig fra landets oppositionspartier, kan blive en bekvem vej ud af blindgyden, mener EU-ekspert

Udvej
BRUXELLES/ZURICH - Vejen frem mod en løsning på krisen mellem Østrig og de 14 EU-lande tog i går en ny drejning, da en af aktionens mest indædte støtter, den belgiske udenrigsminister Louis Michel, inviterede tre østrigske oppositionspartier til møde i Bruxelles.
Der sker officielt med det formål at "evaluere sanktionernes virkning". Invitationen var ledsaget af en erklæring om, at Michel "ikke finder nogen grund til at ændre på strategien over for Østrig." Men belgiske regeringskilder oplyser imidlertid over for Information, at "sagen rykker".
Invitationen kommer, efter at lederen af Østrigs socialdemokrati SPÖ, Alfred Gusenbauer, tirsdag blev modtaget i Paris af Frankrigs premierminister Lionel Jospin, der fra juli overtager EU-formandskabet og derfor gerne ser en løsning på den besværlige sag, der kan true slutforhandlingerne om den ny EU-traktat.
Gusenbauer fremlagde en fire punkts plan, der skal føre til en afvikling af sanktionerne. Den østrigske regering bør ifølge SPÖ-lederen bl.a. stoppe sin "anti-europæiske kampagne", lave en "national handlingsplan mod racisme og fremmedhad."

Grønt angreb på EU
Samtidig kom lederen af Østrigs Grønne, Alexander van Bellen, i går med et hårdt angreb på sanktionerne, som han kaldte "improviserede og lavet uden nogen plan for hvordan, de kan ophøre."
Kritikken skal ses i lyset af at vælgertilslutningen til det konservative regeringsparti ÖVP ifølge en opinionsundersøgelse siden marts er steget fra 22 til 29 procent.

Finsk initiativ
EU-ekspert fra London tænketanken, Center for European Reform, Ben Hall, vurderer, at den østrigske opposition har givet de 14 EU-lande en hånd, der kan hjælpe med at begrunde et kursskifte over for Østrig, og en vej ud af miseren.
"Det har hele tiden heddet, at sanktionerne ikke var rettet mod det østrigske folk, men kun mod regeringen. Når oppositionspartierne nu melder sig med protester, bliver det meget svært at holde fast i den påstand," siger Hall, der mener, at det bliver pinligt for den belgiske udenrigsminister at kravle ned fra de hårde udfald mod Østrig. Men at det trods alt vil være lettere for Michel at åbne ballet efter oppositionens besøg i Bruxelles, end for præsident Chirac under det franske EU-formandskab.
Spekulationer om et særligt finsk initiativ blev i går afvist. Men den finske ministerpræsident Paavo Lipponen, der i dag er til møder i Bruxelles med den belgiske premierminister Guy Verhofstadt, sagde, at "naturligvis er der kontakter i korridorerne. Jeg har været i kontakt med andre ministerpræsidenter og vil diskutere sagen med adskillige kolleger før EU-topmødet i juni," sagde Lipponen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her