Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

16. maj 2000

FN venter alle soldater frigivet
*Oprørerne i Sierra Leone vil sandsynligvis frigive de resterende cirka 350 FN-fredsbevarende soldater, som oprørerne holder som gidsler. Det sagde FN's specielle udsending i Sierra Leone, Oluyemi Adeniji, mandag i det vestafrikanske lands hovedstad Freetown. Udtalelsen kom kort efter, at oprørerne tidligere mandag frigav 139 FN-soldater. Frigivelsen kom i stand med hjælp fra Liberias præsident, Charles Taylor, der sagde, at der ikke er indgået nogen underhåndsaftaler med oprørsgruppen Den Forenede Revolutionære Front, RUF. Frigivelsen skal være "betingelsesløs." Charles Taylor er udpeget som mægler.

EL redder Vestagers uddannelsesreform
*Regeringen indgik mandag forlig med SF og Enhedslisten om en reform af de mellemlange, videregående uddannelser, etablering af Centre for Videregående Uddannelse (CVU) samt etablering af Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU).
Margrethe Vestager har den seneste uge forhandlet aftalen på plads med Enhedslisten (EL). Hun fremlagde i februar sin lovpakke, som var i høring det meste af sidste år.
De har forhandlet om en model, der kan tilfredsstille et politisk flertals ønske om valgfrihed for uddannelsessteder, som skal etablere CVU'er, samt ministerens ønske om en administrativ centralisering for at styrke mellemlange uddannelser som sygeplejeskoler, ingeniørhøjskoler, lærer- og pædagog-seminarier samt uddannelser for diætister og radiologer.

Moderat ros til ny konkurrencelov
*Regeringen indgik i går et forlig med de borgerlige om en ny konkurrencelov, der blandt andet rummer den omdiskuterede fusionskontrol. Forbrugerrådet er tilfreds men mener, der er brug for justeringer.
"Forbrugerrådet er begejstret for, at der langt om længe kommer en fusionskontrol," siger Villy Dyhr, der er kontorchef i Forbrugerrådet.
En del af forliget om konkurrenceloven handler om, at fusioner mellem større virksomheder skal kontrolleres. Vælger to virksomheder, med en fælles årlig omsætning på over 3,8 milliarder, at følges ad ind i fremtiden - så kommer fusionen i myndighedernes søgeslys.
"Man vil hen ad vejen komme i situationer, hvor man vil anse det for at være nødvendigt at gribe ind overfor fusioner under 3,8 miliarder. Derved kommer man i en situation, hvor der må justeres," siger Villy Dyhr.

Engell i spidsen for Ekstra Bladet
*Medlem af Folketinget for de konservative, fhv. justits- og forsvarsminister Hans Engell, blev mandag udnævnt til chefredaktør på Ekstra Bladet. Han afløser chefredaktør Sven Ove Gade. Med det nye job følger en udmeldelse af det konservative folkeparti samt en forsikring om, at Ekstra Bladet fortsat støtter et nej til euroen.
"Ekstra Bladet fastholder et nej til euroen. Bladet skifter ikke standpunkt, fordi jeg tiltræder," sagde Hans Engell. Han understregede, at bladet også ville skrive, hvis formand for de konservative, Bendt Bendtsen, skulle køre ind i en betonklods i beruset tilstand. "Sådan er journalistik," sagde Hans Engell.

Cementfabrik anker EU-dom
*Cementfabrikken Aalborg Portland har besluttet at anke den dom, EU-domstolen i marts i år fældede over virksomheden og flere andre europæiske cementfabrikker. Aalborg Portland blev idømt en bøde på 17 millioner kroner for ulovlig karteldannelse. Inklusive påløbne renter var bøden til Aalborg Portland på omkring 24 millioner kroner.
Aalborg Portland har i første omgang tænkt sig at betale bøden på 24 millioner kroner samtidig med, at ankestævningen bliver indleveret. Virksomheden tager dog forbehold for, at man vil kræve bøden betalt tilbage, hvis Aalborg Portland får medhold i ankesagen.

Ukendt motiv bag norsk gidseldrama
*En nordmand i 40-årsalderen holdt tidligt mandag aften fortsat fem børn og to voksne som gidsler i en børnehave ved byen Hjelmeland nær Stavanger.
Gidseldramaet begyndte mandag formiddag, hvor den bevæbnede mand trængte ind i børnehaven og tog 25 børn og 10 voksne som gidsler. Han tog herefter selv kontakt til politiet, der dog dagen igennem nægtede at oplyste, hvem manden er og hvilke krav, han har stillet.
Hjelmelands politimester, Olav Sønderland, oplyste, at gidseltageren har en kriminel fortid - og flere norske aviser skrev i deres Internet-udgaver, at mandens aktion var rettet mod en kvindelig ansat i børnehaven, der skal have vidnet mod manden i en verserende retssag.

A-laboratorium fortsat i fare
*Storbranden tæt ved atomlaboratoriet ved Los Alamos var søndag slået så meget tilbage, at amerikanske brandmænd var klar til at lade omkring 7.000 evakuerede vende tilbage til deres hjem. Men laboratoriet, hvor USA's første atombombe blev udviklet, er endnu ikke uden for fare. Vejrudsigten lyder på kraftig vind, og det kan få brandene til at blusse op igen, advarede brandmænd.
En trediedel af laboratorieområdet er blevet berørt af branden, blandt andet et område tæt ved et laboratorium, der indeholder plutonium og radioaktivt affald, men ifølge myndighederne er selve laboratoriet sluppet for brandskader, og der er ikke målt radioaktivt udslip i området.

Svinebrug ramt af salmonella igen
*En svinebesætning i Bryrup i Midtjylland er for anden gang inden for et år blevet ramt af den frygtede salmonella DT 104, oplyser Fødevareregion Århus.
Ejendommen har været i drift igen med en besætning på ca. 1.000 slagtesvin, men i sidste uge blev der igen konstateret salmonella DT 104 i grisene.
Veterinærchef Ole G. Jørgensen fra Fødevareregion Århus oplyser, at grisene nu bliver særslagtet og udsat for varmebehandling, hvorefter kødet kan bruges i bl.a. konservesproduktion uden veterinære problemer. Andre grise vil blive destrueret.
"Vi ved endnu ikke, hvordan salmonella DT 104 er udviklet på ny i besætningen. Vi tror ikke, at bakterien er kommet med de nye dyr, men at den har overlevet et eller andet sted på ejendommen," siger Veterinærchef Ole G. Jørgensen fra Fødevareregion Århus.

Information tilføjer
*I gårsdagens forsideleder, Oprøret udsat var sidste linje desværre ikke med. Der skulle have stået: "Så er der håb om, at oprøret blot er udsat, ikke aflyst." jsn
Vi beklager, Red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her