Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

15. maj 2000

Ian Smiths farm invaderet i Zimbabwe
*Den tidligere rhodesiske premierminister Ian Smiths kvægfarm i det centrale Zimbabwe er blevet invaderet af militante krigsveteraner, meddelte hans søn og en nabo søndag. Alec Smith, der er søn af den 81-årige Smith, sagde ifølge Reuters, at omkring 50 krigsveteraner gik ind på ejendommen lørdag.
Ialt har krigsveteraner fra befrielseskrigen besat 1200 hvide landejendomme siden februar. Smith erklærede ensidig uafhængighed for Rhodesia - siden Zimbabwe - i november 1965, og erklærede landet for en republik i 1970. Hans parti - Den Rhodesiske Front - vandt med overvældende flertal valget i 1970 og 1974, mens regeringsstyrkernes kamp mod de sorte befrielsessoldater intensiveredes. I 1977 tillod Smith så et sort flertalsstyre, mens hans parti stadig sad på magten, men blev i 1979 tvunget til at at forhandle med Robert Mugabes parti Den Patriotiske Front. Mugabe blev valgt til premierminister for et uafhængigt Zimbabwe i 1980. På trods af Robert Mugabes fredsopfordring sagde hvide farmere søndag, at trusler om vold fortsatte. Adskillige hvide landmænd i Matabeleland og i det centrale Zimbabwe havde forladt deres farme og søgt tilflugt i nærliggende byer.

Regeringsoffensiv i Sierra Leone
*Regeringsloyale styrke genvandt søndag eftermiddag kontrollen med den vigtige by Masiaka 75 kilometer fra Sierra Leones hovedstad Freetown. Oprørere fra den Revolutionære Forenede Front (RUF) havde ellers indtaget den få timer forinden.
Byen lå ifølge officerer fra Sierra Leones hær øde hen, da hæren rykkede ind i byen, der ligger ved hovedvejen til Freetown.
RUF-lederen Foday Sankoh oprørere har i de seneste uger brudt den fredsaftale, som blev indgået sidste år, og de har nægtet at lade sig afvæbne af FN's fredsbevarende soldater.
Oprørerne holder stadig omkring 500 FN-soldater son gidsler, bl.a. et stort kontingent zambianske soldater.

Hollandsk katastrofe kostede 20 livet
*Redningsmandskab opgav søndag sidst på eftermiddagen at finde flere overlevende efter en fyrværkerieksplosion i den hollandske by Enschede. Mindst 20 mennesker blev dræbt og 562 såret ved eksplosionen lørdag ved 15-tiden. Det var en voldsom eksplosion på et fyrværkerilager, som lagde et beboelseskvarter i den østhollandske by Enschede i ruiner.
Redningsarbejderne endevendte murbrokkerne i området, der lignede en krigszone med sortnede, forvredne bilskrog og bunker af mursten og fugemasse på steder, hvor der engang var velordnede hjem.
Dronning Beatrix og ministerpræsident Wim Kok besøget i løbet af søndagen byen og tog de forskellige kvarterer i øjesyn,
Katastrofen begyndte med en brand uden for fyrværkerilageret, der ejes af firmaet S.E. Fireworks, og bredte sig til lagerhallerne, der indeholdt omkring 100 ton fyrværkeri. Det var fortsat uklart, om branden og de efterfølgende eksplosioner har forbindelse med flere tilfælde af ildebrande i Enschede i den seneste tid, som ifølge myndighedernes mistanke kan være påsat.

Minister ser på vold mod kvinder
*Minister for ligestilling Jytte Andersen har taget initiativ til at etablere en tværministeriel arbejdsgruppe vedrørende vold mod kvinder og handel med mennesker. Formålet er blandt andet at styrke indsatsen over for vold mod kvinder i hjemmet, fremgår det af en pressemeddelelse fra ministeriet.
Samtidig hilser ministeren det velkomment, at der også i Danmark er kommet en afdeling af den såkaldte White Ribbon Campaign - mænd imod vold mod kvinder.
Artikler side 4

Venstre savner støtte til kampagne
*Ja-sigerne i landets virksomheder og erhvervslivets organisationer skal passe på, at de ikke forspilder en historisk chance for at få Danmark med i den fælles mønt. Advarslen kommer fra Venstre, som har mødt stor modvillighed i forsøget på at skaffe bidrag til sin ja-kampagne, skriver Berlingske Tidende søndag.
"Bidragyderne føler tilsyneladende ikke, at det her er nogen presserende vigtig sag. Mange føler slet ikke, at det er noget, de behøver betale til. Og det er meget skuffende," siger Venstres partisekretær, Claus Hjorth Frederiksen.
Tilslutningen til et ja den 28. september har i flere meningsmålinger været for nedadgående, og en omfattende analyse, Venstre har foretaget, viser, at den borgerlige skepsis er dybere og mere vidtrækkende end først antaget.

Endnu en serbisk politiker myrdet
*En jugoslavisk provinsguvernør, der blev myrdet i weekenden, var et moderat medlem af præsident Slobodan Milosevic's Socialistparti, og var villig til samarbejde med politiske fjender, sagde Zarko Jokanovic, der er et fremtrædende medlem af oppositionspartiet Den Nye Demokratiske Parti.
Perosevic, der var chef for provinsregeringen i Vojvodina, blev skudt i hovedet af en enlig attantatmand, mens han var på besøg på en landbrugsudstilling i Novi Sad, der er hovedbyen i den nordlige provins, i lørdags.
Hans død var den seneste af en række drab på højtstående personer i den isolerede land på Balkan.

Dalai Lama skal møde Norges konge
*Den tibetanske eksilleder, Dalai Lama, skal møde Norges kong Harald under sit Skandinavien-besøg i de kommende uger, oplyser Dalai Lamas kontor i London.
Det sker den 22. maj, dagen efter at Dalai Lama forlader Danmark efter et kort møde med statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i Københavns Lufthavn.
Dalai Lama bliver i såvel Sverige som Norge modtaget officielt af henholdsvis statsminister Göran Persson og statsminister Jens Stoltenberg. Sverige sagde først nej til et officielt møde med lamaen, men har siden ændret holdning.

Serbiske flygtninge til Færøerne
*De 18 serbiske flygtninge, der som deres sidste håb inden udvisningen fra Danmark i stedet ønsker at flytte til Færøerne, vil ikke blive forhindret i dette af Færøernes landsstyre.
I et svar fra Laugmandsdepartementet til Færøernes Landfoged, der repræsenterer de danske myndigheder i denne sag, har landsstyret ingen bemærkninger til, at de udviste serbere fra Kroatien rejser til Færøerne. Hermed ligger afgørelsen om serbernes skæbne fortsat i Udlændigestyrelsen i Danmark.

Hævntørstige fans på vej til København
*Få dage før den store UEFA-finale i København skriver The Observer, at der blandt de britiske fans også vil være en gruppe soldater opsat på hævn.
Finalen i København onsdag står mellem det tyrkiske hold Galatasaray og britiske Arsenal. På forhånd forbereder politiet herhjemme et stort beredskab for at undgå uroligheder. Risikoen er til stede, ikke kun på grund af de britiske fans' notorisk dårlige ry, men især fordi to britiske fans sidste måned blev stukket ihjel i Tyrkiet, da Galatasaray spillede mod Leeds.

Melodi Grand Prix til Danmark igen
*Brødrene Olsens overbevisende sejr ved lørdagens europæiske Melodi Grand Prix med sangen "Som Et Stjerneskud/Fly On The Wings Of Love" betyder en merudgift for DR på 50-60 mio. kr.
Det beløb skønner tv-direktør Børge Erichsen, at det vil koste at have det værtsskab, der er en sidegevinst ved årets popsejr. Han udtrykker dog håb om, at der vil være sponsorer at finde til denne, den anden europæiske popfinale på dansk grund. Den første fandt sted i 1964 efter Grete og Jørn Ingmanns sejr året før med "Dansevise".
Århus' borgmester, Flemming Knudsen, har allerede meldt sig som interesseret i at lægge hus til finalen 2001. Foreningen af Danske Turistchefer kalder det "en fantastisk mulighed for at markedsføre Danmark."
Artikel Bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her