Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

13. maj 2000

'Meningsløs krig' kan ende i blodbad
*Heftige kampe er igen brudt ud mellem Etiopien og Eritrea på Afrikas Horn og truer med at udvikle sig til det afrikanske kontinents blodigste konflikt, sagde begge parter fredag.
Præcis på toårsdagen for krigsudbruddet i 1998 iværksatte Etiopien en tostrenget offensiv ved midnat natten til fredag, meddelte Eritreas regering. Krigen mellem de to tidligere allierede menes i forvejen at have kostet titusinder af mennesker livet.
Etiopiens regering bekræftede, at der fandt "heftige kampe sted" langs grænsens centrale og vestlige fronter og tilføjede senere, at kampene havde bredt sig mod øst, og at kampene fandt sted på alle krigens fire fronter.
"Der er tale om omfattende kampe," sagde Eritreas præsidentielle rådgiver, Yemane Gebreab, med henvisning til kampene på Zala Anbesa fronten 130 kilometer syd for Eritreas hovedstad, Asmara.
Kampene begyndte ifølge Yemane lige efter midnat på den højre og venstre siden af Badame-fronten, hvor kampene også tidligere har været bitre. Otte timer senere bredte kampene sig til Zala Anbesa.
USA's FN-ambassadør, Richard Holbrooke, der netop har besøgt de to landes hovedstæder i et forsøg på at afbøde kamphandlingerne, sagde ved sin afrejse fra Asmara forleden, at krigen mellem Etiopien og Eritrea kan udvikle sig langt mere blodigt end de igangværende konflikter i Den Demokratiske Republik Congo og Sierra Leone - tilsammen.
Holbrooke betegnede fredag krigen som "den mest meningsløse krig i verden" og hæftede sig ved, at den finder sted, samtidig med at 16 mio. mennesker er truet af sult på Afrikas Horn.

Situationen spidser til i Sierra Leone
*Krisen i den vestafrikanske stat Sierra Leone, hvor op imod 500 FN-soldater er taget som gidsler, udviklede sig fredag til en styrkeprøve mellem en pjaltet, men brutal oprørshær og det internationale samfund.
Frygten for, hvad der vil ske med de mange FN-gidsler, voksede fredag, da en britisk major, der netop er sluppet ud af oprørernes vold, fortalte, hvordan oprørerne havde truet med at "flå skinnet af" FN-soldaterne, mens de er i live.
FN's generalsekretær, Kofi Annan, beklagede fredag det internationale samfunds manglende vilje til at intervenere i konflikten i Sierra Leone.
"Jeg er skuffet. Jeg vil endda sige meget skuffet. Og jeg er ikke den eneste," sagde Kofi Annan i et interview med den franske avis Le Monde.
Feature side 11

Militærkup i Pakistan 'godkendt'
*Pakistans Højesteret blåstemplede fredag general Pervez Musharrafs kup i oktober og henviste til nødret. Godkendelsen af kuppet blev dog efterfulgt af en ordre om hurtigst muligt at genoprette demokratiet i Pakistan.
Med blåstemplingen af kuppet afviste domstolen den afsatte premierminister Nawaz Sharif og hans Muslimske Ligas krav om, at kuppet skulle erklæres ulovligt.
Militæret har anklaget Sharif for i sin embedstid at have været autoritær og korrupt.
Tema side 3

Et spørgsmål om fortolkning
*Danmark kan ikke forlade ØMU'en igen, hvis vi siger ja ved folkeafstemningen den 28. september, fastslog EU-Kommissionens formand, Romano Prodi, fredag på et møde i København.
"Man kan ikke gå ud og ind af sådan en stor ting, så pr. definition er det en permanent beslutning," sagde Romano Prodi.
"Man kan ikke gå ind med tanke på at forlade den igen fire-fem-seks år senere. Det er ikke noget, man har forudset - i hvert fald ikke i papirerne. Det er ikke en valuta a la carte," sagde Romano Prodi.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) fastholder, at Danmark som suverænt land kan omgøre et eventuelt ja til ØMU'en, selv om det vil være forbundet med vanskeligheder.
"Det er faktisk også det, EU-Kommissionens formand, Romano Prodi, har givet udtryk for. Der er intet opsigtsvækkende i hans udtalelser om, at der ikke i traktaten er taget højde for noget sådant," sagde Helveg til TV-Avisen fredag aften.
Artikel side 5

Kemo-gener skal mildnes alternativt
*60 nordjyske brystkræftpatienter vil om kort tid kunne modtage alternativ behandling som homøopati, akupunktur og ionterapi på Aalborg Sygehus, skriver Nordjyske Stiftstidende fredag. Det er overlæge Mogens Kjær, der åbner sygehus-døren for tre alternative behandlere. De alternative behandlere skal afhjælpe bivirkninger ved kemoterapi og stråling bl.a. ved brug af homøopati, akupunktur og ionterapi. Projektet ventes at gå i gang til efteråret.

Fortsat uro om Amanda
*Stormen omkring det skandaleombruste edb-system Amanda og dets øverste chef arbejdsminister Ove Hygum fortsætter. IT-eksperten Erik Frøkjær, der er lektor i datalogi ved Københavns Universitet, siger til Aktuelt fredag, at Ove Hygum siden oktober sidste år har misinformeret Folketingets Finansudvalg om edb-systemet.
"Jeg ville med en forholdsvis beskeden arbejdsindsats kunne give finansudvalget mindst syv eksempler på skønmaleri," siger Erik Frøkjær. CD's gruppeformand Peter Duetoft har foreslået, at en uafhængig tremandsgruppe gennemgår edb-systemet for at få en vurdering af, hvordan systemet kan reddes - hvis det kan. SF støtter forslaget.
"Det er nødvendigt at komme helt ind til benet for at få klarlagt, om AMANDA kan blive brugbart, eller om det skal skrottes. Og det er vigtigt, at der bliver truffet en hurtig beslutning," siger SF's medlem af finansudvalget Ole Sohn.

Indonesien indgår våbenhvile
*Repræsentanter for Indonesiens regering og separatistiske Aceh-oprørere undertegnede fredag i Geneve en våbenhvile for de kommende tre måneder med det formål at få sat en stopper for den årelange konflikt i regionen. Våbenhvilen træder i kraft den 2. juni. Oprørerne i Aceh-provinsen ønsker en folkeafstemning om uafhængighed i stil med den, der blev gennemført i Østtimor. Men den mulighed har Indonesiens præsident, Abdurrahman Wahid, på forhånd udelukket. Han har til gengæld lovet provinsen mere selvstyre.

Giftigt kemikalie bruges i bleer
*Det ekstremt giftige kemikalie tributyltin (TBT) er konstateret i bleer til børn. Oplysningen kommer fra miljøorganisationen Greenpeace, som er i gang med en systematisk undersøgelse af, hvor mange steder det giftige stof, der er en organisk tinforbindelse, bliver anvendt i industrien. TBT er ifølge Greenpeace konstateret i fire forskellige Pampers bleer samt bleer fra United Colors of Benetton og Fixies Ultra Dry Miniunisex. Analyserne er lavet af det uafhængige tyske kemiske analyseinstitut, GALAB i Geesthacht.

Vækstfremmere bruges mindre
*Landbrugets samlede forbrug af antibiotika, vækstfremmere og andre lægemidler i foderstoffer blev halveret fra 1998 til 1999.
Plantedirektoratets opgørelse for sidste år viser, at forbruget af antibiotika og vækstfremmere i foderstoffer blev skåret ned med 75 procent fra 49,3 tons i 1998 til 12,3 tons sidste år.
Forbruget af andre lægemidler og coccidiastika, der tilsættes foder til slagtekyllinger, kalkuner og kaniner for at undgå den smitsomme sygdom coccidiose, steg derimod med små 40 procent. Det stigende forbrug stammer fra midler, der fortsat lovligt kan tilsættes foderet, oplyser Plantedirektoratet.
Samlet set er der tale om en halvering, idet det totale forbrug af medicinske tilsætningsstoffer til dyrefoder faldt fra 67,6 tons i 1998 til 37,8 tons i 1999. Faldet skyldes dels EU-regler og dels frivillige aftaler mellem landbruget og de danske myndigheder.

Information retter
*I gårsdagens Ritzau-telegram på forsiden 'Etisk Råd gennemhuller EU's gen-udspil' stod der fejlagtigt i sidste afsnit at: "EU har sendt direktivet til høring i medlemslandene, og det er på den baggrund, at Etisk Råd har kigget det efter i sømmene."
Det passer ikke. Direktivet er for længst vedtaget, som det også fremgår af dagens leder og artikel på forsiden af Information.
Vi beklager, Red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her