Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

10. maj 2000

Milosevic-protest aflyst
*Den serbiske opposition aflyste tirsdag en bebudet massedemonstration i den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic' hjemby.
Aflysningen, der skete i sidste øjeblik, kom, efter politiet i Pozarevac havde oprettet afspærringer i og omkring byen, og en række aktivister var blevet anholdt.
Oppositionens ledere besluttede i stedet at indkalde til en demonstration mandag i Beograd, og de krævede alle de aktivister, der var blevet anholdt forud for den aflyste demonstration, løsladt.
"Vi ønsker ikke krig, men at skifte regimet ud," sagde oppositionslederen Zoran Djindic fra Det Demokratiske Parti.
Blandt de anholdte i Pozarevac var aktivister fra studenterorganisationen Otpor (Modstand).
Radiostation B2-92 oplyste tirsdag, at 25 tilhængere og sympatisører af Otpor var blevet anholdt i Novi Sad. Blandt de anholdte skulle også være fem journalister.
Otpor har den seneste tid været stærkt forfulgt af politiet. Mange medlemmer er blevet anholdt eller har fået tæsk af politiet i forbindelse med organisationens protester, der vanligvis er af humoristisk karakter. Organisationens yndlingsoffer er Milosevic, hvis afgang Otpor har samlet ind til i raslebøsser.

Tusinder på flugt i Sierra Leone
*Mange tusinde civile fra Sierra Leones østlige landdistrikter var tirsdag aften på flugt ind til hovedstanden Freetown af frygt for overgreb og voldshandlinger fra oprørshæren Den Revolutionere Forenede Front (RUF), rapporterede øjenvidner.
En talsmand for det vestafrikanske lands hær sagde, at mindst 10.000 mennesker er på flugt ind mod hovedstaden. Hæren forsøgte at få de mange civile til at vende tilbage, men det vil de ikke af frygt for RUF.
Flere af de flygtende sagde, at de ikke havde set eller hørt oprørerne personligt, men at de "var blevet fortalt," at RUF-folk var på vej ind i flere byer øst for Freetown.
Artikel på forsiden og side 7

Berlusconi frikendt
*Den italienske mediebaron og højreorienterede tidligere ministerpræsident Silvio Berlusconi blev tirsdag ved en appeldomstol frikendt for anklager om, at hans selskab Fininvest har betalt bestikkelse til embedsmænd i skattevæsenet i perioden 1991-1994.
Berlusconi blev i juli 1998 idømt to år og ni måneders fængsel for anklagerne.
Med tirsdagens kendelse ved appeldomstolen er alle tidligere kendelser i sagen ugyldige. Men det italienske retsvæsen har fortsat flere andre sager kørende mod Berlusconi.

Landsret frikender politi for ulovlighed
*Københavns Politi overtrådte ikke loven, da det efter tidligere PET-agent Anders Nørgaards selvmord åbnede et brev stilet til advokat Bjørn Elmquist. Det afgjorde Østre Landsret tirsdag og gik dermed imod Københavns Byret, som tidligere har sagt, at politiet ikke havde ret til at åbne den afdødes brev.
"Efter sagens karakter og omstændigheder i forbindelse med fundet af afdøde Anders Nørgaard findes indgrebets øjemed at ville være forspildt, hvis retskendelse skulle være afvente," skriver landsretten i sin kendelse og påpeger, at politiet skulle undersøge effekter og breve for fingeraftryk i forbindelse med efterforskningen af den tidligere PET-agents dødsfald.

Norsk storstrejke afblæst
*Knapt var blækket blevet tørt på det papir, som tidligt tirsdag morgen afsluttede den norske storstrejke, før de forudsigelige udlægninger af teksten begyndte. Arbejdsgiversiden NHO advarede mod øgede udgifter og svigtende konkurrenceevne, regeringen opfordrede til fortsat tilbageholdenhed, økonomer forudsagde en rentestigning, og venstrefløjen i det norske LO erklærede, at resultatet var en sejr for deres politik, efter at 64 procent af LO-medlemmerne i april afviste et mæglingsforslag. Det væsentligste indhold i aftalen, der afblæste seks dages strejke, er et bundtillæg til alle LO-medlemmer på 1,50 kr. i timen. Oven i det kommer tillæg ved lokale forhandlinger.

McCain støtter George Bush
*Senatoren fra Arizona John McCain meddelte tirsdag på et pressemøde, at han vil støtte George W. Bush ved det kommende præsidentvalg. McCain led nederlag til Bush ved forårets republikanske primærvalg.
McCain var under de republikanske primærvalg stærkt kritisk over erhvervslivets støtte til Bush, og han lovede at gøre noget ved den sammenblanding, der er mellem politikere og kommercielle interesser.

Kresten Philipsen træder tilbage
*Sønderjyllands Amt skal have ny amtsborgmester og Amtsrådsforeningen ny formand på et senere tidspunkt. Amtsborgmester Kresten Philipsen (V) trækker sig fra førstnævnte post med virkning fra den 1. august men fortsætter som menigt medlem af amtsrådet og dermed også som formand for Amtsrådsforeningen.
Ny amtsborgmester i Sønderjylland bliver den 30-årige lærer Carl Holst, der har været medlem af amtsrådet for Venstre siden 1994. "Jeg vil give den nye amtsborgmester rimelig tid til at vise, hvad han duer til, før der skal vælges nyt amtsråd til næste efterår. På den måde får efterfølgeren og Venstre de bedste chancer for at genvinde posten," siger Kresten Philipsen, der har været Sønderjyllands amtsborgmester siden 1982 og medlem af amtsrådet siden 1978.
Philipsen træder tilbage for efter eget udsagn at få mere tid til andre ting end politik.

Barsebäck-lukning kan trække ud
*Sveriges erhvervsminister, Björn Rosengren, tvivler på, at det bliver muligt at lukke atomkraftværket Barsebäck 11 allerede den 1. juli næste år.
For at lukke reaktoren er der ifølge en Riksdagsbeslutning en række vilkår, der skal opfyldes. Således skal fraværet af elforsyning fra Basebäck erstattes med anden svensk, miljøvenlig el - eller ved at spare på elektriciteten.
Men med de nuværende lave elpriser er energiomstillingen nærmest gået i stå i Sverige. Når Barsebäck 11 lukker, vil der således opstå el-mangel. En mangel, som Rosengren ikke har tænkt sig at klare gennem udenlandsk import. Men lukningen står dog ved magt, understreger Rosengren.

KUC-sag skal kulegraves
*Skandalen i den selvejende institution KUC kan ende med at få konsekvenser for embedsmænd i Københavns Kommune. Det ligger fast efter, at kommunens økonomiudvalg tirsdag besluttede sig for at afkræve Kultur- og Fritidsforvaltningen en redegørelse for sagen. Redegørelsen skal bl.a. løfte sløret for, hvorfor forvaltningens embedsmænd tilsyneladende ikke reagerede, selvom revisorerne for KUC's regnskaber flere gange påpegede problemer. Redegørelsen ventes færdig til økonomiudvalgets næste møde om en måned, hvor også tidligere sundhedsborgmester Lars Engbergs (S) rolle i sagen skal klarlægges.
Engberg var angiveligt venner med KUC's nu fyrede bestyrelsesformand, Poul Oppelstrup, som Engberg bl.a. har sikret en ansættelse i Hovedstadens Sygehusfællesskab.

Uropatruljen nedlægges
*Uropatruljen forsvinder som selvstændig afdeling i Københavns Politi.
Afdelingen lægges sammen med bevillingsafdelingen og narkotikafdelingen, oplyser politidirektør Hanne Bech Hansen.
"Vi har besluttet at skabe én samlet indsats mod narkotika," siger Hanne Bech Hansen til Ritzau.
Uropatruljen blev skabt en sommerdag i 1966, da politiledelsen besluttede at holde bedre øje med hippierne, der gjorde sig i politiøjemed for meget bemærket ved Storkespringvandet på Strøget i København.
Betjentene har siden optrådt i civil og har fået omfangsrig og sjældent positiv omtale i forbindelse med diverse aktioner mod blandt andet BZ'erne i 80'erne og aktuelt de autonome .

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her