Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

9. maj 2000

Regering afviser våbenhvile
*Regeringen på Sri Lanka afviste mandag et tilbud om en midlertidig våbenhvile fra oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre (LTTE). Forudsætningen for våbenhvilen var en rømning af den nordlige Jaffna-halvø, hvilket præsident Chandrika Kumaratunga i en tale blankt afviste:
"Vi vil ikke lade en halv million tamiler på Jaffna falde i hænderne på de fascistiske Tamilske Tigre," sagde Kumaratunga, efter at Tigrene fra deres kontor i London var kommet med tilbuddet om våbenhvile.
LTTE's udspil kom efter fem dages relativ ro på Jaffna-halvøen, der ellers i en måned har været skueplads for meget hårde kampe mellem de tamilske oprørere og regeringshæren.

Dansk Folkeparti mister opbakning
*Dansk Folkepartis tilbagegang i meningsmålingerne fortsætter. En Greens-måling offentliggjort i Dagbladet Børsen mandag viser, at partiet i løbet af en måned har tabt 2,8 procentpoint og ved et valg nu ville få 10,4 procent af stemmerne. For kun tre måneder siden gav Greens politiske meningsmåling Pia Kjærsgaards parti 18 procent af stemmerne.
Sammenlagt står de borgerlige partier til at få 100 mandater mod 79 til regeringen og dens støttepartier.
Socialdemokratiet er det eneste parti, der går frem fra 21,9 procent til 25,8 procent.
Venstre går tilbage fra 31,2 til 30,4 procent, mens De Konservative går frem fra 8,7 til 9,7 procent.

IT-firmas aktier styrtdykker
*IT-virksomheden Navision nedjusterede mandag forventningerne til dette års regnskab med det resultat, at aktiekursen tog et ordentligt styrtdyk. Kursen faldt med 111 kroner til 450 kroner - det svarer til et fald på 20 procent. Fra en forventet fremgang på 55 procent forventer Navision nu kun en fremgang på mellem 30-35 procent i dette års regnskab.
Virksomheden begrrunder nedjusteringen med, at man ikke regner med at kunne omsætte så mange produkter som hidtil antaget.

Fredsforhandlinger skudt i sænk i Sudan
*Sudans største oprørsgruppe, Det Sudanske Folks Befrielseshær (SPLA), trak sig mandag tilbage fra alle forhandlinger med landets regering. Det skete i protest over, hvad SPLA kalder "hovedløs bombning af civile mål".
SPLA sagde i en meddelelse fra Nairobi, at Sudans islamiske regering havde brudt sit eget stop for bombninger - og i sidste uge havde ramt flere civile mål i områder holdt af oprørerne.
SPLA kæmper for selvstyre i den overvejende kristne og animistiske sydlige del af landet. Den næste forhandlingsrunde mellem SPLA og regeringen var planlagt til den 17. maj.

LO-lunken kamp for euro-ja
*Trods LO-ledelsen klare ja til euroen tør amtsorganisationerne ikke gå offensivt ud med en lignende opfordring til at stemme ja.
LO's amtsorganisationer i Sønderjylland, Ribe, Vejle og Ringkøbing - med omkring en kvart million medlemmer - træder enten vande eller har lidt direkte nederlag i spørgsmålet om et ja eller nej til euroen, skriver JydskeVestkysten mandag.
Ledelsen af LO i Ribe Amt har på et repræsentantskabsmøde uden held forsøgt at få vedtaget en anbefaling til medlemmerne om at stemme ja.
"Medlemmerne er så delte, at det ikke vil være rigtigt, at gå ind for det ene eller det andet," siger formanden for LO i Ribe Amt, Søren Søgaard, til JydskeVestkysten. Også i Sønderjylland vil LO undlade at anbefale sine medlemmer, hvad de skal stemme.

Nordirsk selvstyre får en chance til
*Den britiske minister for Nordirland, Peter Mandelson antydede i går, at regeringen vil genindføre det suspenderede nordirske selvstyre den 22. maj. Mandelsons bemærkninger faldt, efter at der var kommet positive reaktioner fra de nordirske protestanter på et nyt tilbud fra IRA om at undlade at benytte våben.
"På basis af positive reaktioner på disse forslag kan jeg bekræfte over for Underhuset, at jeg vil udstede den nødvendige ordre om at genindføre det nordirske selvstyre den 22. maj," sagde Mandelson i en tale i det britiske underhus.

Danmark dyrest
*En ny international undersøgelse fastslår, at Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU, og at konkurrencen ikke fungerer godt nok.
Det er den svenske regering, der står bag undersøgelsen. Den viser blandt andet, at priserne de seneste år er faldet i ni ud af 15 EU-lande, men ikke i Danmark.
Selv når det høje skattetryk er renset ud af priserne, er Danmark stadig dyrest i Europa - efterfulgt af Finland, England, Sverige og Tyskland, som dog har fem-ti procent lavere priser end Danmark, skriver Børsens Nyhedsmagasin mandag.
Rapporten giver erhvervsministeren og regeringen nye kort på hånden, når det endelige opgør om en revision af konkurrenceloven skal afvikles den næste måneds tid.

'Genforsøg bør stoppes'
*Forbrugerrådet kræver et planlagt eksperiment med udsætning af gensplejsede bakterier stoppet. Forsøget, der skal udføres af forskere fra Danmarks Miljø Undersøgelser (DMU) i Hasselager ved Århus, vil i givet fald være det første danske eksperiment med udsætning i det fri af génsplejsede bakterier.
Ifølge en foreløbig risikovurdering fra Fødevaredirektoratet indeholder mikroorganismerne imidlertid arveegenskaber, der gør dem modstandsdygtige over for antibiotika.
På den baggrund kræver Forbrugerrådet, at forskerholdet fra DMU dropper planen om her i maj at udsætte bakterierne, skriver Morgenavisen Jyllands-Postens tillæg, JP Århus.

Finanstilsynets rolle koster dyrt
*Undersøgelsen af Finanstilsynet kommer til at tage meget længere tid og vil koste mere end dobbelt så meget end først antaget.
Det fremgår af en ansøgning til Folketingets finansudvalg fra Økonomiministeriet, som beder om en ekstrabevilling på 4,5 millioner kroner oven i de 3 mio. kr., som allerede er bevilget til ekspertundersøgelsen, der skal foretage en gennemgang af tilsynets rolle ved b ehandling af større finansielle sager med udgangspunkt i Baltica-sagen og Hafnia-sagen.
Det får også konsekvenser for færdiggørelsen af ekspertgruppens rapport, der oprindelig forventedes klar i begyndelsen af dette år, men på grund af en sen start først kunne afleveres i løbet af foråret. Nu mener Økonomiministeriet, at undersøgelsen ikke vil være færdig før efteråret 2001.

Studenterprotest mod 'ny Rushdie'
*Henved 50 egyptiske universitetsstuderende blev mandag såret, da egyptisk politi affyrede gummikugler og tåregas under en protestdemonstration i Cairo.
De studerende protesterede over en roman af den syriske forfatter Haidar Haidar. De studerende mener, at romanen er blasfemisk overfor islam.
Fem af de såredes tilstand blev betegnet som kritisk og blev bragt til behandling på hospitalet.
Over 40 andre led af virkningerne af at have inhaleret tåregas.
En fotograf fra det franske nyhedsbureau, AFP, sagde, at henved 8.000 studerende deltog i den seneste protestdemonstration ved Al-Azhar universitetet i Cairo mod en roman af den syriske forfatter Haidar Haidar.
Haidar betegnes af de studerende som "en ny Salman Rushdie".
Rushdie har siden februar 1989 været underlagt en såkaldt fatwa, udstedt af den nu afdøde iranske ayatollah Khomeini.
Siden da har han levet i skjul på grund af lignende beskyldninger om, at hans roman De Sataniske Vers er blasfemisk over for islam.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her