Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

27. maj 2000

Auken på retræte
*Miljøminister Svend Auken trak voldsomt i land i går, da han på et pressemøde fastslog, at der endnu ikke er lavet nogen aftale om et storcenter i Ørestaden.
"Det er ikke truffet nogen afgørelse på nuværende tidspunkt. Vi er midt i en proces, og jeg håber stadig, vi kan finde en fornuftig løsning inden for rammerne af den lov, der eksisterer " sagde Auken.
Miljøministerens forsikringer faldt efter dages kritik af hans oplæg til et storcenter i Ørestaden. I det lægges der op til at give dispensation, så der kan bygges endnu større butikker, end loven foreskriver. Det har affødt kritik blandt andet fra hovedstadsområdets amtsborgmestre, der mener, at Ørestaden har forrang. Også Venstre har langet kraftig ud efter Auken og kaldt hans oplæg "en kovending i forhold til tidligere politik." Venstre er i mod centerstoppet og mener, at hvis der gives dispensation til et storcenter i Ørestaden så skal det også gives andre steder i landet.

700.000 i erstatning i Plejebosag
*Den tidligere plejehjemsassistent Dorte Gramkow, der i godt et år var sigtet for drab på 22 beboere på plejehjemmet Plejebo i København, har ved et forlig med Justitsministeriet fået hævet sin erstatning for uberettiget varetægtsfængsling med 300.000 kroner til 700.000 kroner.
I februar tilkendte rigsadvokat Henning Fode hende en erstatning på 400.000. Dorte Gramkow havde selv krævet 1.575.200 kroner, og derfor klagede hendes advokat Thomas Rørdam til ministeriet over afgørelsen.

14 års fængsel til krigsforbryder
*En militær appelret i den schweiziske storby Geneve idømte fredag en forhenværende borgmester fra Rwanda 14 års fængsel for krigsforbrydelser, begået under folkedrabet i det afrikanske land i 1994.
Den 36-årige Fulgence Niyonteze, som var borgmester i byen Mushubati, vest for Rwandas hovedstad Kigali, blev i april sidste år idømt livsvarigt fængsel for krigsforbrydelser ved en domstol i Lausanne - en dom, som appelretten altså ændrede til en tidsbestemt straf.

Brugerbetaling nedstemt
*Brugerbetaling og andre vidtgående ændringer i reglerne for kunstig befrugtning blev fredag nedstemt af et snævert folketingsflertal.
Sammen afviste regeringen SF, Enhedslisten og CD ved den endelige afstemning før Folketingets sommerferie både brugerbetaling og forbud mod, at andre end læger kan bistå med kunstig befrugtning - et forbud der særligt vil ramme enlige kvinder og lesbiske - samt krav om behandling i de såkaldte adoptionsnævn af ansøgninger om kunstig befrugtning fra alkoholikere og narkomaner.

Ny viden i kampen mod kræft
*Danske forskere står bag en banebrydende ny viden om kroppens forsvarsværker, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten og dagbladet Aktuelt fredag. Håbet er, at opdagelsen kan føre til en mere effektiv og mindre ubehagelig kræftbehandling med kemoterapi og stråler.
De to ph.d.-studerende Niels Mailand (26) og Jacob Falck på (27), står som hovedforfattere af en undersøgelse, der offentliggøres i det anerkendte amerikanske tidsskrift Science.
De to unge forskere er en del af et internationalt forskningshold fra Kræftens Bekæmpelse med de to tjekker Jiri Bartek og Jiri Lukas i spidsen. Holdet har fundet frem til, hvordan man ved bevidst at svække kroppens forsvarsmekanisme kan gøre kræftcellerne mere følsomme over for både kemo-og strålebehandling.

Oprørsleder skal retsforfølges
*Lederen af oprørerne i Sierra Leone, Foday Sankoh, skal stilles for en domstol. Det lovede landets præsident, Ahmed Tejan Kabbah, fredag. Sankohs Revolutionære Forenede Front (RUF) har kastet landet ud i en blodig konflikt og holder flere hundrede FN-soldater som fanger.
Regeringen og RUF indgik sidste år en fredsaftale, som gav amnesti til alle involverede i en tidligere konflikt.
I den forbindelse blev en dødstraf udstedt over Sankoh ophævet.
Oprørslederen har siddet fængslet siden den 17. maj.

EU-penge til Øresundsbro
*EU-Kommissionen har besluttet at tildele Øresundsbroen yderligere 250 millioner danske kroner. Det sker indenfor rammerne af det såkaldte Transeuropæiske Netværk (TEN). Totalt har EU med den ny bevilling støttet byggeriet af forbindelsen mellem Danmark og Sverige med knap 1,5 mia. kr. Øresundskonsortiet oplyser, at det uventede bidrag skal bruges til forbedringer.

Byggeriet får brug for indvandrere
*Arbejdsgiverne i byggeriet vil få problemer med at skaffe den fornødne arbejdskraft til byggesektoren i de kommende år, hvis de ikke meget snart går aktivt ind i indsatsen for at integrere de nye danskere i faget.
Det fastslog formanden for Byggeriets Arbejdsgivere (BYG), Poul I. Jakobsen, fredag i sin beretning på BYG's repræsentantskabsmøde i Aalborg. Netop byggeriet har haft sværere ved at tiltrække og integrere indvandrere end mange andre erhverv. Den udvikling kan blive skæbnesvanger i takt med, at antallet af erhvervsaktive danskere samtidig falder betragteligt, mener BYG-formanden.
Poul I. Jakobsen opfordrer derfor byggesektoren til at gennemføre et pilotprojekt, hvor en gruppe unge indvandrere får mulighed for at tage en fireårig håndværksuddannelse, hvor de knyttes til og følges meget tæt af en række udvalgte virksomheder.

Clausen vil ikke i 'fedterøvsbogen'
*Filminstruktøren Erik Clausen er så utilfreds med, at han er blevet optaget i den nye udgave af Kraks Blå Bog, at han har orienteret sin advokat, Thomas Rørdam, om sagen.
Erik Clausen har i mange år konsekvent afvist en opfordring til at blive optaget i håndbogen, der omfatter biografier af omkring 8.000 danskere, men i den seneste udgave optræder han med 28 linjer.
"Kraks Blå Bog er et led i et omfattende fedterøvssystem, hvor duksedrenge og duksepiger kommer ind hos det, de selv betegner som hos eliten. Vi ser det i en totalt latterlig ophængning af ridderkors på kunstnere og underholdere, der i stedet for at protestere løber krybende rundt og takker. Jeg ønsker ikke at være i bogen, da jeg anser dens hensigter og dens mentalitet så langt fra det, som jeg arbejder med og står for," siger Erik Clausen.
"Jeg er dybt ulykkelig og beklager, at der er nogen, sandsynligvis for at provokere, som mener, at de kan tillade at bringe mig ind i deres elitære fedterøvsbog."
Jeg føler mig fuldstændig til grin, og at det bedre borgerskab har befængt mig med en stor papnæse," siger Erik Clausen.

Perus præsident fastholder valg
*Peru bør udskyde præsidentvalget på søndag, så det bliver et mere troværdigt valg, der kan overvåges på rette vis. Det sagde talsmand for Det Hvide Hus, P. J. Cowley fredag.
Cowley siger, at Clinton-administrationen "dybt beklager, at det peruanske valgråd har besluttet, at anden valgrunde finder sted søndag." En række lande, internationale og peruanske organisationer har gentagne gange forgæves opfordret Perus siddende præsident, Albero Fujimori, til at udskyde valget i mindst 10 dage, da der er begrundet mistanke om, at der er foregået svindel med optælling af stemmerne fra den første valgrunde til præsidentvalget den 9. april.

Den svære eurobalancegang
*Den seneste tids forvirring om hvorvidt Danmark kan melde sig ud af euro'en, når vi først er med, er ikke blevet mindre efter at kommissionsformand Prodi i et interview med The Spectator fastslog: "Helt sikkert, det er muligt." Klar tale - måske lidt for klar taget de euroskeptiske briter in mente. Kommissionens cheftalsmand Jonathan Faull kom i hvertfald hurtigt på banen. Uden at dementere interviewet hævdede han, at Prodis svar var taget ud af en sammenhæng. "Traktaten forudser ikke, at et land kan melde sig ud. Det er juridisk og politisk umuligt," siger Faull, der dog afviser, at Prodi har talt over sig. "Prodi vælger sine ord med stor omhu". Inf.

Studenter-protest mod Milosevic
*Mere end 5.000 studerende demonstrerede fredag mod præsident Slobodan Milosevic i Serbiens hovedstad, Beograd.
De studerende krævede Milosevic og hans allieredes afgang og en ende på regimets undertrykkelse af dets modstandere.
Demonstrationen blev anført af studenterbevægelsen Otpor, hvis medlemmer i hundredvis er blevet tilbageholdt og afhørt af myndighederne, og den skulle slutte foran hovedstadens største ortokse kirke, hvor demonstranterne sagde, at de ville bede for "sjælene hos de, som banker os og slår os ihjel."
Mens demonstrationen bevægede sig frem gennem Beograds gader, sås flere busser med politibetjente. Og protesten kommer samme dag, som den jugoslaviske generalstab bekendtgjorde, at den med alle midler ville bekæmpe "kriminalitet mod hæren" fra såvel ydre som indre fjender, der ønskede at gennemføre ændringer af samfundsordenen ved vold.
Oppositionspartierne har indkaldt til en ny demonstration mod regimet lørdag i Beograd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her