Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

3. maj 2000

Otte irakere såres af raketangreb mod Bagdad
*Otte irakere blev sent mandag såret, da raketter slog ned i et beboelsesområde i landets hovedstad, Bagdad.
Det irakiske nyhedsbureau INA skrev, at raketterne blev affyret fra
Iran. De sårede var alle civile og var tirsdag stadig under behandling.
Angrebet kom samtidig med, at mortergranater slog ned i den nordlige del af den iranske hovedstad, Teheran, og sårede seks personer. Folkets Mujahedeen, en irakisk baseret iransk oppositionsgruppe, har påtaget sig ansvaret for dette angreb.
I modsætning til angrebet i Bagdad var disse raketter rettet mod hovedkvarteret for byens sikkerhedsstyrke samt politistationen.
Vidner har desuden tidligere ud-
talt til det statsejede fjernsyn i Iran, at motergranater ramte en bygning, hvor kulturelle og sportslige aktiviteter fandt sted. Bygningen ejes af det armenske mindretal i Iran og ligger
lige ved siden af politiets hovedkvarter.
Området blev afspærret af politiet og situationen var temmelig kaotisk. Fra officiel side er der ikke kommet detaljer om eventuelle sårede.

Tæt på færøsk selvstændighed
*Den danske regering og Færøernes Landsstyre blev sent tirsdag enige om rammerne for færøsk selvstændighed.
Ifølge statsminister Poul Nyrup Rasmussen har Danmark bekræftet, at Færøerne kan blive en selvstændig stat, men at det får økonomiske konsekvenser. Til dem hører, at det danske bloktilskud udfases over fire år, og at det ikke bliver muligt at opretholde dobbelt statsborgerskab for færinger bosat i Danmark.
Aftalen kom på plads efter otte timers intensive forhandlinger, der foregik i en "konstruktiv og positiv atmosfære", som statsministeren udtrykte det.
Fra færøsk side er der utilfredshed med ophævelsen af bloktilskuddet i år 2006, men på det punkt står den danske regering fast.
Forhandlingerne genoptages den 15. juni.

Fælles valuta blive afstemningstema
*Ja eller nej til Danmarks deltagelse i den fælles valuta.
Sådan bliver ordlyden på stemmevejledningen, når danskerne den 28. september skal til folkeafstemning om euroen.
Det oplyste udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) i går, efter at regeringen på det ugentlige ministermøde godkendte lovforslaget, som derefter blev fremlagt for Folketinget.
Helveg Petersen sagde, at den formulering ifølge regeringens 'nøje vurdering' er den mest korrekte, selv om den på forhånd har været kritiseret af nejsigerne for at være for positivt ladet.

EU-Kommissionen afviser kritik
*Det er direkte forkert, når Folkekirkens Nødhjælp og en række europæiske nødhjælpsorganisationer kritiserer EU-kommissionen for at forsinke nødhjælp til det hungerramte Etiopien. Det siger en talsmand for den danske EU-Kommissær for udvikling og humanitær bistand, Poul Nielson.
"Sidste år leverede vi 200.000 ton nødhjælp, hvoraf halvdelen gik direkte i fødevarelagrene. I år er mængden fordoblet til 432.000 tons, og pr. 1. januar 2001 sender vi ekstra 110.000 tons. Så der er ingen hold i kritikken overhovedet," siger Michael Curtis.
Artikel side 5

Tre svenske ministre på Øresund
*Sverige sætter ikke færre end tre ministre ind for at sikre svenske interesser i den nye Øresundsregion.
Den svenske statsminister, Göran Persson, gav mandag udtryk for, at de tre ministre, Lars-Erik Lövdén, Lars Engqvist og Ingegerd Wärnersson alle tre skal følge udviklingen og fremlægge forslag, der skal sikre Malmø og svenske interesser, når broen til København er en realitet.
"Der er gode grunde til at holde øje med, hvad der sker. København er en hovedstad med en enorm vækstkraft. Malmø bærer fortsat spor efter den økonomiske krise," sagde Persson.

USA vil indbringe Danmark for WTO
*Danmark er et af de seks lande, som USA nu vil indbringe for verdenshandelsorganisationen WTO, fordi Danmark efter amerikansk opfattelse ikke strengt nok vil overholde internationale bestemmelser om ophavsrettens ukrænkelighed.
USA har tidligere truet med at indbringe Danmark for WTO på grund af spørgsmålet om ophavsret - det vil sige sikring af enkeltpersoner og virksomheders copyright. Problemet er, at dansk lov ikke tillader uanmeldte ransagninger i civile sager.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen tager foreløbig afslappet på USA's trussel. "Vi har et udvalgsarbejde i gang om, hvordan vi skal håndtere problemet, og som vi regner med meget snart når en konklusion," siger Niels Helveg Petersen.

Ny slagtemetode er ikke god nok
*Den måde danske kreaturer bliver slagtet på, sikrer ikke effektivt mod spredning af kogalskab.
Det vurderer overdyrlæge Anni Petersen fra Danish Crown-slagteriet i Holstebro, og hun sætter derfor i et brev til Fødevareregion Herning et stort spørgsmålstegn ved den veterinære sikkerhed i forbindelse med den såkaldte rygflækningsmetode, som de danske slagterier bruger ved slagtning af kreaturer.
Overdyrlægen mener ikke, at slagtemetoden giver en fuldstændig sikring mod spredning af den rygmarv, der betragtes som en mulig kilde til BSE-kogalskab.

Falck fusionerer
*Falck og verdens største privatejede sikringskoncern Group 4 Securitas blev i går lagt sammen til et selskab, der får navnet Group 4 Falck med 115.000 ansatte i 52 lan-
de og en samlet omsætning på over 15 milliarder kroner. Fusionen sker med virkning fra 1. januar i år, men bliver dog først effektiv, når en ekstraordinær generalforsamling i Falck har godkendt den. Det ventes at ske i juni.
Ved sammenlægningen dannes en international sikringsvirksomhed med førende markedsandele i de nordiske lande, de baltiske lande, Storbritannien, Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, de tidligere SNG-lande, Mellemøsten og Indien.

Tropper angriber filippinsk gidsel-ø
*Der udbrød i går kampe mellem filippinske regeringstropper og muslimske oprørere, der holder 21 gidsler i den sydlige del af Filippinerne. Mindst én soldat blev dræbt og fire såret under skudkampene, sagde politiet.
Filippinernes præsident, Joseph Estrada, afviste i går endnu en gang udenlandsk mægling i forbindelse med gidseltagningen.
Samtidig afviste en talsmand for præsidenten, Ronaldo Zamora, kravene fra oprørsgruppen Abu Sayyaf. Partisanerne kæmper for et selvstændigt muslimsk hjemland i det sydlige Filippinerne. Zamora afviste også gidseltagernes krav om, at FN og repræsentanter for de lande, der har statsborgere blandt gidslerne, skal stå for mæglingen.

USA dropper gen-kartofler
*En af USA's største producenter af pommes frites og andre kartoffelprodukter, J.R. Simplot & Co., har besluttet ikke længere at bruge genmanipulerede kartofler i sin produktion, skriver Børsen. Kunderne, deriblandt fastfood-kæder som McDonalds, vil ikke have dem, lyder forklaringen til landmændene.
Monsanto-koncernen, der har udviklet den gensplejsede NewLeaf kartoffel, mærker en negativ effekt på kartoffelområdet, men oplyser, at det udgør en forsvindende lille del af de de samlede aktiviteter, og at markederne for genmanipuleret majs, soja-bønner og bomuld er stærke.

Information retter
*Vi skrev i går, at originaludgaven af Bovrup-kartoteket blev solgt på auktion til 3.100 kr. Men det var en kopi, der blev solgt. Originaludgaven opbevares i Rigsarkivet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her