Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

1. maj 2000

Frygt for vold forud for valg i Zimbabwe
*Zimbabwes krigsveteraner og det ledende oppositionsparti i landet har svoret at ville bekæmpe hinanden med alle midler op til valget, der ventes afholdt inden for de kommende måneder.
Lederen af krigsveteranerne, Chenjerai Hunzvi, siger, at hans gruppe vil kæmpe for at holde præsident Robert Mugabes regerende ZANU-PF-parti ved magten, mens Morgan Tsvangirai siger, at hans Bevægelse for Demokratiske Forandringer sværger på at gøre en ende på Mugabes styre.
Uforsonligheden hos begge parter har øget frygtet for en optrapning af den politiske vold i det sydøstafrikanske land.
Storbritannien og de øvrige EU-lande har da også diskuteret planer for en evakuering af europæere, truet af volden i Zimbabwe, oplyste det britiske udenrigsministerium i går. De britiske embedsfolk ville ikke uddybe samtalernes indhold, men sagde, at der ikke er noget, der taler for en umiddelbart forestående evakuering af de mennesker, der er truet af zimbabwere, som har besat hundredevis af landbrug ejet af hvide.
Mindst 14 mennesker - jordejere, landarbejdere og tilhængere af oppositionen - er blevet dræbt i de ni uger, sorte krigsveteraner har indvaderet hundredevis af landbrug med Mugabes regerings accept.

Massivt ja til euro på S-kongres
*Socialdemokratiets ekstraordinære kongres vedtog i går i Odense med massivt flertal en udtalelse, som anbefaler danskerne at stemme ja ved euro-folkeafstemningen den 28. september.
Kun godt 15 af 501 stemmeberettigede delegerede stemte nej til udtalelsen med overskriften 'Ja til den fælles valuta - fordi det er bedst for Danmark'. Socialdemokratiet anbefaler at stemme ja med den begrundelse, at det vil sikre tryghed og stabilitet om dansk økonomi, give de bedste vilkår for at sikre beskæftigelse og job, samt sikre indflydelse på beslutninger, som under alle omstændigheder påvirker Danmarks fremtid.
Artikler på forside og side 4

USA ser nye terrortrusler
*Det amerikanske udenrigsministerium peger nu for første gang specifikt på Pakistan og Afghanistan som lande, der huser internationale terrorister.
Det sker i den årlige rapport om de amerikanske bestræbelser på at bekæmpe international terror. Ifølge avisen New York Times peger rapporten videre på, at der et sket et skift i den internationale terror. Fra at det tidligere var "statssponsoreret" terror, der var den værste trussel set fra Washington, er det i dag "løse netværk af terrorgrupper og enkeltpersoner - drevet i højere grad af religiøse motiver end af politiske grunde".
Når Afghanistan og Pakistan for første gang nævnes direkte, skyldes det blandt andet terroristen Osama bin Ladens ophold i Afghanistan - samt hvad rapporten kalder flere navngivne terroristers asyl i Pakistan.

Kramer afventer revisionsrapport
*Københavns overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen (S), vil afvente en ekstern revisionsrapport, inden han skrider til handling i sagen om misbruget af midlerne i den selvejende institution Københavns Ungdoms Center, KUC.
"Revisionsfirmaet Ernst & Young er ved at kulegrave KUC. Og jeg vil vente, indtil redegørelsen er færdig i næste uge, før jeg gør noget. Men jeg forudsætter, at KUC får truffet de nødvendige beslutninger, og det bliver i det lys, jeg vil vurdere, hvordan KUC's fremtid ser ud," siger Jens Kramer Mikkelsen .
Det er den tidligere bestyrelsesformand gennem 20 år i KUC, Poul-Erik Oppelstrup, der har misbrugt kreditkort til blandt andet at finansiere besøg på kasino. Det var den nye direktør i KUC, Hans Grønberg, der opdagede, at der var noget galt med kontoudskrifterne fra kreditkortene og derfor kontaktede Kramer Mikkelsen.

Indvandrere elsker Sverige
*Svenske indvandrere holder meget af Sverige. Men de temmelig kritiske over for "de forkælede og blødsødne svenskere" - og mener, at det er for let for nye indvandrere at komme ind i Sverige.
Det viser en netop offentliggjort undersøgelse af, hvad de 'nye svenskere' mener om at bo i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.
De fleste synes godt om Sverige. De roser retssamfundet og de demokratiske rettigheder. Til gengæld er der ikke megen ros til dem, der oprindelig boede i Sverige: Godt nok er de hæderlige, men også feje, følelseløse, utaknemmelige og sure, mener mange nysvenskere. En stor del af indvandrerne indrømmer dog også, at de har meget lidt kontakt med svenskerne - og at de føler sig diskrimineret på arbejdsmarkedet.

Myanmar vært for ASEAN-møde
*Myanmar (Burma) er i dag vært for sit hidtil vigtigste møde, siden landet i 1997 blev medlem af den sydøstasiatiske samarbejdsorganisation ASEAN. Det er økonomiministrene fra de 10 lande, der i to dage skal drøfte blandt andet toldaftaler - og oprettelsen af en frihandelsaftale inden for ASEAN.
Politiske iagttagere ser dog specielt mødet som et bevis på, at Myanmar for alvor er ved at komme "ind i varmen"i ASEAN, hvor landets militærjunta blandt andet har mødt alvorlig modstand fra lande som Thailand og Filippinerne.
Mødet kommer netop som EU har sagt ja til at deltage i et møde med ASEAN - hvor også Myanmars generaler sidder med ved bordet. EU afbrød det formelle samarbejde, da ASEAN for to år siden optog Burma som medlem. EU hævdede, at militærstyret i Burma i den grad krænker menneskerettigheder og internationale aftaler, at man ikke vil forhandle med Burma.

DF: Budget skal kulegraves
*Næstformanden i Folketingets fødevareudvalg, Christian H. Hansen (DF) henvendte sig i går til partiets statsrevisor, Henrik Thorup, for at få ham til at rejse sagen om Fødevareministeriets budgetoverskridelser over for Rigsrevisionen. Det agter Henrik Thorup at gøre på næste møde i Rigsrevisionen, der ligger i anden halvdel af maj.
Christian H. Hansen er forarget over Fødevareministeriets rod i økonomien, og mener, at der er brug for en kulegravning af ministeriet.
"Jeg tror, at Poul Nyrup Rasmussen har kendt til roderiet. Det tyder på, at det er derfor, at han flyttede den tidligere fødevareminister Henrik Dam Kristensen fra posten. Derefter skulle Ritt Bjerregaard så redde stumperne," siger Christian H. Hansen.

Sultestrejke i Kosovo
*En gruppe på 46 kosovoalbanere i Pristina har indledt en sultestrejke som led i en kampagne for at få løsladt fængslede ligesindede i serbiske fængsler. Antallet af sultestrejkende er steget fra de oprindelige 15, der havde meldt sig, da aktionen blev indledt fredag middag.
"Vi har endda måttet sige nej til en række mennesker, fordi de var for gamle eller for svage," siger Agrin Xhemajli, en af de sultestrejkende og initiativtageren til aktionen.
Jugoslavisk militær overførte henved 2.000 indsatte fra fængsler i Kosovo til fængsler i Beograd umiddelbart inden NATO-styrker rykkede ind i provinsen i juni sidste år.
Af disse befinder omkring 1.300 sig fortsat i serbiske fængsler, anslår Det Internationale Røde Kors.

Afrikanske lande tilbyder soldater
*Sydafrika og Nigeria tilbød søndag at stille soldater til rådighed for den fredsbevarende FN-styrke, der planlægges indsat i Den Demokratiske Republik Congo, oplystes det ved afslutningen af et afrikansk topmøde i Algeriet.
Seks afrikanske præsidenter, heriblandt DRCongos Laurent Kabila, Sydafrikas Thabo Mbeki og Nigerias Olusegun Obasanjo, var søndag samlet i den algeriske hovedstad, Algier, for at diskutere fredsprocessen i DRCongo.
I et efterfølgende communiqué oplyser statsoverhovederne, at de er "tilfredse med tilbuddet fra Republikken Sydafrika og Forbundsrepublikken Nigeria om at stille soldater til rådighed for FN-styrker i Den Demokratiske Republik Congo".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu