Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

25. maj 2000

Fødevareministeriet skal kulegraves
*Fødevareministeriet skal nu kulegraves af Rigsrevisionen. Det ligger fast, efter at statsrevisorerne onsdag mødtes og enedes om at bede Rigsrevisionen om at tage hele ministeriet og ikke bare Fødevaredirektoratet i nærmere øjesyn.
Dermed er det sikkert, at tidligere fødevareminister Henrik Dam Kristensens (S) rolle i sagen om direktoratets underskud bliver belyst.

EU fastholder hormon-forbud
*Slagsmålet mellem EU og USA om væksthormoner i kødproduktion forsætter. EU har tabt sagen ved WTO om forbud mod seks væksthormoner i 1998.
Her fandt WTO det ikke tilstrækkeligt bevist, at hormoner i kød er skadelige for menneskers sundhed.
Det har EU-Kommissionen imidlertid stædigt fastholdt, og den kom i går med yderligere beviser for at hormonet 17 beta-østradiol er kræftfremkaldende, og derfor nu bør definitivt forbydes. For de fem øvrige hormoners vedkommende afventer Kommissionen stadig undersøgelser fra den videnskabelige veterinær komité for folkesundhed. De ventes i løbet af sommeren.
Men Kommissionen forslår allerede nu et midlertidigt forbud indtil undersøgelserne foreligger. Så væksthormonerne holdes fortsat ude af EU's kølediske. USA har allerede som svar på EU's fastholdelse af forbudet indført sanktioner i form af forhøjede toldsatster på udvalgte EU-eksportvarer.

300 dræbt under uro i Nigeria
*Svært bevæbnede soldater kæmpede onsdag for at opretholde en skrøbelig våbenhvile i byen Kaduna i den nordlige del af Nigeria, hvor to dages voldelige sammenstød mellem kristne og muslimer har kostet over 300 mennesker livet og ført til, at ikke færre end 1.000 bygninger er blevet brændt ned til grunden.
Soldater var talstærkt til stede i de værst ramte distrikter i byen, mens indbyggerne holdt sig inden døre.
De nye uroligheder i Kaduna er de værste siden februar, hvor over 1.000 mennesker blev dræbt under sammenstød i byen.

Flertal siger nej til euroen
*Danskerne ville sige nej til euroen, hvis der var valg nu. Det viser endnu en meningsmåling, som er foretaget af Catinét Research i perioden 15.-22. maj.
Undersøgelsen, som er baseret på telefoninterviews med 972 nationalt repræsentative husstande giver nej-siden 44 procent, mens der er 41 procent, der vil stemme ja. 12 procent ved ikke, hvad de vil stemme, og tre procent har besluttet sig for ikke at stemme. Undersøgelsen er forbundet med en statistisk usikkerhed på op til to procent.

LO afviser ny efterløn
*LO afviser blankt enhver snak om at stramme efterlønsreglerne, selvom organisationen erkender, at der på længere sigt kan blive problemer med mangel på arbejdskraft.
Det er professor og tidligere vismand Nina Smith, der i dagbladet Børsen onsdag fastslår, at 1998-indgrebet over for efterlønnen var utilstrækkeligt, og det synspunkt understøttes i en ikke offentliggjort prognose fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
DA vurderer i sit mest positive skøn, at arbejdsstyrken i 2020 kun vil bestå af 22.000 flere personer, end hvis regeringen slet ikke havde indført en ny reform.
Mens regeringens egen ambition er at øge arbejdsstyrken med 70.000 personer. Lo påpeger, at det endnu er for tidligt at sige noget om virkningerne af det sidste indgreb i efterlønnen.

Castro løslader systemkritiker
*Cubas regering løslod tirsdag endnu en fremtrædende systemkritiker - advokaten Rene Gomez Manzano. Han er den tredje i rækken af fremtrædende dissidenter, der er blevet løsladt indenfor to uger. Umiddelbart efter løsladelsen erklærede Manzano, at han vil fortsætte kritikken af Castro-styret.
"Nok har de forfulgt mig, men ingen har overbevist mig om, at jeg har gjort noget galt. Tværtimod har jeg fortsat de samme ideer," sagde Manzano. Manzano tilhører den såkaldte fire-gruppe, der blev tilbageholdt i midten af 1997. To andre fra denne gruppe, den 60-årige akademiker Felix Bonne og økonomen 55-årige Marta Beatriz Roque, er også blevet løsladt før tid.

Højere erstatning til voldsofre
*Folk, der kommer til skade i trafikken eller i forbindelse med vold, skal fremover have en højere erstatning end i dag, foreslår en arbejdsgruppe under Justistministeriet i en ny betænkning. Et flertal af arbejdsgruppen foreslår, at erstatningerne for personskade forhøjes med godt halvdelen i gennemsnit. Desuden skal også erstatningerne for tortgodtgørelse til ofre for seksualforbrydelser og forbrydelser i familieforhold, som f.eks. incest, hæves. Desuden foreslår gruppen, at perioden for, hvor længe man kan få erstatning for tabt arbejdsfortjeneste forlænges, samt at sociale ydelser ikke længere skal trækkes fra det erstatningsbeløb, som staten udbetaler til voldsofre.

Brovst under administration
*Efter to år med kæmpe underskud på regnskabet kan Brovst Kommune i Nordjylland se frem til at blive sat under administration af Indenrigsministeriet. Det vurderer kommunens økonomi- og skattechef Erik Nørmølle over for Nordjyske Stiftstidende.
I 1998 var underskudet i Brovst på 14 mio. kr. og i 1999 på 13 mio. kr. Og en opgørelse over kommunens gennemsnitlige kassebeholdning i årets første fire måneder viser, at den får mere end svært ved at overholde kassekreditreglen. Kassebeholdningen i Brovst har i gennemsnit haft et minus på 7,9 mio. kr. i årets første fire måneder.

Nyt fra det svenske saunamesterskab
*Den svenske pendent til dansk pælesidning - sauna-mesterskabet er netop blevet afholdt. Og det forlyder, at det var finlandssvenskerne, der løb af med sejren. Ved mesterskaberne - hvor deltagerne én mod én konkurrerer om, hvem der kan blive længst i en 100 grader varm sauna - vandt Ari Petroff hos herrerne med fem minutter og 10 sekunder i heden, og hos kvinderne sad Hilkka Loimi sig til sejren gennem fire minutter og 28 sekunder.
"Det var varmt," lød kommentaren fra Loimi.

Information præciserer
*En teknisk fejl betød, at det af gårdagens grafik over konfliktzonerne i og omkring Israel kunne se ud som om, at Jerusalem er under delvis palæstinensisk kontrol.
Dette er ikke tilfældet, hvilket imidlertid også fremgik af den ledsagende tekst. Red.

Attentat mod Norges ambassade
*En bombe eksploderede onsdag uden for Norges ambassade i Sri Lankas hovedstad, Colombo. Det skete, kun få timer efter at Norges viceudenrigsminister Raymond Johansen havde forladt Sri Lanka, hvor Norge håber at kunne spille en positiv rolle i bestræbelserne på at få afsluttet den årelange og meget blodige borgerkrig i østaten. Norges ambassadør i Sri Lanka, Jon Westborg, sagde, at han mente, at angrebet skal ses netop i forbindelse med Norges forsøg på at agere som mægler mellem Sri Lankas regering og de tamilske separatister, der ønsker en selvstændig tamilsk stat i Sri Lankas nordøstlige del. "Det er svært at tro noget andet." Ingen kom til skade.

Zimbabwe vedtager ny jordlov
*Zimbabwes regering har vedtaget en ny jordlov, der betyder, at landets præsident, Robert Mugabe, kan beslaglægge 841 hvide farme uden samtidig at skulle give kompensation.
Det meddelte talsmanden for præsidenten onsdag, som samtidig understregede, at den nye lovgivning allerede tirsdag blev trykt i en særudgave af statstidende. Den nye lovgivning blev gjort mulig efter en tilføjelse til forfatningen, som blev vedtaget i Zimbabwes parlamentet den 6. april.
Forfatningsændringen betyder, at det ikke længere er Zimbabwe, der skal kompensere de hvide farmere for deres tab af jorden, men landets "tidligere kolonimagt," hvilket er Storbritannien. Ifølge den gamle forfatning kunne der iværksættes en omfordeling af jord efter et princip om "villig-køber-villig-sælger" princip, hvor jorden skulle sælges til markedsprisen.
Mugabe har derimod understreget, at halvdelen af de 12 mio. hektar jord, der ejes af de hvide farmere, skal omfordeles, og at han kun vil kompensere for bygninger og forbedringer.
Den nye lovgivning betyder, at regeringen nu uden yderligere varsel kan indrage jorden i disse områder.
Storbritannien har tidligere sagt, at man er villig til at betale cirka 400 mio. kroner til omfordeling af land, men kun hvis processen foregår på en åben og troværdig måde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her