Læsetid: 6 min.

OVERBLIK

22. maj 2000

Dansk fredsaktivist på krigsstien igen
*Sidste år var fredsaktivisten Ulla Røder med til at skrive skotsk juridisk historie, da hun og to andre aktivister brød ind på en forsøgsstation for atomubåde i Skotland, ødelagde for millioner af pund udstyr men alligevel blev frifundet. Nu har Ulla Røder slået til igen. I går blev hun og tre andre aktivister arresteret for at være brudt ind på en af Storbritanniens faciliteter for forskning, udvikling og fremstilling af sprænghoveder til landets atomprogram, AWE Aldermaston. Der befinder sig cirka 50 aktivister på stedet, som planlægger en fysisk blokade af fabrikken i dag. beb

Kritik af Nyrup efter møde med Dalai Lama
*Det vækker vrede i Støttekomiteen for Tibet, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i går efter sit møde med Dalai Lama sagde klart ja til, at Tibet efter Danmarks opfattelse er en del af Kina.
"Det har ingen dansk statsminister hidtil sagt. Det er en meget alvorlig udtalelse, Nyrup er kommet med. Han udleverer sådan set Tibet på hele den danske befolknings vegne, for nu kan Kina afvise kritik af forholdene i Tibet med, at det er et internt anliggende," siger Penpa Dolma Andersen, formand for den danske støttekomité, til Ritzau.
Hun mener, at statsministeren ikke har forstået lamaens budskab. Nogle tror måske, at Dalai Lama anerkender Kinas krav på Tibet, men det er ikke tilfældet, siger hun.
Den konservative udenrigsordfører, Per Stig Møller, er heller ikke enig i statsministerens udlægning.
"Der er ikke historisk belæg for den. Man kan ikke pludselig sige, at Tibet er en retmæssig del af Kina. Det er i strid med det 20. århundredes historie og i strid med flere FN-resolutioner, som vi selv har stemt for," siger Per Stig Møller, der peger på, at Tibet notorisk har været selvstændigt i en periode i sidste århundrede, og at FN med dansk støtte har vedtaget flere resolutioner, der tager afstand fra Kinas invasion af Tibet i 1950.

AF diskriminerer indvandrere
*En række Arbejdsformidlinger diskriminerer ulovligt arbejdsløse med udenlandsk baggrund, oplyser TV2/Østjylland, der har undersøgt holdningen til diskrimination i Århus amts syv AF-afdelinger. Den regionale tv-station oplyste i en udsendelse i aftes, at næsten halvdelen af Arbejdsformidlingens afdelinger i Århus amt er parate til ulovligt at diskriminere mennesker med en udenlandsk baggrund. I tre afdelinger - Silkeborg, Randers og Odder - var AF parate til at diskriminere mennesker med en udenlandsk baggrund.
De tre AF-afdelinger garanterede alle en arbejdsgiver, at de ville sortere mennesker med udenlandsk baggrund fra, når de i AF's databaser søgte efter arbejdsløse personer til et job som ufaglært medhjælper i et gartneri.

Barak forbereder tilbagetrækning
*Israels ministerpræsident, Ehud Barak, beordrede i går Israels hær til at være rede til at trække sig ud af Sydlibanon den 1. juni i lyset af den eskalerende vold i Sydlibanon, rapporterede israelsk tv.
Ministerpræsidenten instruerede hæren i at være rede til at trække sig ud af Sydlibanon den 1. juni. Det er heftig Hizbollah-beskydning, der dikterer en tidlig tilbagetrækning... det vil være muligt at trække sig tilbage på en nat den 1. juni, hed det i tv-rapporten.
Samtidig har Barak, har beordret sine repræsentanter hjem fra fredsforhandlinger i Stockholm i forlængelse af urolighederne i de palæstinensiske områder og Libanon, oplyste hans kontor i går.
Barak har bedt ministeren for offentlig sikkerhed, Ben Ami, og forhandler Gilad Sher om at vende hjem "som følge af situationen i de palæstinensiske områder og for at kunne modtage en orientering om forhandlingerne", hedder det i erklæringen.
Artikel side 7

SF siger nej til ØMU'en
*SF's landsmøde i Vordingborg besluttede i går med et overvældende flertal for at sige nej til ØMU'en. Ud af de 250 delegerede stemte blot fire imod partiets ØMU-udtalelse, mens seks undlod at stemme.
SF's formand, Holger K. Nielsen, sagde efter afstemningen, at han havde forventet, at flere ville stemme ja.
"Men det viser, at de danske undtagelser - og det nationale kompromis - er hjerteblod for SF," sagde en tilfreds SF-formand
Leder på forsiden og artikler side 5

Flertal både for og imod euroen
*Stadig flere danskere er i tvivl om de skal stemme ja eller nej ved euro-afstemningen 28. september. Selvom ja-siden i den seneste undersøgelse, som Sonar har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten fører med 43 procent, er den gået to procentpoint tilbage i forhold til april-målingen. Også nej-tiden har mistet to procentpoint siden april og står nu til 40 procent
En Gallup-undersøgelse offentliggjort i Berlingske Tidende i går, viser derimod, at et flertal af den danske befolkning nu er imod euro'en. 47 procent af de adspurgte vil stemme nej, 43 procent vil stemme ja, mens ti procent endnu ikke har taget stilling.
Det skal dog forstås på den måde, at 37 procent af vælgerne samtidig tilkendegiver, at de ikke har taget helt endelig stilling.

Prodi tilfreds med folkeafstemning
*EU-Kommissionens formand, Romano Prodi, hilste i går resultatet af en folkeafstemning i Schweiz velkommen. Ved folkeafstemningen sagde to tredjedele af de schweiziske vælgere ja til syv aftaler, der betyder tættere forbindelser mellem EU og Schweiz.
Prodi sagde, at aftalerne vil styrke det bilaterale forhold mellem det 15 lande store EU og Schweiz kraftigt, men han understregede, at aftalerne på ingen måde er ensbetydende med, at Schweiz på sigt bliver medlem af EU.
De syv aftaler vil gøre transporten af varer og mennesker over grænserne mellem Schweiz og EU nemmere og i det hele taget reducere problemerne ved grænseovergangene. Samtidig vil den schweiziske stats indkøb blive åbnet op, og aftalerne ventes også at skabe nye markeder.

De kristelige anbefaler nej
*Kristeligt Folkeparti anbefaler officielt et nej til euroen, men vil i partiets kampagne op til folkeafstemningen den 28. september redegøre for både fordele og ulemper ved den fælles mønt.
Det blev lørdag udfaldet af græsrøddernes afstemning på partiets landsmøde i Kolding, hvor knap to tredjedele af de delegerede bekræftede det nej, som også partiformand Jann Sjursen og hovedbestyrelsen på forhånd havde anbefalet. Trods den dybe splittelse i hele EU-spørgsmålet formåede euro-tilhængere og -modstandere at bevare den indbyrdes fordragelighed, viste debatten

300 amerikanere på vej ud af Eritrea
*Omkring 300 amerikanske statsborgere forberedte sig i går på at blive evakueret fra Eritreas hovedstad, Asmara, i lyset af nye kampe mellem eritreanske og etiopiske militærstyrker.
Deres forestående flyevakuering kom samtidig med, at Etiopien meddelte, at dets styrker havde indtaget byen Omhajer i det sydvestligste hjørne af Eritrea ved grænsen til Sudan. Den amerikanske ambassade i Asmara sagde, at den forventede, at 300 mennesker ville være om bord på et fly, der efter planen skulle flyve ud af byen i går eftermiddag.

Strid om Haider-besøg hos Gaddafi
*Østrigske oppositionspolitikere opfordrede lørdag Østrigs regering til at forklare, hvad den kontroversielle
højrepopulistiske leder Jörg Haider havde at gøre under et besøg hos Libyens leder, oberst Muammar Gaddafi, i sidste uge.
Haider, der for nylig trak sig tilbage som Frihedspartiets leder, men som stadig sidder i Østrigs centrum-højre regerings koalitionskomité, besøgte Gaddafi den 9. maj, skriver to magasiner, der udkommer mandag.
Magasinerne Profil og Format skriver, at Haider, der blevet international berygtet med bemærkninger, der nedtonede nazisternes krigsforbrydelser under Den Anden Verdenskrig, blev set på vej ud af Gaddafis telt af en amerikansk journalist, der ventede på et interview med selvsamme Gaddafi.

Overdreven brug af tvang i psykiatrien
*Forholdene på mange af landets psykiatriske afdelinger minder stadigvæk om de tilstande, der beskrives i filmen Gøgereden, mener Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere(LAP).
LAP beskylder bl.a. psykiatrien for en vildt overdreven og unødvendig anvendelse af tvang. Foreningen har netop her i Store Bededagsferien afviklet sit første ordinære landsmøde. Foreningen blev stiftet for et år siden og organiserer på nuværende tidspunkt mere end 1.000 psykiatribrugere over hele landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her