Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

20. maj 2000

Strejke og uro i Pakistan
*En række byer i Pakistan blev i går ramt af protester fra religiøse grupper og handlende. Sidstnævnte, der flere steder lukkede deres butikker, protesterede mod planer om indførsel af en generel omsætningsskat, mens religiøse grupper krævede en garanti fra militærstyret om, at islamisk ret garanteres i forfatningen, herunder at fredag sikres som ugentlig helligdag, og at forfatningen indeholder et forbud mod bankrenter. I Karachi brugte politiet tåregas mod demonstranter, der i går demonstrerede mod mordet på den fremtrædende sunnimuslimske præst Mullah Ludhianvi torsdag. Tema side 6

Serbisk opposition fortsætter protest
*Den serbiske opposition indkaldte igen i går til omfattende demonstrationer mod præsident Milosevic og hans styre. Under torsdagens demonstrationer kom det til voldsomme sammenstød med politiet, der brugte tåregas og stave mod demonstranter i hovedstaden, Beograds, gader. Demonstranterne protesterede - som dagen før - mod Milosevic-regeringens lukning af oppositionens tv-station Studio B.
Aktionerne mod oppositionens tv, radio-kanaler og blade er blevet mødt med fordømmelse i ind- og udland.
Artikel på forsiden

Fiji-øerne i undtagelsestilstand
*Fiji-øernes præsident erklærede fredag østaten i det sydlige Stillehav i undtagelsestilstand, efter at en lokal forretningsmand tog premierministeren som gidsel og erklærede at have taget magten på vegne af de indfødte fijianere. Kuplederen George Speight stormede i spidsen for syv maskerede, riffelbevæbnede mænd parlamentet fredag morgen lokal tid (torsdag aften dansk tid) og låste regeringschefen, Mahendra Chaudhry, og hans ministre inde i et værelse. Der skal være blevet affyret flere skud i parlamentsbygningen. Det var uklart, hvor megen støtte Speight havde. Hæren, som i 1987 støttede et kup mod en indisk domineret regering, forblev i kasernerne, indtil de sent på fredagen lokal tid blev sat ind til hjælp for politiet for at opretholde ro og orden.

Dødt løb mellem ja og nej til euro
*Kampen mellem ja- og nejsigerne til folkeafstemningen om euroen står nu næsten lige, skriver Politiken fredag.
En ny Vilstrup-måling viser, at 38 af procent af befolkningen siger ja, mens 37 procent har besluttet sig for et nej. Samtidig er antallet af tvivlere nu helt oppe på 21 procent. Det er første gang, siden statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) udskrev folkeafstemningen, at kampen står så lige.
Målingen viser også, at de socialdemokratiske vælgere nu svigter partiets anbefaling. Hele 10 procent flere af partiets vælgere stemmer nej i forhold til for bare en måned siden.

Flere anholdt efter kupforsøg
*I Paraguay er 14 personer, heriblandt et eller flere parlamentsmedlemmer, en fremtrædende advokat og militære personer, blevet anholdt efter et mislykket kupforsøg mod præsidenten og regeringen natten til fredag.
Det spanske nyhedsbureau EFE skriver, at fire anholdte parlamentsmedlemmer mistænkes for at være involveret kupforsøget, som blev ledet af tilhængere af den tidligere kupgeneral Lino Oviedo, der er på flugt. De mistænkte parlamentsmedlemmer er fra Oviedos politiske parti, Unión Nacional de Colorados Eticos (UNACE), og det er præsident Luis González Macchi, der har krævet dem anholdt, idet han henholder sig til de udvidede beføjelser, han har som præsident, efter at Paraguay er erklæret i undtagelsestilstand oven på kupforsøget.

Barnløse skal selv betale
*Et snævert folketingsflertal lagde torsdag op til flere stramninger af loven om kunstig befrugtning, så der i fremtiden skal være brugerbetaling, mens kun læger må stå for formidling af sæddonation, og alkoholikere og narkomaner skal godkendes først som forældre af myndighederne ligesom adoptivforældre.
Stramningerne blev - hen over hovedet på regeringen - stemt igennem ved andenbehandlingen af en lovændring, der også indebærer en fordobling til fire år af den periode, nedfrosne befrugtede og ubefrugtede æg må opbevares. Imidlertid er det usikkert, om de skiftende, snævre flertal for de tre stramninger også holder, når det samlede folketing fredag i næste uge skal vedtage lovrevisionen endeligt på den sidste arbejdsdag inden sommerferien. En tredjedel af folketingsmedlemmerne var nemlig fraværende under torsdagens andenbehandling, mens de fleste partier har stillet deres medlemmer frit, mht. hvordan de stemmer, fordi emnet handler så meget om personlig holdning til store livsspørgsmål.

Danske soldater skal til Libanon
*Der er bred og principiel enighed om, at Danmark skal stille soldater til rådighed for en FN-styrke i det sydlige Libanon. Det oplyste statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) efter et hasteindkaldt møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag, hvor der var opbakning til regeringen fra alle partier.
Den endelige beslutning vil dog tidligst blive truffet, når grundlaget for operationen ligger helt klart. Det kan tidligst ske i næste uge, oplyste statsministeren.
"Vi må have fuld klarhed over, hvilket mandat soldaterne har - også til at forsvare sig selv.
Og FN's Sikkerhedsråd skal også lige drøfte den rapport, der vurderer hele situationen i området. Når det er sket, har vi et gennemarbejdet grundlag for at sikre, at vores soldater - når de tager af sted - er udstyret sikkerhedsmæssigt i top," sagde forsvarsministeren.
Regeringen fremsætter ikke noget beslutningsforslag, før alle forhold om de danske soldaters stilling er afklaret.

Nye attentater på Mindanao
*Attentaterne på den urohærgede sydlige filippinske ø Mindanao fortsætter. Fredag eksploderede først en granat foran politistationen i byen Isabela på øen Basilan og sårede mindst to mennesker. Kort efter sprang en hjemmelavet bombe i luften foran en læskedrikfabrik i havnebyen Zamboanga i luften. Om der var ofre, vides ikke.
Det filippinske militær regner med, at muslimske oprørere - muligvis fra den ekstremistiske Abu Sayyaf-bevægelse - står bag sprængningerne.
Torsdag blev otte mennesker dræbt, da flere bomber eksploderede på et tæt befærdet marked på Jolo. Flere dusin blev såret. Samme dag krævede en bombesprængning i Zamboanga ét dødsoffer. De militante bevægelser har som mål at løsrive det muslimsk dominerede Mindanao og omliggende øer fra Filippinerne, der har et stort romersk-katolsk befolkningsflertal.

Clinton-rival melder fra
*Borgmesteren i New York, Rudolph Giuliani, har besluttet at stige helt af valgkampen om en senatorpost, hvor hans fremmeste rival er den amerikanske præsidentfrue, Hillary Clinton, rapporterede amerikanske tv-stationer fredag.
Beslutningen om at opgive kampen om at blive valgt som senator følger efter, at Giuliani i sidste måned offentligt meddelte, at han har prostata-kræft.
En uge efter denne meddelelse led hans valgkampagne endnu et knæk, da han offentligt fortalte, at han vil separares fra sin kone, skuespilleren og tv-værten Donna Hanover. Hun kvitterede ved at delagtiggøre offentligheden i, at hendes mand har været hende utro - noget for noget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her