Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

18. maj 2000

Vismænd afviser fordele ved euro
*De økonomiske vismænd er direkte uenige med regeringen om de økonomiske konsekvenser ved dansk tilslutning til den fælleseuropæiske mønt, euroen.
Vurderet ud fra økonomiske aspekter kan Danmark klare sig lige så godt udenfor som indenfor euroen, konkluderer vismændene i et resumé af en rapport, som offentliggøres i næste uge efter et møde i Det Økonomiske Råd.

10 dræbt af bombe i Sri Lanka
*Mindst 10 personer blev onsdag dræbt af en kraftig bombe i byen Batticaloa, omkring 300 kilometer øst for Sri Lankas hovedstad, Colombo, oplyste embedsmænd.
Ofrene deltog i en buddhistisk højtidelighed, og der er en højtstående politiembedsmand blandt de dræbte.
Ingen organisation tog umiddelbart ansvaret for den dræbende bombe, men srilankanske regeringsembedsmænd udtrykte mistanke om, at De Tamilske Tigre (LTTE), som kæmper for selvstændighed i den nordlige del af Sri Lanka, står bag bomben.

Opposition trodser Milosevic
*Flere tusinde demonstranter samledes onsdag aften i den serbiske hovedstad Beograd for at protestere mod, at Milosevic-regimet tidligere på dagen ved en militær aktion lukkede oppositionens vigtigste tv-kanal.
Omkring 5.000 mennesker blokerede en af byens hovedgader, og talere opfordrede den serbiske befolkning til civil ulydighed. Ifølge journalister på stedet kom der fortsat flere mennesker til.
"Regimet i Serbien har ført landet ud i undtagelsestilstand og truer dets interne stabilitet," hed det tidligere på dagen i en fælleserklæring fra oppositionen.
Præsident Slobodan Milosevic strammede natten til onsdag sin kontrol med landets medier, da maskerede agenter og politistyrker med automatvåben tog kontrol over tv-stationen Studio B, der drives af landets opposition.

Berlingske Tidende sælger ud
*Ejerne af Danmarks største bladhus, Det Berlingske Officin, besluttede på en generalforsamling onsdag, at begrænsningen i omsætningen af selskabets aktier skal ophæves, oplyser adm. dir. Joachim Malling.
Hidtil har de stemmegivende A-aktier i Det Berlingske Officin ikke kunnet handles frit, men med den vedtagne ændring i selskabets vedtægter er der åbnet for nye ejere af bladhuset.
Ændringen betyder samtidig, at udenlandske interesser for første gang kan få foden inden for i en dansk mediekoncern af en vis størrelse. Politiken og Morgenavisen Jyllands-Posten er begge fondsejede og derfor uden for udenlandske mediekoncerners rækkevidde.

Euroen faldt igen overfor dollaren
*Euroen faldt tirsdag efter den amerikanske centralbank satte den korte rente op med et halvt point. Euroen blev på børsen i New York handlet til 0,9002 dollar, et fald fra mandagens niveau på 0,9120.
Den amerikanske centralbank hævede renten fra seks procent til 6,5 for at lægge en dæmper på inflationen.

Rygter svirrer om Carlsberg-opkøb
*Både Carlsberg og det hollandske bryggeri Heineken er tilsyneladende købere til det engelske bryggeri Bass, og rygterne om et snarligt salg svirrer, men det er sparsomt med konkrete informationer
For Carlsberg kan det blive afgørende at få fat i Bass. Den internationale investeringsbank Merrill Lynch taler om "at Carlsberg står i en situation, der bliver afgørende for fremtiden".
"Med Bass vil Carlsberg være i stand spille en større rolle i den igangværende konsolidering. Uden vil Carlsberg fortsætte med at forringe aktionærernes værdier," konstaterer Merrill Lynch ifølge Reuter.
Hverken Bass eller Carlsberg vil kommentere rygterne.

Dansk delegation til Jordan
*Familie- og arbejdsmarkedsudvalget i Københavns Kommune har besluttet, at man vil hente de to jordanske børn, Nasra og Nidal, til Danmark.
Beslutningen blev taget på et møde i udvalget onsdag eftermiddag.
"Vi tilbyder at hjælpe børnene, men hjælpen kan kun ske i Danmark," sagde familie- og arbejdsmarkedsborgmester Winnie Larsen-Jensen (S) efter mødet.
Inden en dansk delegation sættes på flyet til Jordan, vil udvalget dog præcisere over for børnenes far, at han ikke kan stille økonomiske krav til Københavns Kommune. Torsdag sender udvalget derfor et brev til børnenes far i Jordan. Først når han har svaret på brevet, tager delegationen afsted.
I brevet vil udvalget bl.a. gøre det klart, at Københavns Kommune ifølge dansk lov ikke kan sende kommunale kroner ud af landet. Vil faren have, at Danmark hjælper hans børn, må han derfor acceptere, at de skal til Danmark, uden at det automatisk betyder, at han kan få førtidspension fra Danmark, understreger Winnie Larsen-Jensen.

Tjenestemænd anholdt
*De to tjenestemænd, en kvinde på 62 år og en 54-årig mand, blev anholdt og sigtet tirsdag, oplyser kriminalinspektør Aksel Norsgaard, leder af kriminalpolitiet på Bellahøj i København.
De modtog igennem en periode på fire år bestikkelse på i alt 30.000 kroner, mener politiet. Når de formidlede et lig af et spædbarn eller et foster til Arbejdernes Ligkistemagasiner, modtog de samtidig en kuvert med 200 kroner. De lukkede kuverter blev afleveret af bedemandsfirmaets chauffører. De har fortalt politiet, at det var den nu sigtede direktør, der havde pakket kuverterne. Chaufførerne kendte ikke til indholdet.
Tjenestemændene nægter sig skyldige i bestikkelse.

Danske biskopper bandlyst
*En række færøske kirker har frabedt sig danske biskopper som gæsteprædikanter, når Færøerne i pinsen med dronning Margrethe i spidsen markerer kristendommens 1000-års jubilæum på Færøerne.
Det sker ifølge Kristeligt Dagblad i protest mod, at de danske biskopper i 1997 åbnede mulighed for "gudstjenestelig markering" af registrerede partnerskaber. (Loven om registreret partnerskab gælder ikke på Færøerne red.)
For at markere jubilæet var det ellers planen, at samtlige danske biskopper skulle prædike i forskellige færøske kirker.
Men i hvert fald to af de danske biskopper, behøver ikke at skrive en prædiken til 2. pinsedag. Efter lokale protester har Færøernes biskop, Hans Jacob Joensen, besluttet at tage Viborgs biskop, Karsten Nissen, og Roskildes biskop, Jan Lindhardt, af programmet.
En planlagt festgudstjeneste i Torshavns domkirke pinsedag, hvor samtlige danske biskopper er indbudt, er ikke ændret.

Patentløsning®
*Et splinternyt dansk internetfirma, Insanex Genomics, tilbyder nu sine kunder et langt og lykkeligt liv. "Insanex er stolt af at lancere LifeSolutions®, som giver morgendagens børn succes og lykke," skriver Insanex i en pressemeddelelse. Længere liv, innovative evner og skønhed er blandt løfterne fra den banebrydende genetiske behandling som også kan forebygge fysiske og psykiske handicaps, hvis man skal tro det nye firma. Tilbring en uge på vor caraibiske palmeø og få fosteret til dit genetisk forbedrede drømmebarn indsat i livmoderen før hjemrejsen, reklamerer Insanexes

Sierra Leones oprørsleder anholdt
*Foday Sankoh, oprørslederen i Sierra Leone, blev onsdag anholdt i landets hovedstad, Freetown, og tilbageholdes af britiske tropper. Sankoh leder oprørerne i gruppen Den Revolutionære Forenede Front (RUF), der onsdag fortsat holdt omkring 350 FN-soldater som gidsler ved grænsen mellem Sierra Leone og Liberia, men de diplomatiske bestræbelser på at få løsladt FN-soldaterne fortsatte. Tidligere onsdag var der rapporter om, at gidslerne nu var ved at blive frigivet, men hen onsdag aften var der fortsat ikke løsladt gidsler. Mens der blev forhandlet, var britiske tropper for første gang i ildkamp og dræbte adskillige oprørere nær Freetowns internationale lufthavn. FN-soldater og tropper fra Sierra Leone var også i kamp ved flere episoder længere nordpå i landet.
Sankoh, som FN's generalsekretær, Kofi Annan, holder personligt ansvarlig for sammenbruddet af den fredsaftale, der i 1999 standsede en otte år lang borgerkrig i Sierra Leone, blev fløjet i helikopter til den internationale lufthavn, efter at han var blevet anholdt.
Han var nøgen, da han blev overdraget til briterne af embedsmænd fra Sierra Leone. Han blev anholdt på et kaserneområde, der tilhører den tidligere militære leder Johnny Koroma.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her