Læsetid: 3 min.

Et parti i harmoni med sig selv

20. maj 2000

Fornyerne ser fremskridt - også hos formand Holger K. Nielsen

SF-formand Holger K. Nielsen stillede næsten alle tilfredse, da han fredag åbnede partiets landsmøde med en bred tale.
På den ene side beroligede han den del af partiet, der er nervøse for, at partiets pragmatiske kurs skal køre de socialistiske visioner ud på et sidespor ved at lægge vægt på traditionelle dyder som social indignation og solidaritet.
"Nogle vil have os til at kaste socialismen på møddingen. Vel vil vi ej. SF blev dannet som et socialistisk parti, vi er et socialistisk parti. Vi skal også fortsætte med at være et socialistisk parti," sagde han og høstede det forventede bifald. På den anden side lagde partiformanden i sin tale også vægt på, at globaliseringen og internationaliseringen ikke kun medfører øget ulighed, som partiets venstrefløj hævder, men også at den rummer muligheder, som de såkaldte fornyere understreger.

Større end Danmark
"Men det forudsætter, at progressive kræfter på globalt plan arbejder sammen og skaber et pres i forhold til nationale regeringer, i forhold til EU, WTO og i forhold til FN. Vor strategi i forhold til de globale udfordringer er international, og vi erkender, at vi også må gå ind og påvirke eksempelvis forhandlingerne i WTO," sagde han.
Det opfattede fornyernes bannerfører, folketingsmedlem Jørn Jespersen, som et markant fremskridt.
"Jeg synes, Holger holdt en rigtig god tale i dag. Især omkring globaliseringen synes jeg, den indeholdt et markant fremskridt," sagde han og henviste til den skriftlige beretning til landsmødet, hvor globaliseringen beskrives som et modeord, der dækker over et tåget begreb, som ikke rummer noget nyt, og da slet ikke muligheder for venstrefløjen.

Fornyere på retræte
Også repræsentanter for partiets såkaldte venstrefløj var på talerstolen for at rose partiformanden for en god beretning.
Flere udtrykte glæde over, at den såkaldte fornyerfløj er på retræte i partiet og udtrykte forundring over, at Holger K. Nielsen skulle være bekymret for bredden.
"Det er der ingen grund til. Du har et enigt parti bag dig, og vi har ikke brug for dem," som Thormod Kaae fra Odense sagde.
Også medlem af Europa-Parlamentet Pernille Frahm var stærkt tilfreds.
"Jeg synes, det er helt klart, at det, der kalder sig "Det nye venstre" har et andet projekt end SF's. For SF skal der være et nyt socialistisk projekt, og det synes jeg, det her landsmøde tegner til. Så der er grund til at være optimistisk," sagde hun.
Debatten blev således i høj grad i stedet til en gang kollektiv selvros, hvor de fleste kandidater til partiets hovedbestyrelse var på talerstolen for at bakke op om nej'et til ØMU'en eller kritikken af Socialdemokratiets manglende sociale profil og forargelsen over den fremmedfjendske debat.
Emner, der alle er til debat i løbet af weekendens landsmøde.

Fremgang
Enigheden skyldes, at det går godt for SF.
"I modsætning til de fleste andre papirer stiger medlemstallet. Vi ligger i alle meningsmålinger markant over resultatet fra sidste folketingsvalg. Vi har indflydelse på en lang række centrale områder. Vi står stærkere end nogen sinde før," som Holger K. Nielsen summerede det op.
Under enigheden om de emner, der er på dagsordenen, gemmer der sig dog en uenighed om, hvorvidt SF skal i regering efter næste valg, som Holger K. Nielsen ønsker, og med hvem SF kan dele magten.
Diskussionen var dog ikke særlig fremherskende.
Enkelte udtrykte ubehag ved tanken om at skulle sidde i regering med de radikale, og flere brød sig ikke om at skulle dele taburetter med CD og Kristeligt Folkeparti.
Men i år er enigheden i forreste række på landsmødet, og diskussionen om regeringsmagten munder først ud i en beslutning næste år, når der skal vedtages et nyt princip- og handlingsprogram.
Her kommer kampen til at stå om begreberne centrum/venstre eller rød/grøn i afsnittet om SF's alliancepolitik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her