Læsetid: 2 min.

Pia Gjellerup: Op til folk selv at klage

25. maj 2000

Hvis danskere har etiske problemer med patentloven, må de selv indgive klage i de konkrete sager. Staten gør det ikke

Den omstridte patentlov til beskyttelse af bioteknologiske opfindelser vil efter al sandsynlighed blive vedtaget i folketinget på fredag. Det siger Ole Sohn fra SF, efter at han på grundlag af nye oplysninger i Information lørdag uden held forsøgte at få tredjebehandlingen stoppet.
I den konkrete sag drejede det sig om et nylig udstedt patent til firmaet Novartis, som omhandler genetisk ændrede dyreorganer til brug ved xenotransplantation. Menneskeorganer er ikke udtrykkeligt undtaget af patentet, hvilket medførte, at sagen blev rejst i schweizisk fjernsyn, hvor Novartis indrømmede, at patentet i princippet omfatter menneskeorganer, men ikke er tænkt brugt som sådan. Også det europæiske patentkontor i München (EPO) bekræfter overfor Information, at patenteringen af organer ikke er eksplicit undtaget mennesker.
I et svar til erhvervsudvalget onsdag bekræfter Erhvervsminister Pia Gjellerup, at EPO ikke har problemer med at udstede patenter på menneskelige organer, men at den danske patent- og varemærkestyrelse følger en anden og mere restriktiv etisk fortolkning af patentdirektivet. Problemet er ifølge Ole Sohn nu blot, at Patent- og Varemærkestyrelsen ikke automatisk tilpasser de europæiske patenter til dansk lovgivning. Det vil sige, at alt for brede patenter kun vil blive omstødt i Danmark, hvis folk eller interessegrupper indgiver en anmodning herom.

Uacceptabelt
Ole Sohn mener, at det er uacceptabelt: "Hvorfor skal folk selv gå til domstolene, og ikke den danske regering," spørger han og fortsætter:
"I og med, at de instanser, som ville have økonomisk mulighed for at løfte sagen ved en domstol ikke vil reagere, så er det det samme som at sige, at patenterne gælder i Danmark."
I den seneste tid har der været meget debat om direktivet. Enhedslisten og diverse græsrodsorganisationer har længe gjort opmærksom på problemet, og kaldt patentreglerne for "biopirateri". De mener, at medicinalindustrien ikke tager hensyn til biodiversitetskonventionens erklæring om, at u-landene har suverænitet over deres egen biodiversitet, herunder deres genetiske materiale.
Derudover har et enigt Etisk Råd udtalt, at patentering af gener grundlæggende strider mod respekten for menneskehedens og det enkelte menneskes integritet og værdighed samt hensynet til at sikre lighed og retfærdighed. Ligeledes har en lang række lægeforeninger i Europa udtrykt stor skeptiske overfor direktivets konsekvenser for diagnose og behandlingen af patienter.
Alle disse kritikpunkter har ikke ændret på direktivets ordlyd, og det vil nu blive implementeret i dansk lov. Pia Gjellerup har dog lovet at lave en løbende etisk overvågning af sagen fra en ny bioetikgruppe, og hun vil bruge denne gruppes iagttagelser som baggrund for fremtidige forhandlinger i EU og verdenshandelsorganisationen, WTO. Man må dog anse det som tvivlsomt, hvorvidt et nyt etisk udvalg under EU eller andre steder vil have nogen betydning for retsstillingen af direktivet, eftersom Etisk Råds egne betænkeligheder ikke er blevet imødekommet.
Resultater af hele balladen om direktivet er derfor, at enhver, som vil kende et patent ugyldigt, enten må anlægge sag ved en dansk domstol, eller begære administrativ omprøvning hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu