Læsetid: 3 min.

Prodi ønsker økonomisk regering i EU

13. maj 2000

Formanden for EU-Kommissionen, Romano Prodi efterlyser økonomisk regering i EU. Ærlig snak, siger Jens-Peter Bonde. Nej tak, siger Lykketoft og afviser nye politiske konstruktioner i EU

Danskerne tager ikke bare stilling til et valutasamarbejde, men et vidtgående politisk samarbejde i EU ved folkeafstemningen den 28. september.
Det sagde formanden for EU-Kommissionen Romano Prodi til danske journalister fredag og fremhævede, at en fælles mønt og et fælles forsvar udgør grundsøjlerne i en moderne stat.
Den italienske formand opfatter det nuværende euro-samarbejde som en "baby" i politisk forstand.
"Euroen er en ung institution. Der er en baby. Jeg tror vi skal styrke EU's institutioner meget mere," siger Romano Prodi og føler sig "sikker på," at der er brug for et styrket politisk samarbejde inden for den økonomiske og monetære union og mener, udviklingen bør går i retning af den økonomiske regering for EU, som Frankrig netop har foreslået det. Premierminister Lionel Jospin fremlagde et sådant forslag i en tale til Nationalforsamlingen tidligere på ugen.
Mens Romano Prodi er klar på de mere langsigtede mål, er det mindre klart, hvad det første skridt på udviklingen skal være. Over for Information henviser han for det første til de aktuelle forhandlinger på EU's regeringskonference, der netop skal styrke EU-institutionerne. For det andet mener han, det politiske samarbejde inden for den økonomiske og monetære union skal styrkes.
"Euro-landene skal sætte gang i en politisk proces, så man kan håndtere særlige sociale problemer i et land eller måske en naturkatastrofe. En mulighed er at udbygge nye solidaritetsfonde, en anden at udvikle nye politiske instrumenter," siger Romano Prodi til Information.

Modstandere glade
Danske EU-modstander modtager EU-Kommissionens udstrakt med kyshånd.
"Endelig en ærlig mand. Det er rart at diskutere EU med en mand, der ikke nægter, at der er et problem," siger JuniBevægelsens Jens-Peter Bonde, der i en årrække har peget på, at udviklingen i EU nødvendigvis må føre mere politisk samarbejde og også en Europæisk Forbundsstat med sig.
Det endemål deler Romano Prodi tilsyneladende ikke. Han mener ikke, EU kan samarbejdes med USA, men siger tværtimod, at EU-landenes forskellighed er en af styrkerne ved det europæiske samarbejde. Selv Romano Prodi sætter altså grænser for den politiske integration.
Folkebevægelsens Ole Krarup mener, Romano Prodi har en vigtig, men omdiskuteret pointe, når han slår fast, at der skal udvikles mere politisk samarbejde inden for den økonomiske og monetære union.
"Det er logisk og rationelt, at der skal ske en styrkelse af det politiske samarbejde. Sådan er det, selv om Mogens Lykketoft og Marianne Jelved benægter det," siger Ole Krarup.

Lykketoft afviser
Mogens Lykketoft ikke bare benægter det, han afviser, at der skulle være det behov for mere økonomisk regering, som Romano Prodi ser for sig. Det bliver ikke bedre af, at Frankrig lægger op til, at det særlige råd for euro-landene, euro 11, skal omdannes til en form for økonomisk regering i EU.
"Efter min mening handler det om at forbedre samordningen mellem landene. Det har større politisk gennemslagskraft at finde pragmatiske løsninger end at søge nye politiske konstruktioner," siger Mogens Lykketoft.
Han mener ikke Romano Prodi's tanker har den store fremtid for sig og henviser til, at de fleste af EU's 15 stats- og regeringslederne ikke ønsker at opbygge nye EU-institutioner.
Heller ikke de radikale er klar til at udbygge EU's politiske institutioner.
"Hvis landene følger de krav til den økonomiske politik, der allerede er vedtaget, så er det ikke nødvendigt med nye politiske konstruktioner," siger Elisabeth Arnold.
Tilbage står Romano Prodis budskab om, at et ja til den økonomiske og monetære union kun vanskeligt kan fortrydes. Det er ikke kun et ja til den fælles valuta, men også til de værdier, der indgår i fundamentet for en politisk union. Om den politiske union så bliver udviklet ud over det eksisterende niveau er der dyb politisk uenighed om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her