Læsetid: 2 min.

Radikale vil stoppe skjult erhvervsstøtte

12. maj 2000

Eksportstøtte og u-landsbistand skal samtænkes, siger de radikale, som vil ændre eksportkreditreglerne

Det Radikale Venstre kræver nu, at Eksportkreditfondens virksomhed samtænkes med principperne i dansk ulandsbistand.
"Der er et principielt problem, at eksportkreditterne ikke samtænkes med princippet om f.eks. fattigdomsbekæmpelse. Man bør hver eneste gang, man giver en eksportkreditgaranti vurdere, om det passer ind i vores overordnede strategi for vores ulandsbistand, fordi det kan ende med at blive en del af den samlede kage," siger Inger Marie Bruun-Vierø, der vil arbejde for at få dette præciseret, når strategien for dansk ulandsbistand skal revideres om kort tid.
Meldingen kommer efter, at Information i går afslørede, at Danida over de seneste fem år har anvendt 331 mio. kroner af de danske bistandskroner til at dække tab i Eksportkreditfonden.

Tilgodehavender
Fonden er en slags forsikringsordning, hvor virksomhederne kan forsikre sig i tilfælde af, at de ikke kan inddrive deres tilgodehavende. Fonden betaler i det tilfælde virksomhederne størstedelen af deres tilgodehavende tilbage, hvad enten det er våben eller vandpumper, der er eksporteret.
"Det er betændt, hvis virksomhederne kan få eksportkreditter til hvad som helst, for det kunne i princippet være til våbeneksport. Men den er også gal, hvis man eksporterer cementfabrikker til lande, der ikke har brug for cementfabrikker. Det bør være sådan, at vi kigger på, hvad der er brug for i det pågældende land," siger Inger Marie
Bruun-Vierø, formand for Folketingets udenrigsudvalg.

Forklaring ønskes
Også spørgsmålet om, at de danske virksomheder ligefrem kan tjene på ordningen, fordi de på denne måde får afregnet deres tilgodehavender krone til krone, selvom gælden ifølge ulandsorganisationerne ikke er sin pålydende værdi værd, støder Bruun-Vierø og hendes kolleger fra de andre partier.
Jann Sjursen (Kr.F) stillede i går udviklingsminister Jan Trøjborg et Pgf. 20-spørgsmål, hvor han beder ham vurdere, "hvor mange midler, der fremover kan forventes overført fra u-landsbistanden til eksportkreditter, som følge af statens krone-til-krone betaling af virksomhedernes tab (...)".
Også Enhedslistens Søren Søndergaard og Dansk Folkepartis Peter Skaarup ønsker at få undersøgt sagen nærmere:
"Det er betænkeligt, at man bruger penge, der skulle komme katastrofeofre og flygtninge til gavn, til at dække tab. Det vil jeg bede ministeren om at give Folketinget en redegørelse om," siger Skaarup.

Mystisk
Kun Henning Gjellerod (S) og Venstres Hanne Severinsen støtter Trøjborg i, at der principielt ikke er noget galt i, at bruge danske bistandsmidler til, at give eksportkreditgarantier til dansk erhvervsliv.
Den konservative ordfører på området, Per Stig Møller, mener, at det "umiddelbart ser mystisk ud", men ønsker at sætte sig mere ind i sagen, før han kommer med en udmelding.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra udviklingsminister Jan Trøjborg, der er bortrejst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her