Læsetid: 2 min.

Rusland rasler med våbnene

25. maj 2000

Rusland truer med bombeangreb mod Afghanistan. Luftvåben meldes klar til kamp

Rusland har optrappet sine trusler om at bombe mål i Afghanistan i gengældelsesaktioner mod den muslimske Taliban-milits, som Kreml siger yder aktiv støtte til partisaner i de tidligere sovjet-republikker i Centralasien og i den nord-kaukasiske republik Tjetjenien.
"I baserne i Afghanistan udklækkes terrorister, der kan anvendes både i de centralasiatiske stater og i Tjetjenien," sagde Ruslands udenrigsminister Igor Ivanov igår. Han tilføjede, at Taliban-baserne i Afghanistan udgør en trussel mod "stabiliteten og sikkerheden i den centralasiatiske region, og herunder i Rusland."
Ruslands forsvarsminister Igor Sergejev antydede, at angrebene kan ske i den nærmeste fremtid.
"I den nuværende situation er det vigtigt at vise vores vilje til at gennemføre beslutsomme aktioner mod banditterne," sagde han med henvisning til Taliban. Det russiske luftvåben har, ifølge flere nyhedsbureauer, klargjort strategiske bombefly af typen Tu-160 og Tu-95MS, hvis aktionsradius muliggør bombetogter overalt på afghansk territorium.
"Hvis den nødvendige politiske beslutning bliver taget vil angreb følge øjeblikkeligt," sagde en kilde i det russiske forsvarsministerium til nyhedsbureauet Interfax.

Signal til Vesten
Udenrigsminister Ivanov vendte sig i sine udtalelser i går direkte mod vestlige kritikere af Ruslands nye hårdtslående politik i Kaukasus og Centralasien.
"Det internationale samfund skulle være oprørt, ikke over (vores) udtalelser om mulige forebyggende angreb på baserne, men over situationen i selve landet (Afghanistan, red.)" sagde han.
Analytikere vurderer, at de russiske trusler skal ses i sammenhæng med landets irritation over, hvad det opfatter som udenlandsk indblanding i krigen i Tjetjenien, hvor russiske styrker har kæmpet med oprørere siden september sidste år.
"Rusland vil sende et signal, ikke til Taliban, men til sine vestlige partnere, om at man er villig til at gå meget langt for at vinde krigen i Tjetjenien," siger Pavel Bajev, sikkerhedsanalytiker hos konfliktforsknings-instituttet PRIO i Oslo, til Information.
Bajev vurderer dog, at et luftangreb i øjeblikket er mindre sandsynligt:
"Rusland har den tekniske og militære kapacitet til at angribe, men jeg tror ikke man vil gøre det for indeværende," siger han.
Men flere russiske medier advarer om, at angrebene er nært forestående og kan udløse en krig i regional målestok.
"Vi undgår ikke en anden Afghanistan-krig," skrev den russiske netavis Gazeta.ru i sin udgave i går.
"Bombardementet af Afghanistan kan teoretisk påbegyndes indenfor de nærmeste timer," skrev Gazeta.ru.
Hvis Rusland indleder et bombardement i Afghanistan vil det være første gang siden tilbagetrækningen af de sovjetiske styrker fra Afghanistan i 1989, at Rusland officielt angriber mål uden for sine grænser. Krigen mellem sovjetstyrker og muslimske partisaner i Afghanistan fra 1980 til 1989 kostede Rusland titusinder af døde og afsluttedes med en fuldstændig russisk tilbagetrækning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu