Læsetid: 2 min.

S vil ikke afskaffe begrebet 'tålt ophold'

26. maj 2000

Dorte Bennedsen er ikke klar til belønne udvisningsdømte med en opholdstilladelse, når de
ikke vil hjælpe myndighederne

Udvisningsdømte, der ikke kan sendes ud, fordi de nægter at hjælpe de danske myndigheder med udsendelsen, løslades efter lang tids varetægtsfængsling til et liv på "tålt ophold" i Danmark.
Det er et liv uden opholdstilladelse, uden ret til at tjene penge på legal vis og ofte med valget mellem en illegal udrejse eller ny kriminalitet.
Advokat Mette Lauritzen, der forsvarer en 31-årig røveridømt algerier, som formentlig snart løslades til et "tålt ophold", mener, at systemet "skaber farlige mennesker":
"Hvad skal en sådan mand stille op med sig selv og sit liv? Han har jo ikke noget at miste," sagde Mette Lauritzen til Information i går.
Men Socialdemokratiets ordfører for rets- og udlændingepolitik, Dorte Bennedsen, er ikke indstillet på at ændre på tingenes tilstand:
"Jeg vil ikke bestride, at det er et problem. Men hvad skulle alternativet være? Jeg mener ikke, at folk skal kunne sætte sig med korslagte arme og sidde sig til en opholdstilladelse," siger Dorte Bennedsen.
SF's udlændingeordfører Knud Erik Hansen mener derimod, at man burde overveje en opholdstilladelse af "særlige grunde", når der er gået halvandet år med "tålt ophold".
Også formanden for Advokatrådets strafferetsudvalg, advokat Steen Bech, er inde på, at der bør skabes mulighed for, at udvisningsdømte, der igennem længere tid ikke har kunnet sendes ud af landet, får en opholdstilladelse:
"Man burde se i øjnene, at disse mennesker er blevet borgere i Danmark på godt og ondt, og at vi må integrere dem. Ikke for at belønne folk, der har været gode til at snyde myndighederne, så de ikke kan sendes ud, men af hensyn til samfundet. Hvorfor skulle de nødvendigvis ligge det danske samfund til byrde resten af deres liv? Det gør de jo, hvis de ikke må arbejde," påpeger Steen Bech.
Udvisningsdømte er pr. definition afskåret fra at få en opholdstilladelse, mens de venter på at blive sendt ud af landet. Udlændingelovens paragraf 10, stk. 2 siger, at der "undtagelsesvis" kan gives opholdstilladelse til udvisningsdømte, som ikke kan få asyl, "når ganske særlige grunde taler derfor, dog tidligst to år efter udrejsen." En opholdstilladelse kræver med andre ord en udrejse og to års fravær fra Danmark.
Lederen af Dansk Røde Kors' asylafdeling, Jørgen Chemnitz, oplyser, at der formentlig bor 10-20 udvisningsdømte kriminelle på Røde Kors' asylcentre.
Røde Kors har efter drøftelser med Udlændingestyrel-sen accepteret at indkvartere udvisningsdømte, kriminelle asylansøgere, som efter afsoning og efterfølgende langvarig varetægtsfængsling ikke kan sendes ud af landet:
"Vi har ikke mange eksempler på, at fornyet kriminalitet hos disse mennesker skaber problemer på centrene," siger Jørgen Chemnitz. Hans vurdering er, at mange af de kriminelle asylansøgere efter løsladelsen selv udrejser illegalt.

Side 4: Udsigten fra celle 24

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her