Læsetid: 3 min.

S-ja til mere union

1. maj 2000

Socialdemokratiske tillidsfolk i alle kroge af landet siger med weekendens beslutning på partiets ekstraordinære kongres nu ja til den økonomiske og monetære union, et projekt, som mange af dem for bare ni år siden betragtede som et borgerligt projekt. Der er tale om et holdningsskifte af dimensioner. Hvor hovedbestyrelsen i 1991 siger nej til den økonomiske og monetære union, som på det tidspunkt lå på forhandlingsbordet i Bruxelles, så opfatter socialdemokraterne i dag ikke møntunionen som et angreb på velfærdssamfundet, men som et muligt værn for velfærd ikke bare i Danmark, men i hele Europa.

Weekendens beslutning må være et første skridt til at diskutere visioner og ikke skræmmebilleder for udbygningen af EU's politiske union.
Her er der god plads i den danske EU-debat.
På den ene side hævder EU-modstandere med stor kraft, at EU-samarbejdet er ved at udvikle sig til et Europas Forenede Stater. En påstand, de har gentaget siden 1972. Det politiske samarbejde mellem EU-landene er godt nok udbygget radikalt i perioden, men EU ligner og er ikke et føderalt samarbejde, som vi kender det fra USA, Tyskland, Belgien eller andre forbundslande. Der kan altså ikke sættes lighedstegn mellem den politiske union og et Europas Forenede Stater.
Tilhængerne har hårdnakket benægtet modstandernes påstand om, at EU mere og mere ligner et United States of Europe. Det har de lagt så megen kraft i, at de har glemt at diskutere udviklingen af den politiske union mellem EU-landene.
Den er nærmest og oftest blevet benægtet.
Desværre. For de fleste vælgere har ikke kunnet undgå at få øje på den. Det er ikke så overraskende, at en socialdemokratisk tillidsmand, Poul Ole Dencker Larsen, formand for partiforeningen i Hørsholm, siger, "at de første 30 år af EU-samarbejdet har man med løgne fået folk til at gå videre".
Han mener, at tilhængerne aldrig "har været villige til at fortælle folk" om den udvikling af den politiske union, der godt nok ikke ligner et Europas Forenede Stater, men er et udviklet og dybt forpligtende samarbejde alligevel.
Nu kan Socialdemokratiet sætte gang i den diskussion.

EU-modstanden trives stadig på venstrefløjen. På pladsen foran kongreshallen i Odense delte unge fra Socialistisk Folkeparti euromønter af chokolade ud til kongresdeltagerne.
"Vil du have sådan en mønt. Den er ret bitter," siger David Arbirk, der er medlem af SFU's landsledelse.
Han siger, på linje med moderpartiet, nej til den økonomiske og monetære union.
"Det er et internationalt nej, vi er meget internationalistiske i SF. Men vi kan ikke stå inde for et ja, fordi der stilles borgerlige krav til den økonomiske og monetære union, og de er skrevet ind i EU's traktat," siger David Arbirk.
Og så får Socialdemokraterne ikke hjælp til at diskutere udviklingen af EU's politiske union med SF'ere og SFU'ere. Sammen med Enhedslisten vil folkesocialisterne hellere diskutere, hvordan Danmark kan holde sig uden for den union, der under alle omstændigheder alligevel vil påvirke Danmark.

Kampagneleder Henrik Dam Kristensen er klar til en diskussion af EU-landenes politiske samarbejde.
"En ting er forslagene til forhandlinger om nye EU-traktater og topmøderne i EU. En anden ting er det daglige slæb, udviklingen inden for de enkelte områder," siger Henrik Dam Kristensen.
Han betragter på den ene side et Europas Forenede Stater som en "umulighed" og mener på den anden side, at det er "nødvendigt med et tættere samarbejde i Europa".
"Vi har bragt os i en situation i EU, hvor vi har afgivet suverænitet, men vi har fået noget i stedet for. Vi har fået indflydelse, og vi har fået fælles regler," siger Henrik Dam Kristensen.
Socialdemokraterne er ved at fortælle om udviklingen af den union, en tillidsmand som Poul Ole Dencker Larsen fra Hørsholm partiforening efterlyser.
Der er tale om en bevidst strategi fra partiets side. Socialdemokraterne forsøger at erobre diskussionen af EU's politiske udvikling fra modstanderne
"Vi skal snakke om indholdet af det politiske samarbejde, det tror jeg, danskerne hungrer efter," siger Poul Nyrup Rasmussen.
I den diskussion udfordrer SF og Enhedslisten ikke Socialdemokratiet. De foretrækker en politisk strategi, hvor man står udenfor og vrænger, i stedet for at opbygge en politisk vision for den europæiske udvikling. Også inden for den økonomiske og monetære union. Der er et plus, at Socialdemokratiet sætter gang i diskussionen af den politiske vision. Det er mere end ærgerligt, hvis de på grund af mangel på udfordringer kommer til at konkludere den alene.jr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her