Mikhail Kasjanov, 42-årig økonom, blev i går Ruslands nye regeringschef - den sjette på to år. Hvad han vil - eller får lov til - er fortsat uklart
"En stærk præsident behøver ikke en stærk ministerpræsident".
Denne let uelskværdige karakteristik af Ruslands ny regeringschef, 42-årige Mikhail Kasjanov - givet af reformøkonom og tidligere finansminister Boris Fjodorov - kendetegner kommentarerne i russisk presse oven på gårsdagens bekræftelse af Kasjanov til regeringschef.
Givet er det, at den ny ministerpræsident ikke kommer til at spille helt den samme rolle under Ruslands nye, helbredsmæssigt velfungerende og yderst handlekraftige præsident Putin, som det var tilfældet under Boris Jeltsin, der nok var magtfuld, men ofte indisponeret til at udøve denne magt.
Og i modsætning til under Jeltsin-æraen, hvor udnævnelsen af en ny regeringschef altid gav anledning til uge- eller månedlange styrkeprøver mellem præsidenten og parlamentet, Dumaen, gik Kasjanov i går glat igennem parlamentets godkendelsesprocedure.
Den ny regeringschef blev godkendt med 325 stemmer mod 55, og flertallet strakte sig fra Gennadij Sjuganovs kommunister til den nyliberale Union af Højrekræfter.
Kun Grigorij Javlinskijs konsekvent demokratiske og liberale parti Jabloko stemte imod med henvisning til, at de ikke havde hørt Kasjanov garantere pressefriheden eller tale for en afbrydelse af de nære forbindelser mellem regeringen og den førende erhvervselite, de såkaldte oligarker.
Lydig og flittig
Med valget af Kasjanov har præsident Putin sikret sig, hvad magasinet Itogi kalder "en lydig og flittig ministerpræsident uden nogen tegn på politiske ambitioner".
Men hvor profilløs, Kasjanov end måtte være, er det ikke ligegyldigt, hvem der er russisk politiks næstmest magtfulde mand.
Så hvem er Mikhail Mikhailovitj Kasjanov?
Ruslands ny regeringschef fik - som så mange andre unge mænd, opvokset under den sovjetiske planøkonomi - en ingeniøruddannelse, men læste videre til økonom og blev ansat i Gosplan, det centrale sovjetiske planlægningsinstitut.
Med sine gode engelsk-kundskaber, slebne manerer og moderate reformsympatier blev Kasjanov i begyndelsen af 1990erne hentet til Kreml med gældsforhandlinger som speciale.
Den største bedrift hidtil på dette felt kom, da Kasjanov i februar i år forhandlede en aftale om omstrukturering af den kæmpemæssige russiske gæld igennem med de private kreditorer i den såkaldte London-klub.
Det lykkedes Kasjanov at få kreditorerne til at gå med til at afskrive 36,5 procent af den russiske gæld og omlægge den resterende gæld til betaling over en 30-årig periode.
Den politiske belønning faldt hurtigt: Kasjanov blev af den dengang fungerende præsident Putin udnævnt til første-viceministerpræsident.
Han blev manden, der skulle stå for økonomien, mens Putin kunne koncentrere sig om krigen i Tjetjenien.
"Han er utrolig intelligent og præsenterer sig godt. Han er resultatsøgende, veluddannet og poleret", er det skudsmål, en vestlig investor giver af Kasjanov til nyhedsbureauet Reuter.
Forsigtig reformator
Et eksempel på Kasjanovs slebne tunge fik Duma-medlemmerne under den ny regeringschefs tale til parlamentet i går.
Kasjanov erklærede, at den nye regering ville dirigere flere ressourcer til russiske produktionsvirksomheder og arbejde videre med planerne om vidtgående skatte- og jordreformer.
Om mulighederne for frit køb og salg af jord og fast ejendom - et højst kontroversielt spørgsmål i dagens Rusland - erklærede Kasjanov:
"Da vi forstår, at spørgsmålet om landbrugsjord er det mest følsomme emne i Rusland, vil vi begynde konsultationer for at finde en afbalanceret løsning, der vil tilfredsstille brede lag i samfundet".
Så er der vist ikke sagt for meget.
Oligarkiets mand
Kritikere af Mikhail Kasjanov - og de findes navnlig på den liberale reformfløj - retter især skytset mod mandens angiveligt nære forbindelser til kredse i den russiske erhvervselite, de såkaldte oligarker.
Især Kasjanovs påståede afhængighedsforhold til den rigeste og mest indflydelsesrige af alle oligarkerne, Boris Beresovskij, bliver ofte trukket frem.
Den fremtrædende reformpolitiker Boris Nemtsov sagde for nylig, at en udnævnelse af Kasjanov vil være "en fortsættelse af oligarkernes styre".
Ikke desto mindre stemte Nemtsov og hans Union af Højrekræfter for Kasjanov under gårsdagens afstemning i Dumaen.
Kasjanov menes - ifølge den kritiske avis Novaja Gaseta - at stå bag den stribe af kontroversielle aftaler, som finansministeriet i slutningen af 1999 indgik med nogle af det russiske erhvervslivs førende selskaber.
Ifølge bladet skal store kapitalgrupper som olieselskabet Lukoil og bilfabrikanten Avtovaz have sikret sig en nedskrivelse af selskabernes betydelige skattegæld til staten mod, at den resterende gæld rent faktisk betales.
Foreløbig venter alle iagttagere på, at Kasjanov - og bag ham Putin - sammensætter en ny regering og fremlægger et regeringsprogram. Det ventes at ske i begyndelsen af juni.