Læsetid: 5 min.

Søvndal undrer sig over sit ry

25. maj 2000

Fordi man insisterer på fordelingskampen, er man ikke nødvendigvis dogmatiker og uinteresseret i regeringsmagten, siger SF's Villy Søvndal

Han bliver kaldt SF's kronprins og opfattes som en traditionalistisk SF'er, der hellere hæver fanen højt og pudser den ideologiske profil, end indgår mudrede forlig. På SF's nyligt overståede landsmøde blev han valgt med det højeste stemmetal til partiets hovedbestyrelse.
Men han undrer sig. Ikke over sin popularitet, som han mener skyldes, at SF's højrefløj er på retur, og at han er ordfører på to vigtige områder for SF, nemlig social- og forsvarspolitkken. Men over sit rygte.
"Jeg synes, det er underligt. Jeg har i min tid som socialudvalgsformand lavet store eksperimenter med frivilligt socialt arbejde. Jeg har været med til at lave serviceloven, hvor vi gav 100 mio. kroner til frivilligt socialt arbejde, som ikke er traditionelt venstreorienteret."
"Jeg var med til byrdefordelingsforliget i 1995, hvor vi flyttede mange ressourcer til belastede områder og mange andre ting. I mine seks år i Folketinget har jeg indgået 12 forlig."
- Hvad tror du dit ry skyldes?
"Hvis man er socialordfører i et samfund, hvor polariseringen virker så voldsom, som den gør, bliver man meget kontant. Det er simpelthen svært, at tilslutte sig de postmoderne synspunkter, som nogle også har haft i SF, om at fordelingskampen er slut, når man ved, at de, der er på den lave pension, har 5.900 kroner før skat. Hvis man opfatter det som dogmatisme at blive vred over nogle af de levevilkår, vi byder randgrupperne, så er jeg dogmatiker."

Modernisternes fejl
"Pointen er, at vi efterlader os en stor gruppe forbitrede mennesker på perronen, og hvis ikke venstrefløjen er i stand til at forstå den sociale indignation, så vil vi se en højredrejning af det her samfund, der siger spar syv. Modernisternes store fejl er, at de fuldstændig overser uligheden. Det reagerer jeg imod, for det har jo også været en kamp om SF's sjæl og i den har jeg vel været traditionalist på nogle områder, men jeg er ikke kun traditionalist."
- Hvad skal din store opbakning bruges til?
"Det skal ikke bruges til at ændre SF afgørende. Så vidt jeg kan se, ligger tyngden i SF ganske solidt forankret efterhånden, og landsmødet ændrer ikke ved SF's linje. Vi kan lave forlig, ligeså godt som vi kunne før."
- Hvad er SF's berettigelse?
"I dansk politik er det evnen til at tænke nyt som eksempelvis på fødevareområdet, hvor Jørn Jespersen har udviklet et helt selvstændigt område, og socialområdet, hvor vi har bidraget med afgørende ting, som også betegner brud med traditionel tænkning. Det seneste forslag, jeg lavede om orlov til pårørende til ældre handicappede, betegnede også det modsatte af tradition og beton. Så synes jeg, det er traditionen i forhold til at insistere på fordelingskampen ved at lave forlig som pinsepakken, selv om det gør ondt, og ved at lave ordentlig socialpolitik."

Mere EU
"Internationalt i Europapolitik synes jeg, vi har en unik position. Kampen skal kæmpes nationalt, men samtidig er vi tilhængere af et vidtgående europæisk samarbejde, og vi er et socialistisk parti. Det betyder, at når det er en venstreorienteret EU-dagsorden, støtter vi det og ønsker mere. Når det eksempelvis gælder miljø, lønmodtagerrettigheder og minimumsatser på selsskabsbeskatningen, mens når det er en højreoreorienteret dagsorden som monetaristisk økonomisk teori eller et forsvarssammarbejde, så afviser vi det."
- Hvad er SF's formål med at sidde i Folketinget?
"At være med til at flytte samfundsudviklingen i mere venstreorienteret retning, når det gælder fordelingspolitik, nedrustning og demokrati. At sætte nye dagsordener, der ellers ikke ville være blevet sat. Jeg synes, det lykkes formiddabelt godt i øjeblikket. Det forunderlige er, at det hævdes, at SF bliver smallere, selv om vi vokser og vokser. SF udfylder en utrolig vigtig rolle og stemningen omkring os er positiv."
- Hvor skal SF forny sig?
"Fornyelse er blevet sådan et tomt begreb, der er defineret sådan, at det altid kommer fra højre. Hver gang en SF'er tog et højreorienteret synspunkt, var det fornyelse. Jeg synes, 80'erne har produceret en stor gruppe højreorienterede politikere i alle partier, såmænd også i vores eget, der har rykket partierne til højre."

Unge er til venstre
"Men jeg synes, vi oplever en modsatrettet tendens hos de unge i dag. Samtidig med at de er enormt individualistske, er de optaget af fællesskabet. Jeg tror, fornyelsen nu begynder at komme fra venstre."
"Jeg håber, en ny og forynget hovedbestyrelse vil komme med større grundlæggende udspil, som handler om, hvordan vi sikrer en bedre fordeling i verden. Produktionen er syvdoblet siden Anden Verdenskrig. Sulten stiger. Hvad er vores svar på det? Jørn (Jespersen, red) er gået flot ind i globaliseringsdiskussionen - ikke ved at benægte dens eksistens, som Enhedslisten, men ved at forholde sig til, hvordan den tøjles - det er meget klogt. "
"Der er ro i SF nu, og jeg håber, det giver os mulighed for at tænke nye tanker. Vi har haft en nødvendig, men opslidende EU-debat, der har udsat folk for det optiske bedrag, at vi ikke har interesseret os for andet. Nu er chancen der for, at komme frem med vores bud på andre områder."
- Skal SF i regering?
"Ja bestemt. Jeg er en af de SF'ere, der selv har været med til at udøve magt, da jeg var socialudvalgsformand i Kolding. Det er altid sjovere at udøve magten, end at kritisere den. Men det skal ske under forudsætning af, at indholdet er i orden."
- Holger K. Nielsen mener, SF kan gå i regering med midterpartierne, hvad mener du?
"Det naturlige mødested for SF ligger omkring den nuværende regering og til venstre. Forestillingen om CD og Kristeligt Folkeparti som voldsomt samfundsforandrende kræfter er absurd, synes jeg."
- Men CD har vel været en god partner i kampen om aktivering osv?
"Jaja, de har været med til at skaffe de 131 servicejob, eller hvor mange det nu er, vi har fået. Men når pengene skal skaffes, har vi skullet gøre det sammen med Enhedslisten. Når vi for alvor skal lave fordelingspolitik er det fra de radikale og ud. Det at udøve magt er besværligt, og hvis man ikke har en rimelig klar forestilling om, hvad man skal bruge den til, risikerer man bare at sidde for at sidde. Og det frygter jeg sker, hvis vi sidder sammen med CD, der ikke vil være med til at omfordele."
- Det hedder sig, at du og Jes Lunde kæmper om formandsposten efter Holger i kulisserne?
"For mig er kronprinser noget, man er optaget af i kongefamilien. Jeg ved ikke, hvordan verden ser ud om fem eller ti år - og det er først og fremmest ikke aktuelt. Holger forekommer mig så vital som nogensinde. Jeg har det fint og udmærket med de ting, jeg laver i øjeblikket."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her