Læsetid: 3 min.

Stilhed før storm

16. maj 2000

At Galatasaray, der også har den fængslede PKK leder Abdullah Öcalan blandt sine fans,
er kommet i UEFA-cup-finalen, samler hele Tyrkiet

Der blæser en stille vind i Københavns gader. Klokken er tre om eftermiddagen, og de små tyrkiske klubber, som er strøet med let hånd ud over Vesterbro er mennesketomme og søvnige i varmen.
På hjørnet af Absalongade og Istedgade står en dør på vid gab. Indenfor i de sparsomt møblerede lokaler sidder fire midaldrende tyrkiske mænd om et lille firkantet bord og spiller kort. I kampens hede er de ikke videre snaksalige, men de lyser en smule op og nikker, da vi spørger, om de skal se UEFA-cup-finalen i fodbold på onsdag, når den tyrkiske mesterklub Galatasaray møder engelske Arsenal i Parken.
Selvfølgelig skal de det. Alle tyrkiske mænd er interesserede i fodbold.
Tyve meter længere henne ad gaden - forbi grønthandleren og frisøren ligger en tilsvarende klub i nr. 52. Også her er der siesta-stemning, næsten som en slags stilhed før stormen. En gruppe lidt yngre lad os kalde dem danskere af tyrkisk oprindelse - har også gang i kortspillet, blot i elektronisk form.
De sidder på barstole og vender med tryk på knapper kort på en spilleautomat. Midt i rummet drysser en mand med en kø rundt om et keglebillardbord og støder en passant til både den røde og de to hvide kugler. På væggen, der filetterer klubben i to dele hænger et gammelt tv, der må have vist hundredevis af timers tyrkisk fodbold via satellit.

Dyr fornøjelse
Og fjernsynet kommer på arbejde igen på onsdag, for der er slet ikke nok billetter til onsdagens store slag. De 39.000 billetter à 250 til 400 kroner er totalt udsolgt, og Dansk Boldspil-Union mener at kunne have solgt yderligere 100.000 - hvis der havde været plads.
Den eneste tilstedeværende, som har fået billet, er kurderen Mecit Koq, 34. Han bor i Hedehusene, er SSP konsulent i Taastrup, holder med Galatasaray og Brøndby og bliver klippet hos frisøren ude på Istedgade. Det er derfor han hænger i klubben lige nu - han skal trimmes om lidt. Sin billet måtte han slippe 2.000 kroner for, men han ville se kampen live. Han nævner andre, der har måttet slippe op til 1.000 D-mark på det sorte marked, og han fortæller om emigrerede tyrkere, der kommer fra hele Europa med håbet om at få en billet.
"Fodbold er en stor del af dagligdagen i Tyrkiet. Man lever med fodbold, og man sover med fodbold," siger Mecit Koq. At Galatasaray, der også har den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalan blandt sine fans, er kommet i UEFA-cup-finalen er meget større end det tyrkiske mesterskab, og det samler hele Tyrkiet. Lige meget om man så holder med en af de andre store klubber, Trabzonspor, Fenerbache eller Besiktas.
"Da Galatasaray vandt det tyrkiske mesterskab i går (søndag, red.), var det første gang, at folk ikke gik ud i gaderne for at fejre det. De venter på det her. Det er tyrkisk fodboldhistorie, at Galatasaray er kommet i UEFA-cupfinalen. Det er aldrig sket før for et tyrkisk hold."
Ifølge Koq er der også et kæmpestort officielt ryk-ind fra Tyrkiet i disse dage.
"Der kommer 100 parlamentsmedlemmer. Der kommer fire ministre. Og Sakip Saboaci, den rigeste mand i Tyrkiet, kommer også. Både kurdere og tyrkere holder med Galatasaray."
På en rød plakat bag os er en række tyrkiske ansigter gengivet.
De hedder sådan noget som Ekin, Emel Sayin, Muazzez Abaci og Murat Gögebakan og er feterede entertainere. De skal optræde ved en fest i Brøndby-Hallen i dag, fortæller Koq. "Gögebakan er en stor popsanger, som sælger en million kassettebånd hver gang."
Et par timer senere, mens Mecit Koq lader lokkerne falde på Istedgade, vrimler det med begejstrede danske tyrkere i alle aldre uden for Hotel Marina i Vedbæk et stykke oppe ad den sjællandske østkyst. Fodboldstjernerne har indlogeret sig på hotellet og er på vej til træning. Tilhængerne er klædt i gule spillertrøjer og fremviser store flag, mens en basdunkende bilradio spiller tyrkisk pop. Da fire tv-kameraer fra tyrkisk tv dukker op, lyder der slagsange, og nogle drenge kravler op på taget af deres bil. Det er den mærkeligste gadefest, der nogensinde har været på Gøngehusvej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her