Læsetid: 2 min.

Tal R leger med forventninger

3. maj 2000

Billederne bombarderer og betydningerne kollapser i Tal R's installation El Castiliõ, der gør en dyd ud af ikke at holde det, den lover

Udstilling
Det ligner umiddelbart et stykke virkelighed fra et fritidshjem i bedste senhalvfjerdserstil, denne ubehjælpsomt sammenflikkede brune borg i pap og lægter, der udgør rammen om den unge kunstner Tal R's installation El Castiliõ, der for øjeblikket troner på Aarhus Kunstmuseum.
Med den eksotiske og bevidst forkert stavede titel indsætter Tal R sig - med sine egne ord - som en "kok fra den etniske pizza-kokos-afrika restaurant", der garanterer en oplevelse af fremmedartet autenticitet, som vi tilbydes inden for kunstmuseets nydeligt kontrollerede rammer.
Men autenticiteten er allerede blevet et postulat, før vi træder ind af det hul i borgen, der tilsyneladende tilfældigt er flænset op i borgens ene side, for der er ikke megen monumentalitet over borgens skrøbelige murværk, men snarere et lidt bedrøveligt bud på en sandhed uden substans.
Og inden for murene, hvor borgens arkitektur begynder at skride, åbenbarer der sig da også et sandt kaos af fotografier, collager, udklip, garn og malerier, der snarere bringer mindelser om syslerne på fritidshjemmets værksted end nogen egentlig kunstnerisk skaberkraft på trods af det åbenlyst potente billedoverskud.

Tilløb til betydning
Tilløb til betydninger, der både har rod i virkelighedens og kunstens virkelighed, cirkulerer tumultuarisk rundt i det store rum uden at fæstne sig til noget entydigt udsagn.
Tal R holder ikke, hvad han lover. Han ved udmærket godt, hvad vores forventninger er, når vi på vores søndagsudflugt står over for et kunstværk, forberedt til tænderne til en kontrolleret kunstnerisk erkendelse.
Og han gør da også sit til, at forventninger ved første øjekast bliver smukt indfriet, uden for mange omveje ad erkendelsens snirklede bane, men han nedbryder dem lige så hurtigt igen med sit på én gang naivt legende og bevidst destruktive billedoverbud.
Det handler om kunst og virkelighed. Om virkelighedens ukontrollerbare indgriben i det næsten religiøse felt, der hedder kunstnerisk erkendelse, for billederne inde i Tal R's borg kender vi umiddelbart fra vores egen virkelighed, men ikke fra kunstens.

En ny type kunst
Erkendelsen har alligevel taget en omvej, gennem virkelighedens ustrukturerede almindeligheder, og beruset af sin egen anarkisme fremlægger den ubehjælpsomme borg et bud på en ny type kunst, der ikke lader sig bremse af sin tradition, men bruger den i undergravende øjemed.
Tal R's kunst rammer noget centralt i tiden, fordi den både bruger løs af virkelighedens billeder og samtidig insisterer på sin egen sprudlende billedlighed. Måske derfor er Tal R., som blot for nylig har taget afgang fra kunstakademiet, allerede blevet voldsomt eksponeret i kunstverdenen, selv om hans værkers heroiske forsøg på at revolutionere omgangen med kunst nogle gange selv er på nippet til at ende i den selvsamme tomme retorik, han gør op med.

*Tal R: El Castiliõ. Aarhus Kunstmuseum, Vennelystparken, Århus. Ti.-sø. 10-17, on. 10-20. Til 21. maj. Kataloget ligger på www.aarhuskunstmuseum.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her