Læsetid: 2 min.

Tal er sjove

6. maj 2000

FLEMMING KYED

Statistisk
Hvorfor mon statistikeren blev statistiker? Han fandt bogføring alt for ophidsende!
(Anonym)

Ved hjælp af den metode, der kaldes deltagerobservation, nåede jeg i går frem til den teori, at et overnormalt antal statistikere (i alt fald danske) bærer skæg. Tesen er dog tentativ, og det er ikke muligt pt. at fastslå, om den er statistisk signifikant.

Statistik er som en gadelygte. Ikke særligt oplysende, men god at støtte sig til.
(Storm P.)

Det var den ærværdige institution Danmarks Statistik, der havde kaldt til konference for at fejre 150 år med officiel dansk statistik. Og det foregik i dansk eventkulturs nye katedral - tilbygningen til Det Kgl. Bibliotek. En sort diamant fuld af statistikere.

Man kan kun have tiltro til statistik, hvis man selv har forfalsket den.
(Winston Churchill)

Der var gamle og nye talknusere og deres opdraggivere inden fra politik og erhvervsliv. Sågar en slank, trimmet og tilsyneladende livskraftig Anders Andersen lod sig se. Også udenrigsministeren var der i sin egenskab af tidligere økonomiminister. Knap så trimmet, men lige så livskraftig.

En statistiker er en specialist, der samler data sammen og derpå leder dem på afveje.
(Anonym)

Der var ca. ca. 200 croissanter, ca. 200 chokoladehorn og et omtrentligt antal af 350 friskbagte boller. Plus-minus 250 skiver ost og mellem otte og 12 kilo marmelade. De tilstedeværendes alder fordelte sig med en median omkring 56,8 år. Af de mandlige deltagere bar omkring 55 procent slips trods sommervarmen.

10 pct. af alle biltyve er kejthåndede. Alle isbjørne er kejthåndede. Hvis din bil bliver stjålet, er der 10 pct. chance for, at den er stjålet af en isbjørn.(Anonym)
Universitetskoret MUKO sang. Det gjorde det smukt. Blandt det fælles gods, der blev præsenteret, var I Østen stiger solen op, Danmark nu blunder den lyse nat, Moders navn er en himmelsk lyd og For alle de små blomster, der dog er til i år. Koret ligner Danmarks Statistik derved, at det er med til at definere, hvad det vil sige at være dansk. På konferencen oplystes det, at der pt. er 259.000 fastboende i Danmark uden dansk statsborgerskab.

Gamle statistikere dør ikke. De bliver bare ikke-signifikante.(Anonym)

Økonomiminister Marianne Jelved talte om statistikken som beslutningsgrundlag og som uundværligt værktøj for den demokratiske politiker. Hun sagde, at det var en myte, at talmennesker er kedelige. Hun førte ikke sandhedsbevis for sin påstand.

En statistiker er en person, hvis livsdrøm er kun at tage fejl fem pct. af tiden.
(Anonym)

Marianne Jelved mente også, at Statistisk Årbog og Statistisk Tiårsoversigt hører hjemme i et hvert dansk hjem ved siden af de islandske sagaer og H.C. Andersens Eventyr. Det drejede sig altså om en normativ betragtning, ikke en konstatering af danske hjems bogbestand.

Man kan ikke fodre de sultne med statistik.
(David Lloyd George)

På konferencen blev anvendt en del ord, som man ved en statistisk analyse af dansk administrativ sprogbrug anno 2000 ville finde højt placeret på en liste over de mest anvendte: 'benchmarking', 'bæredygtighed', strategigrundlag' og 'brugerorientering'.

Talekunsten er døende; en beregnende tisdsalder har stukket den i hjertet med utallige statistiske dolkestød.
(William Kenneth Hancock)

I 1850 boede 80 pct. af danskerne på landet. I dag bor 85 pct. af dem i byerne. I 1850/59 var middellevealderen for mænd 43,1 år. I 1997/98 var den 73,7 år. Bylivet er sundt.

*Den kursiverede tekst er fra publikationen 'StatiStikpiller', som er udgivet i anledning af jubilæet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her