Læsetid: 4 min.

Trujillos lærling griber igen efter magten

16. maj 2000

94-årig blind ekspræsident står centralt ved valget i Den Dominikanske Republik, hvor sorte forfølges, og roman om myrdet diktator indgår i valgkampen

Det er som om, fortiden vender tilbage.
I den sidste uges tid har soldater og politifolk gennemført razziaer i de dele af Den Dominikanske Republik, der grænser op til nabolandet Haiti, og ifølge lokale menneskeretsorganisationer deporteret "hundredevis af sorte dominikanere". Selv om operationen ikke menes at have kostet menneskeliv, bringer den mindet om den blodige massakre på sorte haitianske høstarbejdere og deres familier i 1937, da mindst 15.000 mennesker blev myrdet af Trujillo-diktaturets soldater og paramilitære.
Den samme fortid er også levende på en anden måde. En af de tre førende kandidater er tidligere præsident Joaquín Balaguer, der 94 år gammel forsøger at vinde valget og blive indsat som præsident for syvende gang. Balaguer ligger på tredjepladsen i meningsmålingerne, men kan blive nummer to, hvilket formentlig vil sikre ham yderligere fire år i præsidentpaladset.
Det skyldes dels, at den førende præsidentkandidat, Hipólito Mejía fra det socialdemokratiske PRD (Partido Revolucionario dominicano - Det Revolutionære Dominikanske Parti), er faldet tilbage i meningsmålingerne og næppe får over 50 procent af stemmerne, og at Balaguer, såfremt han bliver nummer to kan regne med støtte fra det nuværende centrum-højre regeringsparti PLD (Partido del la Liberación Dominicana - Det Dominikanske Befrielsesparti), der kom til magten for fire år siden takket være Balaguers støtte.
Ifølge meningsmålingerne står Hipólito Mejía til at få mellem 41 og 47 procent af stemmerne, PLD's Danilo Medina mellem 24 og 33 procent med en faldende tendens, og det stærkt konservative PRSC's (Partido Reformista Social Cristiano - Det Socialkristne Reformparti) Joaquín Balaguer mellem 20 og 28 procent med en stigende tendens.
"Trujillos Enke"
Balaguer er en central skikkelse i de sidste 70 års dominikansk historie - og en af hovedpersonerne i en nyudkommet og omdiskuteret roman af den verdenskendte peruansk spanske forfatter Mario Vargas Llosa, La fiesta del Chivo (Gedebukkens fest). Romanen handler om diktatoren Rafael Leonidas Trujillos sidste dage i maj 1961, da han blev myrdet ved et CIA støttet attentat. På det tidspunkt var Balaguer præsident, stråmand for den berygtede diktator, hvis nære politiske rådgiver han havde været siden magtovertagelsen i 1930.
Da Trujillo blev myrdet, lykkedes det for Balaguer at blive siddende på sin post med USA's støtte længe nok til at skaffe sig Washingtons tillid som en indædt antikommunist, der vidste at holde på de demokratiske former.
"Trujillos Enke", som han blev kaldt, blev da også præsident igen i 1966 ved et svindelagtigt valg organiseret af CIA året efter at en amerikansk invasion havde knust et folkeligt oprør, der krævede den folkevalgte socialdemokrat Juan Bosch genindsat i det embede, et amerikansk støttet militærkup havde fjernet ham fra. Han blev genvalgt i 1970 og i 1974. Han fik et comeback i 1986 og igen i 1994 - men måtte efter voldsomt pres, blandt andet fra Washington, som følge af grov valgsvindel afkorte sin embedsperiode til to år.
Nu er fortiden tilbage for fuld udblæsning. Mens PLD-regeringens soldater og politifolk sørger for at udvise så mange sorte dominikanere som muligt med det argument, at de er haitianere og befinder sig ulovligt i landet, forbereder Balaguer sig på igen at skulle regere landet ved hjælp af korruption og undertrykkelse.
Når myndighederne går efter sorte dominikanere, som ofte er af haitiansk oprindelse (dominikanerne er generelt mulatter, mens over 95 procent af Haitis befolkning er sorte), er mistanken, at det skyldes at de fortrinsvis plejer at stemme for PRD.
Lokale menneskeretsorganisationer har rejst sagen over for Organisationen af Amerikanske Stater, der har lovet at kigge på den. Men skaden er under alle omstændigheder sket for de mange hundreder, måske tusinder, der er blevet deporteret eller har fået deres valgkort konfiskeret.

Roman "fornærmer"
Flere dominikanske medier rapporterer også om rod med valglisterne, som kan gøre valgsvindel mulig. For Balaguer er svindel langtfra fremmed. Han lærte det i Trujillo-årene, der nu er gjort levende igen i Vargas Llosas spændende og gribende roman på 518 sider. Balaguer er en af de centrale personer i romanens sidste del, der beretter om, hvordan han manøvrerede mellem den myrdede diktators blodhævnlystne slægtninge og en gryende opposition, som han tillod blev næsten tilintetgjort.
Da romanen udkom i Santo Domingo i sidste måned rejste den en voldsom kritik, især fra den politiske højrefløj, der beskyldte Vargas Llosa for at forvride historiske kendsgerninger. En af kritikerne anklagede forfatteren for at "fornærme" det dominikanske folk. Vargas Llosa har forsvaret sig med at han har researchet grundigt og at der er tale om et fiktionsværk.
Hvis der bliver en anden valgrunde med Balaguer som den ene kandidat, må han vente til den 30. juni med at få vished for om han - der har været blind i 20 år og nu er dårligere gående end paven - skal vende tilbage til det præsidentpalads han kender så godt.

*(Mario Vargas Llosa: La fiesta del Chivo. Madrid, Alfaguara. 518 s. 3.200 pesetas)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her