Læsetid: 3 min.

Truslen fra tre sigøjnerbørn

16. maj 2000

Forældre bruger børn som spydspids i demonstrationer mod optagelse af tre sigøjnerbørn i en skole i Baskerlandet

PALMA - I de spanske skoler er 'Romanceros Gitanos' - digteren Federico Garcia Lorcas majestætiske og skønne hyldest til Andalusiens sigøjnere, deres oprindelige naturkraft, deres store lidelse og fatalismen - forlængst blevet pensum.
På San Juan Bosco-skolen i Barakaldo i Baskerlandet er sigøjnere selv dog ikke velkomne. Forældrene har i de seneste uger demonstreret, lukket en motoromfartsvej og lavet fysiske blokader ved skolen for at forhindre, at der optages tre sigøjnerbørn på fire, syv og otte år på den halvoffentlige katolske skole. Forældrene frygter, at det med tiden kan gøre skolen til 'en ghetto'.
Onsdag, torsdag og fredag i sidste uge eskalerede længere tids konflikt i denne forstadskole til Bilbao, da forældrene sammen med deres børn blokerede skolen
"Vi ønsker ikke konfliktfyldte børn. Uddannelse uden problemer," proklamerede de på bannere.
Selv om kommunen har lovet at ansætte tre lærere, en psykolog og en vejleder ekstra på skolen for at sikre en smidig integration af de tre sigøjnerbørn, så har forældrene sat hårdt mod hårdt.
I tirsdags sagde 438 forældre ved en hemmelig demokratisk afstemning nej til at give tre adgang til skolen. Kun 29 stemte sagde ja, og 163 forældre undlod at stemme.
"Vi ønsker ikke at se, hvordan 600 børn bliver nødt til at forlade deres skole, deres venner og søge ind på andre skoler," forklarede forældrebestyrelsen.

Forældreret på spil
"Børnene er meget gode, de er hverken problematiske eller aggressive. Hvordan skal de angribe 600 elever på skolen, som forældrene til los payos (spaniere, der ikke er sigøjnere, red.) siger," spørger formanden for organisationen Iniciativa Gitana, Jesús Giménez.
I fredags ledsagede han de tre børn, da de under politibeskyttelse blev ført gennem blokademuren og ind på den stort set elevtomme skole. Kun 23 andre elever valgte i fredags at gå i skole og trodse forældrebestyrelsens opfordring.
"Hvad er det for sociale værdier, som forældrene overfører til skoleeleverne?" spurgte kommunens borgmester Carlos Pera.
Han havde dagen inden meldt forældrene til statsadvokaten i Baskerlandet, og fredag eftermiddag kom svaret. Statsadvokaten sendte et retsligt påbud til alle de demonstrerende forældre om igen at sende børnene i skole for at overholde "den skolepligt, som loven foreskriver."
I går mandag kom forældrenes svar. De valgte - under protest - at sende deres børn i skole igen - for de var klar over, at timen var slået efter statsadvokatens intervention. Konflikten er ikke slut endnu, og forældreforeningen meddelte i går, at de fortsat vil lave politiske aktioner. Flere af forældrene siger, at de vil bede kommunen om at overflytte deres børn til en anden skole. Men kommunen meddeler, at alle anmodninger vil blive 'afslået'.

Racisme
"De kalder os racister og sammenligner os med ETA, og det er frygteligt. Vi er ikke onde mennesker; vi er bare forældre," understregede talsmand for forældregruppen Carlos Guerrero overfor avisen El Pais, da det stod klart, at statadvokaten griber ind. Og en anden far fortæller, at hans hustru "græder hele dagen lang."
Forældrene nægter dog hårdnakket, at deres aktioner er udtryk for racisme mod sigøjnere - de siger i stedet, at "det er et socialt problem, som er bestemt af familiens problematiske opførsel over for samfundet."
De henviser til, at de tre børn kommer fra en offentlig skole i Barakaldo, der blev lukket den 31. marts, efter at lærerne i længere tid havde klaget over, at de blev overfuset af nogle af forældrene til denne skoles 13 sigøjnerbørn. Og da en elev den 31. marts slog en lærer med en linial, valgte kommunen pludselig at lukke skolen og sprede børnene til andre skoler bl.a. til San Juan Bosco skolen.
Sagen er det seneste eksempel på, at der stadig er voldsomme spændinger i samlivet mellem sigøjnere og payos. Spaniens omkring 600.000 sigøjnere (ca. 1,5 procent af befolkningen) betragtes af mange som 'et problem', selv om det er hele 22 år siden, at general Francos famøse diktat om, at civilgarden altid skulle stoppe sigøjnere på gaden og kræve legitimation, blev afskaffet.
En undersøgelse foretaget af Complutense Universitetet i Madrid viser, at hele 27 procent af befolkningen erklærede, at de mener, at sigøjnerne burde smides ud af Spanien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her