Læsetid: 3 min.

'Tv er bange for viden'

10. maj 2000

Torben Steno blev kendt som DR 2's 'brune mand', der forsvarede retten til at være kikset. Med sit nye tv-program på Internet tager han kampen op mod de smarte IT-fyre med kasketten omvendt på

Internet-tv
I dag går et nyt tv-program i luften. Eller rettere på nettet. Torben Steno, der i efteråret 1998 blev kendt som den kiksede vært i DR2-programmet DDR2 er gået på nettet. Klokken 15 er der premiere på hans talkshow TV Brak, der er en af de ting, den nye internetbaserede tv-kanal TVropa lancerer ved sin åbning i Filmhuset.
Information mødte Torben Steno dagen før hans net-debut for at høre, hvorfor han er gået fra dansk public service tv til engelsksprogede udsendelser, hvis potentielle seere findes over hele kloden.
Da han træder ind på Café Viggo på Vesterbro, kan jeg næsten ikke genkende ham. Jeg har siddet og holdt udkig efter den søvnigt udseende mand, der kørte ned gennem Europa på jagt efter gamle kommunistiske tv-klip, iført brunt jakkesæt og grønt slips.
Det katastrofalt kiksede jakkesæt er skiftet ud med sort læderjakke, blå poloshirt fra Cottonfield og turkisgrønne lærredsbukser. Den blå t-shirt står unægteligt bedre til de blå øjne end hans tidligere tv-kostume.
Kun poserne under øjnene er de samme. Og den fanden-i-voldske insisteren på at have det sjovt med det, han laver. Og ikke lade sig bremse af koncept-tænkning eller leflen for segmentanalyser af seerne.
"Jeg laver ikke det her, fordi jeg er vildt fascineret af globalisering og IT. Men jeg er sgu heller ikke fascineret af at se Dronning Margrethes fødselsdag på DR, hvor dagens trækplaster er, at Keld Heick kommer og synger en fødselsdagssang," siger han og hæfter efterfølgende en lang række lidet flatterende tillægsord på udbuddet på de danske tv-kanaler.

Kreativ krise
"Dansk tv er i kreativ krise, fordi man er så bange for at lave noget, der indeholder viden. Der er en udbredt angst for at virke bedrevidende," siger Torben Steno og tilføjer, at efter hans mening føler intelligente mennesker sig kun underholdt, når de får noget at vide, og når de ikke får påduttet, at "nu skal du se et sjovt program."
Det er blandt andet trangen til at snige sig uden om de faste genrer, der får Torben Steno til at lave internet-tv. Det er ikke, fordi han er IT-nørd.
"Jeg er totalt analfabet på det her område. Men jeg går ikke så meget op i, hvordan den tekniske kvalitet er. Jeg har altid haft en forkærlighed for ting, der ikke rigtig lykkes. Det kiksede," siger han.
Da han for et par måneder siden fik at vide, at DR2 ikke længere kunne bruge ham, gik han i gang med at finde på noget, der ville være sjovt at lave. Så fik han ideen med internet-tv. Det skulle være enkelt og uden koncept. Det eneste, der ligger fast er, at det skal handle om 'brak', det østeuropæiske ord for noget, der mangler.

Gæst fra Østeuropa
Gæsten i den første udsendelse er fra Østeuropa. Det er den hviderussiske skuespillerinde Svetlana Arda. Hvad hun mangler, vil Torben Steno ikke afsløre. Måske at blive berømt i Danmark?
Programmet bliver sendt en gang om ugen, og det kan vare alt fra syv til 20 minutter. Eller mere.
Indtil videre er det dog begrænset, hvor lange udsendelser Torben Steno kan nå at producere fra uge til uge. Han skal jo også leve af noget. Og indtil videre er der ikke mange penge i at lave internet-tv. Han får penge efter, hvor mange der klikker sig ind på programmet, og Torben Stenos forventninger til det økonomiske afkast af TV Brak er ikke voldsomme.
"Det kan vel blive til syv-otte kroner, hvis jeg får familie og venner til at se med," griner han og tilføjer, at han overhovedet ikke kan regne ud, hvem der finder på at se hans program.
Men han er ikke i tvivl om, at der findes nogen, der deler hans fascination af det kiksede. Og nogen, der er ligeglade med formen. Derfor er han heller ikke bange for at kaste sig ud i en verden, der med hans egne ord "styres af 20-årige knægte med kasketten omvendt på, der ikke engang gider at vide, hvor Christiansborg ligger."
"De kan trykke på en fandens masse knapper utroligt hurtigt. Men deres problem er, at de ikke ved, hvad de skal bruge det til," siger han.
I modsætning til ham selv. Torben Steno vil endnu engang gå i forsvar for det kiksede. Alt det, der er brak.

nwww.tvropa.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her