Læsetid: 3 min.

Udrust Afrika så det selv kan klare problemerne

11. maj 2000

FN risikerer med krisen i Sierra Leone igen at brænde fingrene alvorligt i Afrika. Ekspert efterlyser større opbakning til afrikanske løsninger på kontinentets krige

Siden den totale ydmygelse af FN i Somalia i begyndelsen af 1990'erne har organisationens medlemslande været tilbageholdende med at gribe ind i Afrikas konflikter. Hvis den nuværende krise i Sierra Leone får FN til at trække sig ud, så vil det forstærke tendensen til at lade det krigsplagede kontinent sejle sin egen sø. Det vil måske heller ikke være så fjollet, hvis blot de afrikanske fredsstyrker bliver bedre udstyret og får mere træning, vurderer Afrika-forsker.
Talsmænd for FN's styrke i Sierra Leone slår fast, at FN-styrken(UNAMSIL) forbliver trods den nuværende uro. Det vil da også være et ansigtstab af de helt store, hvis FN trækker sig ud, fastslår forskeren i afrikansk sikkerhedspolitik Emmanuel Kwesi Aning fra Center for Udviklingsforskning.
"Situationen i Sierra Leone viser, at FN ikke har lært noget af den fredsbevarende mission i Liberia. FN bør gøre sig klart, at den eneste nation, der for alvor er interesseret i at løse konflikten i Sierra Leone er Nigeria. Vestafrika falder sammen uden Nigeria.
FN bør overlade kommandoen til en nigerianer og sørge for, at Nigeria får penge og udstyr til at klare opgaven. Det var fuldstændig stupidt og racistisk, at FN overtog opgaven i Sierra Leone fra ECOMOG (den vestafrikanske interventionsstyrke, red.)."
FN har anmodet Nigeria om at bidrage med flere soldater, og det overvejes nu.

På tilbagetog
FN har de seneste ti år været involveret i 16 fredsbevarende operationer i Afrika. Men verdensorganisationens lyst til at blande sig på kontinentet har været for stærkt nedadgående. Det dokumenteres i den nye bog Peacekeeping in Africa: Capabilities and Culpabilities. Heraf fremgår, at mens der i 1993 var 40.000 soldater med blå baretter i Afrika, så var antallet af FN-soldater i juni 1999 nede på mindre end 1600.
Det er især den mislykkede operation i Somalia, og de fejlslagne operationer i Angola og Rwanda, som har skræmt FN-landene. Retfærdigvis skal dog nævnes, at FN faktisk har haft held med at stabilisere borgerkrigsplagede lande som Mozambique og Namibia.
I den førnævnte bog konkluderes det, at de "afrikanske lande overordnet set har tropper og viljen til at intervenere, men de mangler udstyret. Vestlige lande på deres side forfølger stadigvæk politikker, som afspejler deres egne behov. Hvis de overhovedet vil gribe ind, så er de nølende med at afsætte de nødvendige ressourcer i et tempo, som situationen kræver." Bogens forfattere opfordrer på den baggrund de rige lande til i højere grad at støtte afrikanske sikkerhedsorganisationer.
"Der er ikke folkelig opbakning i USA eller for den sags skyld i Danmark til at indsætte egne soldater i Afrika. Derfor bør det internationale samfund i langt højere grad støtte afrikanske styrker med våben, træning og penge samt overlade kontrollen til afrikanerne," siger Emmanuel Kwesi Aning.
Ud over støtten til afrikanske løsninger mener Aning, at det internationale samfund bør bruge 'smarte sanktioner', som vil gøre det svært at afsætte de såkaldte blodige diamanter fra krigsførende lande lande og stoppe afrikanske lederes opsparing af milliarder af dollar på konti i Europa. Endvidere bør rige lande ifølge Aning ikke give bistand til lande, der er med i krige eller støtte krigsførende parter. På den baggrund bør Danmark droppe bistanden til Zimbabwe, Uganda og Burkina Faso.

Congo i kulissen
På et mandat fra Sikkerhedsrådet er FN i øjeblikket ved at undersøge muligheden for at udstationere 5.000 FN-soldater i Den Demokratiske Republik Congo. Men flere Afrika-eksperter advarer om, at med så få soldater er missionen dømt til at mislykkes. Stephen Ellis, som er seniorforsker ved Center for Afrikastudier ved Leiden Universitet, Holland, har tidligere sagt, at "med kun 5.000 soldater får FN-styrken mest at gøre med at forsvare sig selv."
Aning mener, at de bestemmende FN-lande har alt for ringe indsigt i, hvad det er for nogle dynamikker, som driver krigene i Afrika.
"Der bliver ikke varige fredsløsninger, så længe FN ikke gør mere ud af at sikre, at hjemsendte soldater får bedre adgang til job og træning. Jeg forstår da udmærket, at oprørssoldaterne i Sierra Leone ikke lader sig spise af med 300 dollar for at aflevere deres våben. Men et gevær i hånden har de beskyttelse og kan tjene ti gange så meget om ugen."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu