Læsetid: 3 min.

De unge er i fokus

1. maj 2000

NUMUS festivalen satte lys på de helt unge i dansk kompositionsmusik. Generelt med held

Festival
NUMUS festivalen satte lys på den yngste generation i dansk musik, som skriver musik, der stritter i alle mulige retninger. Fra det lyrisk vegeterende, over de melodisk velformede, til det hidsigt postulerende.
At landskabet er åbent med mange nye udsigtstoppe giver håb til drømmen om at se tydelige profiler i de unges rækker. Faktisk er der med NUMUS festivalens opførelser grund til at nære håb til fremtiden. Den første artikel fra festivalen omtalte komponisterne Juliana Hodkinson og Jexper Holmen som originale skikkelser.
Som festivalen skred frem blev det tydeligt, at flere navne kan tilføjes. Peter Bruuns Nimbus Revolution fik sin uropførelse. Østen Mikal Ore, Morten Skovgaard Danielsen og Thomas Agerfeldt Olesen fik ført deres musik ind i et heldigt lys. Sidstnævntes All as one fik sin uropførelse af et i øvrigt fremragende spillende Athelas Sinfonietta Copenhagen under Tamas Vetö.
Agerfeldt Olesens musik udgør et mere end velkomment indslag i den nye danske musik. Hvor er det dog befriende at høre en komponist, der tør skrive for ukulele, nytårs-trutterut og ensemble. Vel at mærke uden at det bliver plat-komisk. Hvad man kan savne af ironi og selvironi hos andre i og omkring miljøet, indfries hos Agerfeldt Olesen. Det skal opleves.
Jeg er ikke sikker på at det tidslige forløb i All as one er rigtigt. Ideen kan ikke bære helt så langt. Skær ca. fem minutter af - musik har det ofte som tekster: De bliver bedre af at blive beskåret.

Top og bund
Amerikansk musik har ofte fundet vej til NUMUS festivalens programmer. Med hensyn til amerikanske ensembler, har det været privilegeret for denne anmelder-signatur at introducere de fremmede i avisen fra udenlandske festivaler det ene år og opleve dem på NUMUS det næste. Sidste år var det Joel Sachs og hans Continuum Ensemble, i år præsenterede NUMUS festivalen New York New Music Ensemble, som vi her i avisen skrev begejstret om i forbindelse med omtalen af Danish Wave i New York.
Det er i sandhed et godt spillende band, der i Aarhus opførte bl.a. Feldman, Ruders, Nancarrow og fantastiske Ives. New York New Music Ensemble udtrykker en standard og et spilleniveau, som vi endnu ikke kan matche herhjemme.
Blandt de amerikanske forbilleder på NUMUS, har Henry Cowell altid været en faderfigur - forudsætningen for så meget senere. I år blev han spillet med flere værker. At Cowell kan komponere så nysselig musik og samtidig være den initierende faktor i amerikansk musik, er et paradoks, der vil noget. Det lød som friseret skolemusik.
Med ordet skolemusik kan satsen passende udvikle sig til en omtale af bundskraberen Musikbro ensemblet (studerende fra konservatorierne i Geneve og Aarhus) under Jean-Jacques Balet. Sympatisk at konservatoriet i Aarhus pludselig viser interesse for NUMUS festivalen, og det pædagogiske aspekt tager da også brodden af den kraftigste kritik, men du godeste hvor disse menneskerforstod at maltraktere Schönberg m.fl.

Opløsningens dialektik
Et af temaerne ved NUMUS festivalen var de unge og den ny teknologi, herunder Internettets lyksaligheder i forhold til komposition. En stor del af debatten kom til at handle om de ophavsretslige problemer.
Der er problemer, som må løses, og som tiden løser, hvis ikke KODA og andre får løst dem. Både specialisterne Tom Ahlberg og Michael Nyvang talte i en paneldiskussion om fremtidens frie omgang med og udveksling af musik, som ikke er mulig. Men hva' må man så? Ingenting.
Stort problem.
Mulighederne er mange med den ny teknologi. Det blev vist ved forevisning af intelligente robotter, og det blev vist ved en koncert med Søegaard Ensemble, der spillede musik, som angiveligt skulle have noget at gøre med forevisningen af fraktalbilleder, som blev projekteret op på storskærm. Denne sene nattetimes musik med tilhørende billedflade kunne måske have en vis relevans under andre former et andet sted. Hvilket oplyser det problem, at Musikhuset til flere af NUMUS festivalens koncerter er så hamrende uegnet og ikke-atmosfære-skabende, at logistikken omkring hele evenementet skriger på at blive revurderet.

*NUMUS festivalen 25.-30. april 2000 i Musikhuset Aarhus. Kunstnerisk leder: Karl Aage Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her