Læsetid: 5 min.

'Med video kan jeg arbejde direkte'

6. maj 2000

Gitte Villesen er en af de yngre danske billedkunstnere, som i disse år overskrider grænsen mellem kunst og dokumentarisme

Dokumentarfilm
Kan kunst handle om hvad som helst? I princippet ja. Men hvad gør man, hvis man som kunstner er interesseret i processer. I forhold mellem mennesker. Eller i de allestedsnærværende medier og deres betydning for vores må-de at omgås og se os selv på?
For Gitte Villesen har svaret været at rette et videokamera mod den virkelighed, der er råstoffet i hendes værker. Ikke som en traditionel dokumentarist, for hvem livets måde at artikulere sig på er selve sagen. Men netop som en kunstner, der vil undersøge de greb og træk, som dokumentarismen enten ignorerer eller søger at skjule.
Siden den lidt atypiske videodebut, Vorbasse Market and Horsefair (1994), har Villesens værker været befolket af hverdagstyper som Helge, Bent og Kathrine. Hertil kommer en hel serie med det bilglade livstykke Willy, som uden tøven stiller op for kameraet og viser sit liv frem, fodrer katte, spiller yndlingsplader eller kører en lille tur i den altid startklare bil.
"Jeg havde tidligere forsøgt at lave nogle ting, der var rigtig gennemtænkte og kloge," fortæller Gitte Villesen, der - inden hun valgte video som redskab - havde lagt vejen forbi kunstens klassiske kategorier: tegning, maleri og skulptur.
"Jeg havde siddet og læst en masse og forsøgte at formulere nogle mål. Men jeg fandt ud af, at de resultater, jeg fik med den metode, blev super æstetiske. De kom til at fungere som illustrationer af noget, jeg vidste på forhånd. Og derved kom de snarere til at ligne kunst, end de blev det, som jeg ville have, at kunst skulle være, nemlig noget der har et liv i sig selv."

Selv hovedperson
Som optakt til sit første videoprojekt kastede Gitte Villesen sig ud på det dybe vand. I løbet af en sommer opsøgte hun tre markedspladser uden at vide andet, end at hun ville undersøge forholdet mellem mænd og kvinder ved at se på par. Ganske uforberedt blev hun undervejs selv en af hovedpersonerne, da hun på Vorbasse Marked fik en ung mand i søgeren, som ikke var til sinds at lade den umeddelsomme kvinde med kameraet slippe.
"I den slags situationer er det overraskende at konstatere, hvordan man uden at tænke over det falder ind i de traditionelle kønsrollemønstre. Og det kønsrollespil er skruet så fantastisk sammen, at det til enhver tid er den anden, der føler sig valgt. Han følte, at jeg valgte ham ved at filme ham. Og jeg gemte mig bag en undskyldning om, at han fulgte efter mig."
"Mødet mellem mand og kvinde har været vist masser af gange i film instrueret af mænd, men der er ikke særlig mange af den slags situationer, der er skildret fra en kvindes synspunkt. Fordi det er mig, der har kameraet, bliver det mig, der får lov til at fortælle historien. Og den, som fortæller historien, har magten."
"Generelt er jeg meget interesseret i det her med, at jo tættere man kommer på tingene, jo mere intenst oplever man dem, men jo mindre overblik har man. Da jeg optog på Vorbasse Marked, var jeg nødt til helt at give slip på overblikket. Det fik jeg først igen, da jeg kom hjem og så optagelserne igennem."
Senere blev Gitte Villesens videoer befolket af mennesker, som er indforståede med situationen. Til gengæld er det netop værkernes portrætkarakter og nære forbundethed med en genkendelig virkelighed, der har betydet, at en del af publikum har haft vanskeligt ved at adskille dem fra egentlig dokumentarisme.
"Det har altid været enormt svært for mig at forklare forskellen på mine ting og dokumentarisme, fordi den skelnen slet ikke er relevant for mig. Jeg kommer helt og aldeles fra kunstens verden, og de måder, jeg tænker på, og de interesser jeg har, er nøjagtig de samme som dengang, hvor jeg lavede tegninger og grafik. Den eneste forskel er, at fordi jeg tager et kamera, og der er rigtige levende mennesker foran, som ikke er skuespillere, så kommer folk til at tænke på dokumentarisme. Havde jeg forsøgt at tegne de samme situationer, havde man taget det for givet, at det hørte hjemme i kunstens verden."
"Sådan som jeg ser på kunst i dag, er det fuldstændig ligegyldigt, om folk tegner eller går ud og laver sociale projekter eller noget helt tredje, så længe de er gode til det, de gør, vil noget med det og tager ansvar for deres handlinger. Når mine ting er kommet til at ligne dokumentarisme, hænger det sammen med, at jeg er interesseret i et meget direkte møde med mennesker og i en arbejdsproces, der indebærer, at jeg er nødt til at være totalt til stede her og nu. Bagefter kommer der så en meget langsommelig proces, hvor jeg kan sidde i ugevis for at finde præcis de små stumper og bemærkninger, der bedst fortæller det, jeg vil have frem."
- Dokumentarister vil muligvis have svært ved at forstå dit udgangspunkt?
"Begrundelsen for at mine ting ser ud, som de gør, er, at alle mine beslutninger er meget praktiske, når jeg arbejder. Jeg forsøger hele tiden at arbejde med realiteterne. Jeg er fuldstændig overbevist om, at enhver ny person, der træder ind i et rum, påvirker rummet og de relationer, der er mellem folk. Og eftersom jeg gerne vil arbejde med relationer, har jeg ikke lyst til, at der skal være et filmhold til stede. Det vil være alt for mange relationer at tage stilling til."
"Jeg tror, at når der i dag er så mange kunstnere, der vælger at arbejde med video, hænger det sammen med, at det er sådan, min generations verden har set ud. Det er der, vi har oplevet noget. I min opvækst og skolegang har alt handlet om forløb og processer. Derfor følte jeg ikke, at tegninger eller skulpturer svarede på de oplevelser, jeg havde haft. Jeg skulle hele tiden oversætte mine erfaringer til et materiale, der ikke rigtig kunne rumme dem. Sådan har jeg det slet ikke med video. Der skal jeg ikke oversætte. Der kan jeg arbejde direkte med tingene."

*Crossing Boundaries, Filmhuset, København. Arrangeret i samarbejde mellem Cinemateket og Tigerlily Productions. Seminar, 4.-5. maj. Festival, 4.-21. maj.
*Gitte Villesens video Kathrine Makes Them and Bent Collects Them vises fred. kl. 19.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her