Læsetid: 5 min.

'Vi andre gør jo ikke sådan'

24. juni 2000

Hindutemplets naboer på Engtoften i Brande føler, at dansk kultur er truet af et trossamfund, som den brede befolkning ikke kan bruge til noget

Hinduer på heden
Asbjørn Sander Jensen og Michael Ehmsen har mange klagepunkter, når det gælder hindutemplet på Engtoften 28 i Brande.
Det fremgår af deres klagebreve, som Information har fået aktindsigt i hos Brande Kommune.
Men ingen af dem ønsker at uddybe klagepunkterne over for Information: "Den sag har vi faktisk ingen udtalelser om. Og jeg kan ikke forstå, hvor du har fået noget at vide om det," siger Asbjørn Sander Jensen, Engtoften 34.
Heller ikke Michael Ehmsen, der i dag er flyttet fra Brande, har lyst til et interview: "Jeg tror faktisk ikke, jeg er så vild med at gå ind i det," siger han.
De to parcelhusejere og næsten-naboer til hindutemplet har haft en vis succes med deres klager.
Foreløbig er det lykkedes dem at få Brande Kommunes tekniske udvalg til at nedlægge forbud mod det årlige optog rundt om hindutemplet, hvor adskillige hundrede hinduer kører en fem meter høj tempelvogn rundt om huset for at markere årsdagen for indvielsen af templet i juli 1996.
Den første skriftlige klage fra de to parcelhusejere indgår på Brande Kommunes tekniske forvaltning den 6. september 1999:
"Fra Engtoften 28 er der arrangementer på hverdage, weekender hele året rundt og hver eneste dag/aften i vores 2 ugers sommerferie, hvor man har flere hundrede (enkelte dage op til 1.200) besøgende fra såvel indland som udland," skriver de og klager over "støj (således at vi meget tætte naboer ikke kan være ude på vores terrasse)" og "en meget generende røg".

Ejendomspriserne
I klagebrevet gør Asbjørn Sander Jensen og Michael Ehmsen opmærksom på, "at ifølge kommuneplanen for området 5.B.11 punkt 5a. hører sådanne arrangementer ikke hjemme i området", og de to klagere "er bange for, at det vil påvirke ejendomspriserne i området".
Klagen fra de to parcelhusejere får Brande Kommune til at stille en række skriftlige spørgsmål til Hindu-kulturcentret på Engtoften 28.
Hinduerne sætter advokat Jesper Anhøj fra Faaborg på sagen. Han svarer sidst i september, at der højst har deltaget 600 hinduer i festlighedernes kulmination, og at de mange biler har været parkeret på en lastbilparkeringsplads på den anden side af hovedvejen mellem Vejle og Herning, som løber gennem Brande.
Den 13. september holder Brande Kommunes Udvalg for Teknik og Miljø møde om sagen. Udvalgsformanden, den konservative Børge Lindy Jacobsen, erklærer sig inhabil. Han er den mand, der i 1995 solgte ejendommen til hinduerne. Resten af udvalget - to Venstre-mænd, en socialdemokrat og en valgt for Fremskridtspartiet - vedtager, at "godkende indendørsaktiviteter med op til 50 personer", da ejendommen tidligere har været brugt som samlingssted først for unge og senere for pensionister. "Derimod kan udvalget ikke godkende udendørsaktiviteter," fastslås det i referatet.
Afgørelsen er utilfredsstillende for begge parter. For hinduerne, fordi templets gudinde Abirami bliver hvileløs, hvis ikke templet hver sommer bliver helliggjort af optoget med tempelvognen.
For de to klagere er sagen ikke mindre frustrerende, fremgår det af deres nye klagebrev i starten af november:
"Har personer fra udlandet mere ret til at dyrke deres kultur, end danskere har til at bo i et område med dansk kultur?" spørger Sander Jensen og Michael Ehmsen, som mener, at kommunen ved at tillade indendørsmøder med op til 50 deltagere reelt har godkendt et Hindu-kulturcenter.
Både hinduerne og de to parcelhusejere klager til Naturklagenævnet i København over kommunens afgørelse.
I december skriver de to klagere et uddybende brev til Naturklagenævnet, hvor de kommenterer, at kommunen har oplyst, at huset på Engtoften også tidligere har været brug som samlingssted for henholdsvis unge og pensionister:
"Efter vores mening er de 2 ting ikke det samme. Da det var et samlingssted, var det først et sted for byens ungdom og sidenhen for byens ældre borgere. Nu er det for et trossamfund, som den brede befolkningsgruppe ikke kan bruge til noget. Derfor mener vi, at det skulle have været til nabohøring, da kommunen godkendte Hindu-kulturcenter på Engtoften 28," skriver Sander Jensen og Ehmsen.

Hinduer vil købe alt
De to er bange for, at hinduerne vil overtage hele deres fredelige kvarter: "Vi har fået oplyst ved den lokale ejendomsmægler, at ejeren af Engtoften 28 vil opkøbe alle huse, der bliver til salg på Engtoften og Bymarken. Det mener vi er en uheldig udvikling for et lokalområde."
Sagen ligger fortsat i Naturklagenævnet, som endnu ikke har taget stilling på baggrund af de talrige skrivelser mellem de to klagere, advokat Jesper Anhøj i Faaborg og Brande Kommune.
Asbjørn Sander Jensen har meget ringe forståelse for, at Information har fået aktindsigt i sagen:
"Det kan ikke være efter reglerne. Det er en helt privat sag mellem os, der bor her," siger han, inden han afslutter den korte samtale med Information.
Samme opfattelse har kvinden i det gule parcelhus lidt længere nede ad Engtoften, som Information kontaktede for at lodde stemningen blandt beboerne:
"Det er jo helt forkert, at I har fået fat i det. Hvad er det for noget? Det skal ikke ud det her. Det ordner vi privat her. Vi skal ikke have hele landet til at snage i det."
- Det er jo en offentlig sag...
"Det er ingen offentlig sag. Hvordan er det gået til, at du har fået aktindsigt? Det er vi nemlig ved at undersøge," siger kvinden.
En anden kvinde i et andet parcelhus få meter fra hindutemplet har ikke været med til at klage til kommunen, men glæder sig ikke desto mindre over Teknisk Udvalgs forbud mod hindu-ceremonien:
"De kører jo rundt med den der... Buddha... inde fra haven, ud om huset og ind igen. Det kan jo ikke passe, at de skal have så meget... Vi andre gør jo ikke sådan. Vi går jo ikke sådan rundt og holder halløjsa," siger hun.
- Har I snakket med hinduerne?
"Jeg gør ikke. Men ham naboen, der bor længere oppe, han har talt med dem. Jeg har heller ikke været derinde. Det er der også nogen, der har," fortæller kvinden.
Hinduerne har i den senere tid undersøgt mulighederne for at købe en mindre landbrugsejendom et par kilometer uden for bygrænsen for at indrette tempel der, hvor ingen naboer kan føle sig generet. Men kvinden i parcelhuset er også skeptisk over for den løsning:
"Den bedste løsning ville da være, hvis de var hjemme i deres eget land og holdt sådan noget," siger kvinden, som ikke ønsker sit navn i avisen.

Dette er den anden artikel i serien om kultursammenstød i Brande. Den første blev bragt
i går

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu