Læsetid: 4 min.

Auken: Fornyerne presses ud

6. juni 2000

Fornyerne i SF føler sig mere og mere trængt af partiets venstrefløj, som ved taktik forsøger at marginalisere mindretallet, siger Margrete Auken

Tvivleren
"Det er forfærdeligt pinligt for vores europapolitik, at vi nu for tredje gang oplever, at en SF-parlamentariker forlader pladsen i utide." Således reagerer SF's folketingsmedlem Margrete Auken, efter at Pernille Frahm, blot et lille år efter, at hun blev valgt, har meddelt, at hun vil forlade posten som EU-parlamentariker og i stedet stille op til Folketinget.
"Nu må SF tage en alvorlig diskussion om, hvad det er, vi vil med Europa Parlamentet - vi kan ikke blive ved med at behandle vores vælgere på den måde," siger Margrete Auken.
Pernille Frahm er det tredje SF-medlem af Europa-Parlamentet, der inden for en kort årrække forlader sin post i utide.
Først måtte Lilli Gyldenkilde trække sig på grund af sygdom, og siden veg John Iversen pladsen i parlamentet før tid for at søge nye græsgange hos Socialdemokratiet.
Margrete Auken er bestemt ikke begejstret for den situation, der nu er opstået, hvor Pernille Frahm ved at stille op til Folketinget i Østre Storkreds efter al sandsynlighed vil slå den allerede opstillede kandidat Anne Grete Holmsgaard af banen.

Nyt træk i kampen
Pernille Frahm repræsenterer den traditionalistiske venstrefløj i SF, mens Anne Grete Holmsgaard lige som Margrete Auken hører til de såkaldte fornyere. Margrete Auken køber ikke forklaringen om, at Frahm alene skulle vælge EU-arbejdet fra for at få mere tid til at være sammen med familien.
"Hvis det passede, så skulle hun jo holde med det samme og ikke vente, til når der en gang har været folketingsvalg," siger Margrete Auken.
I stedet ser hun Pernille Frahms opstilling i Østre Storkreds som et nyt træk fra venstrefløjen i kampen om at udmanøvrere de fornyerne, som Margrete Auken tilhører sammen med folk som Jørn Jespersen og Jes Lunde.
Margrete Auken finder det bemærkelsesværdigt, at Pernille Frahm slet ikke havde været på tale som kandidat i Østre Storkreds, men først meldte sig som folketingskandidat umiddelbart inden opstillingsfristen udløb.
Margrete Auken er fortørnet over, hvad hun opfatter som et forsøg på at skubbe fornyerne ud eller marginalisere dem inden for partiet.
"Grunden til, at der er så meget støj i SF lige nu, er, at de prøver at kvæle os alle sammen nede i kælderen," siger Margrete Auken og fortsætter: "Derfor skal der støjes, fordi det, der foregår, er frygtelig partiskadeligt. Vi kan ikke bare sidde fromt og blive bagbundet og så efterhånden blive kniplet og til sidst visne helt væk."
Margrete Auken opfatter, at hun er en af dem, der nok bliver tålt, men at man ikke ønsker flere af hendes slags.
"Der er dem, der synes, det er meget godt, jeg er der, bare jeg ikke er for mange. Jeg må ikke få Anne Grete Holmsgaard med i hvert fald, for så begynder vi at ligne en front, hvis vi er to af slagsen," siger hun og tilføjer:
"Hvis jeg skal være sådan én, som man akkurat tåler, ja tak, så er jeg gået," - uden at hun dog har noget bud på, hvor hun så i givet fald kunne gå hen.

Tvivleren
Margrete Auken befinder sig for øjeblikket fint i rollen som tvivleren i SF. Selvom partiet opnåede næsten 100 procents opbakning til en euro-nej-kampagne på partikongressen i Vordingborg for få uger siden, så mener Margrete Auken ikke, at hun i den sag er i mindretal.
"Som tvivler tegner jeg jo helt klart flertallet af vælgerne. Og det, at jeg ikke har taget endelig stilling for eller imod ØMU'en gør, at jeg hører godt efter argumenterne," siger Margrete Auken.
Mandag forsøgte hun så at fremføre de foreløbig to allerbedste argumenter for henholdsvis et ja og et nej. Det skete i en grundlovstale til medlemmer af Dansk Metal i Jørlunde.
"Hvis ikke det lykkes mit eget parti at få en nej-kampagne i gang, der er visionær og politisk, så stemmer jeg ja. Og det gør jeg udelukkende for at bidrage til, at den stemme, der lyder i Europa, handler om nogen, der gerne vil være med og ikke bare er sig selv nok."
Så her er Margrete Auken helt på linje med SF's miljøordfører og euro-ja-siger Jørn Jespersen samt statsminister Poul Nyrup Rasmussens seneste udmeldinger om, at et dansk nej til euroen vil blive udlagt som et højrenationalt nej.
Men Margrete Auken er langt fra overbevist euro-tilhænger. Hun finder, at ØMU'en er et pilotprojekt, som Danmark burde have ventet et par år med at stemme om. Til gengæld er hun ikke i tvivl om, at hvis ØMU'en overlever de næste 3-6 år, så er det "fuldstændig tumpet" ikke at være med.
"Men jeg er skingrende ræd for, at ØMU-projektet styrter sammen. Det kan føre til et meget stort sammenbrud i EU." Netop denne frygt for, at et ØMU-sammenbrud vil skade det europæiske samarbejde, er Margrete Aukens stærkeste argument til at sige nej til ØMU'en.
"For det bliver ØMU'en og EU, der får skylden for det hele. Og så kan der gå nationalisme i det til skade for det europæiske samarbejde."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her