Læsetid: 1 min.

Balkansk vanvid

30. juni 2000

Manden bag musikken til filmen Underground kommer til Roskilde med eget hornorkester

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Musikken i Roskilde
Internationalt blev der for alvor lagt mærke til bosnieren Goran Bregovic, da han lavede lydspor til landsmanden Emir Kusturicas palme-vindende film Underground fra 1995.
Denne groteske historie om Jugoslavien efter anden verdenskrig omhandler vennerne Marko og Petar, der, inden deres veje skilles fatalt, ernærer sig som smågangstere og frihedskæmpere.
Med sig har makkerparret et hornorkester, der overalt lægger lyd til deres løjer. Filmens bærende tema hedder "Kalasnjikov" og består, ligesom filmens andre melodier, af vellystige blæsere med rod i sigøjnermusikken og anden af den balkanske folklore.

International kunstner
I sit hjemland har Goran Bregovic en over 30 år lang karriere bag sig i blandt andet Bijelo Dugme, et af Jugoslaviens mest populære bands. I tidens løb er det også blevet til indspilninger med notabiliteter som Iggy Pop og Cesaria Evora, men selv om Bregovics fundament er rock og populærmusikken har han altid været loyal overfor de lokale folkemusiktraditioner.
Det er dog hans arbejde med filmmusik, der har givet ham mest opmærksomhed uden for Balkan. Kusturicas film er han nærmest fast leverandør til, senest Hvid kat, sort kat, endnu en grotesk fabel fra Donau-flodens bredder. I 1994 lagde han også musik til franskmanden Patrice Chéraus film om Bartholomæusnatten, Dronning Margot.
På Roskilde medbringer Bregovic et 44 mand højt blæserensemble, Wedding & Funeral Band & Orchestra, så stemningen fra Underground skulle være i vente.
nGoran Bregovic spiller søndag kl. 19:30 på Orange Scene

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu