Læsetid: 2 min.

Ikke bare en læser

27. juni 2000

Der findes meditative læsere, og så findes der pointgivende, vurderende og dømmende læsere

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sommerbibliotek
I den dovne sommervarme, hvor lånerne flygter fra biblioteket og ud til strandene, kan man vel godt fastslå en ting, nemlig at der grundlæggende findes to slags læsere. Dem der læser og dem der absolut og først og fremmest skal mene noget om det, de har læst.
På fint, halvdannet biblioteksassistentdansk: Der findes meditative læsere, og der findes pointgivende, vurderende og dømmende læsere. De sidste er dumme og grimme - og så skriver de også i aviserne! De første er rigtige læsere.
Når man har læst en bog, vendt sidste side, er det faktisk ikke videre interessant straks at måle den på en skala fra et til ti. Var den god, fortræffelig, halvgod, mådelig, elendig?
Det er ikke bare uinteressant, det er heller ikke naturligt. I virkeligheden vidner det mest om, at man slet ikke har læst bogen - man har kun brugt den som anledning til at efterprøve, hvor skrap en læser man selv er.
Bøger skal man naturligvis optage i sig. Hvis de er gode nok til overhovedet at gøre indtryk, så bliver de en del af ens erfaringsverden. Om forfatteren er stor eller lille spiller først en rolle den dag, man læser ham igen. Og skulle han - eller hun, naturligvis - være lidt mindre end stor, så er det jo på sin vis underordnet, hvis bogen altså gør indtryk.
Den rent intellektuelle læser er egentlig et uhyrligt, ucharmerende monstrum. Han ødelægger enhver oplevelse ved straks at skulle give point. Måske har bogen virkelig gjort indtryk på ham, men han vil ikke anerkende det, før han ved præcis, hvordan det er sket. Han vil skam ikke forføres, han vil vide.
Som biblioteksassistent bliver man god til at se læsere an. Derfor ved man, om ikke andet så fra selve udlånsekspeditionen, at den rent intellektuelle læser foretrækker halvdårlige bøger af halvdårlige forfattere.
Jo, for det er ufærdige bøger, de er ikke komplette før de er blevet fortolket og udlagt. Og det er jo lige præcis den intellektuelles kære lille beskæftigelse. Sådan set har han også ret: Han er faktisk absolut påkrævet, hvis det kvalmende bras, han slæber med hjem, skal aflokkes en smule mening.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu