Læsetid: 4 min.

Batman på Amager

7. juni 2000

Sagen om Ørestaden viser, at den er rivende gal i centralmagten i Danmark. En ny bog nøjes ikke med at rase over hvordan politikere og embedsmænd har kuppet Ørestaden igennem, men dokumenterer udviklingen, grundigt og sagligt

Ny bog
Hvis Ørestadssagen ikke havde været nærmest lystig latterlig, kunne man godt gå hen og blive en anelse nedtrykt. Tænk engang, en brakmark med tilhørende fuglereservat, der - i hvert fald mentalt - ligger et stykke uden for det centrale København, er blevet rullet ind i skandale på skandale - og er i dag et af de mest ømtålelige og sprængfarlige politiske emner i Danmark - overhovedet.
Denne anmelder har aldrig haft lejlighed til at bruge synderligt mange timer på brakmarken ude på Amager, og har i virkeligheden flere gange haft lyst til at udbryde et "Nå ja, da så for helvede" over politikeres og embedsmændenes iver for at få banket Ørestaden i gang som en ny dynamisk del af København, hvor en række medier, universitetsbygninger og IT-højskolen kunne ligge.
Men der er ikke desto mindre noget irriterende pinligt over den Ørestadssag, fordi politikere og embedsmænd har skrevet, hvirvlet og regnet sig ud i den ene løgn og - nærmest spektakulære - magtfordrejning efter den anden. Det er - for den almindelige iagttager i hvert fald - helt igennem uforståeligt, at en sag som Ørestaden kan udspille sig i et avanceret demokrati som det danske.

Visionen om Ørestaden
"Manhattan på Amager" kalder en række danske samfundsdebattører og journalister sarkastisk den vision, som en række centrale politikere og højtstående embedsmænd har haft om den stakkels brakmark lidt syd for Københavns centrum. Svend Aage Jensen der var CD's ordfører til Folketingets førstebehandling citeres i forordet for at have sagt: "Lovforslaget giver København en enestående mulighed for i endnu højere grad end i dag at fremtræde som Nordeuropas hovedstad nr. 1 med Amager som Københavns Manhattan". Folketingsmedlemmet fra CD kom dermed uforvarende til at udtrykke en lang række danske politikeres ivrige retorik om København som kraftcenter i Nordeuropa.
Visionen om Ørestaden var, at der skulle skabes en ny bydel som et kraftcenter, en veritabel økonomisk energibombe midt i Øresundsregionen. Visioner er der intet i vejen med at have, men netop kraftcenterteorien holder ikke, mener en af de 13 forfattere til Manhattan på Amager - Sagen om Ørestaden, arkitekten Arne Gaardmand. Ikke ét eneste sted har det været muligt at skabe kraftcentre som Ørestaden, der vel at mærke fungerede som en magnet på investreringer og leverede varen over for resten af samfundet i form af fornyende erhvervsudvikling. Alle forsøg på at planlægge lignende projekter har derimod været forfejlede og pinlige, mener Arne Gaardmand. For eksempel er Thatchers forsøg på at skabe en Londonbydel sprængfyldt med energi i The Docklands nærmest et paradigmatisk eksempel på tåbelig byplanlægning.
Netop fordi grundideen med Ørestaden ikke holder, og kun meget få tror på, at det kan lade sig gøre at skabe et Manhattan på Amager, bliver initiativtagerne nødt til at rode sig ud i en lang række bortforklaringer og kupagtige forsøg på at holde projektet på ret køl.

Finansieringen skrider
For at finansiere det storstilede metroprojekt skrives grundpriserne på den udpinte jord på Amager fælled op i skyerne, hvorfor grundsalget svigter. Fordi grundsalget svigter, bliver man nødt til at sætte gang i salget ved at flytte en række offentlige byggerier ud i Ørestaden til en himmelråbende høj pris. Derudover må man - for i det hele taget at få lov til at udstykke fælleden i bygningsgrunde - fragå, hvad der var aftalt gennem det almindelige forhandlingssystem med naturfredningsforeningen, der mener, at området fungerer som Københavns grønne lunge og derfor er aldeles bevaringsværdigt.
Alt sammen i et tempo og med en stilsikker magtarrogance, der kan undre enhver, der stemmer med sindsro til folketingsvalgene.

Forbløffende læsning
Men ikke nok med det. For planen for byggeri, metroudgravning og grundsalg overholdes ikke. Firmaerne, der skal grave og bygge metroen, kløjs i den store opgave og udsætter til stadighed datoen for åbningen af metroen. Budgetterne overskrides, hvorfor finansministeriets kreative regnedrenge hele tiden må kaldes til undsætning for at hive stadigt flere penge ud af skatteyderne - vel at mærke så de ikke opdager det. Tidligere og nuværende toppolitikere lyver, så vandet driver, og finder på alverdens manøver for at få Manhattan-visionen til at gå i opfyldelse.
Det er forbløffende læsning. Må denne debatbog sidde midt mellem øjnene på den stribe af embedsmænd og politikere, der har rodet skatteyderne ud i dette Gotham City projekt.

*'Manhattan på Amager - Sagen om Ørestaden', Red. Svend Skovmand. Med bidrag af blandt andre Jørgen Grønnegaard, David Rehling, Arne Gaardmand og Ulrik Dahlin. 186 s., 199 kr. Aschehoug

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her