Læsetid: 2 min.

Dåseåbnerne

28. juni 2000

Trækker du på skuldrene, når du hører ordet 'fodbold'? Så lær disse fire spillere at kende. De kan redde din tv-dag i aften og i morgen

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Euro 2000
Andetsteds i dagens format fortæller fodboldprofessoren Birger Peitersen om createurens renæssance i international fodbold. Ved Euro 2000 i Holland og Belgien er der fire hold tilbage - Holland, Italien, Frankrig og Portugal - og de gør alle brug af spilleren, der kan gøre det uventede og finde eller skabe skjulte huller i de velorganiserede forsvarsbolværker, som har vundet indpas i moderne fodbold. Her er de fra en ende af:

Den frie fugl - Zinedine Zidane
Frankrig
28 år
185 centimeter
78 kilo
Klub: Juventus

Der er noget Michael Laudrup over ham. På det franske landshold har Zinedine Zidane den fri fugls rolle. Man ser ham alle vegne på banen, og meget spil går gennem hans fødder. Hans boldkontrol og driblestyrke er i en klasse for sig, og i efter Frankrigs verdensmesterskab i 1998 blev han valgt som verdens bedste spiller det år. Så sent som i søndags scorede han på et frispark mod Spanien.
Han er ikke hurtig, men han har et fantastisk rapt fodskifte, der gør ham i stand til at tæmme bolden og drible forbi modstanderen i én og samme bevægelse.

Lækkert loose touch - Luis Figo
Portugal
27 år
180 centimeter
75 kilo
Klub: Barcelona

Efter Michael Laudrups afgang fra Barcelona blev Figo klubbens næste store kreatør. På det portugisiske landshold er det ham, som sammen med Rui Costa fodrer angriberen Gomes med bolde, hvis ikke han selv affyrer mod mål, for hans sparketeknik er eminent. Han styrer og sørger for, at midtbanen hænger sammen, og i kvartfinalen mod Tyrkiet var han den store strateg. Hans tekniske færdigheder giver hans spillestil et lækkert loose touch. Det ser let ud, og Figo bliver måske dette EM's største spiller.

Arbejdsom og kreativ - Edgar Davids
Holland
27 år
169 centimeter
68 kilo
Klub: Juventus

På en måde minder Edgar Davids om danske John 'Faxe' Jensen, når han rydder op på midtbanen og afleverer korte bolde til nærmeste mand. Men så alligevel ikke; for Davids har suveræn teknik og sørger for med stort overblik og forudseenhed at brede spillet ud til begge sider. Davids, der med sine solbriller (han har stær) ligner en ung Surinam-udgave af Stevie Wonder, fungerer glimrende lige bag Dennis Bergkamp og EM's topscorer, Patrick Kluivert.
Udover briller bærer han en kraftig rasta-hestehale, som danser bag ham, når hans hovede afsøger området for denne bedste spilning.

Angriberen - Alessandro Del Piero
Italien
25 år
170 centimeter
73 kilo
Klub: Juventus

Del Piero er jo ikke måske ikke en rigtig dåseåbner. Hvor de ovennævnte ligger længere tilbage på banen, er han angriber. Der er hård kamp om pladserne på Italiens landshold, og Del Piero har ikke spillet dem alle. Mod Sverige lavede han et smukt mål i hvad der lignede spadseretempo. Men hold nu øje med ham alligevel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her