Læsetid: 5 min.

DØGNETS

20. juni 2000

FN-styrke forstærkes i Libanon
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, sagde mandag, at han regner med, at FN's fredsbevarende styrke i det sydlige Libanon vil blive styrket med 1.000 mand i næste måned, heriblandt soldater fra Sverige og Ukraine. Danmark har tidligere sagt ja til at deltage i FN-styrken.
I det danske forsvarsministerium afventer man fortsat en officiel henvendelse fra FN. Danmark er dog klar til meget hurtigt at træde til, når først henvendelsen kommer.
Ifølge ministeriet vil en fortrop på 10 til 20 mand kunne tage afsted med meget kort varsel, og i løbet af to uger vil 385 soldater fra den såkaldte Shirbrig-brigade kunne sendes afsted. Heraf vil de 80 mand være ingeniørtropper, der skal opbygge den danske lejr.

Rengøringsfirmaer går sammen
*Rengøringskoncernen ISS overtager den 1. juli Jydsk Rengøring og danner et mastodontfirma med 15.500 ansatte. Det nye selskab regner med at blive førende, når det drejer sig om at drive private børnehaver og plejehjem herhjemme.
Det er storebror, der overtager lillebror. Jysk Rengøring har en omsætning på ca. 1,1 milliard kroner og beskæftiger 5.000 medarbejdere. ISS Danmark omsatte i 1999 for 2,3 milliard kroner og beskæftigede 10.500 ansatte.

EU får fælles slagteregler
*Alle lande i EU indfører fra den 1. oktober fælles regler for slagtning af køer, der skal sikre forbrugerne mod kød inficeret med kogalskab (BSE). Ifølge fødevareminister Ritt Bjerregaard (S) garanterer de nye slagtemetoder, at danske forbrugere ikke længere risikerer smittet kød, hvis de køber oksekød fra andre EU-lande, for eksempel Tyskland. De nye slagtemetoder har været gældende herhjemme siden februar efter fundet af BSE i en ko fra Himmerland. De nye slagtemetoder fjerner risikomateriale som blandt andet hjerne og vil ifølge EU-Kommissionen mindske risikoen for BSE med 95 procent.

Charter ikke med i ny traktat
*Et charter om rettigheder for EU's borgere kommer formentlig ikke med i den ny traktat, som skal vedtages til december ved EU-topmødet i Nice. I stedet for charteret kommer en bredere politisk forpligtende erklæring, som bl.a. Danmark har ønsket.
Det oplyste statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) mandag ved EU-topmødet i Santa Maria da Feira i Portugal. Han ville ikke kommentere, om charteret kan komme ind i en senere traktat.

EU truer Zimbabwe
*Den Europæiske Union meddelte mandag, at den ikke vil undlade at reagere, hvis det bekræftes, at Zimbabwe vil afvise 17 afrikanske medlemmer af det EU-observatørkorps, som skal overvåge weekendens valg.
Ved unionens topmøde i Portugal sagde værts- og formandslandets minister for europæiske anliggender, Francisco Seixas da Costa, at EU stadig afventer detaljer omkring Zimbabwes påståede udvisning.
"Vi vil ikke undlade at reagere, hvis nogen form for besværligheder går imod det, vi forventer af Zimbabwe," sagde Seixas da Costa.

Motorvejsaktivister fortsætter kampen
*Aktivisterne Jyder mod motorveje fortsætter kampen. Det blev konklussionen på et evalueringsmøde søndag. Den 14. juni blev aktivisterne fjernet af politiet fra et sted mellem Galten og Århus, hvor 270 meter af Lyngbygård Å skal omlægges, så der kan bygges en højbro over åen.
"Vi vil fortsætte med at aktionere og især holde øje med, hvor Vejdirektoratet sætter det næste brobyggeri i gang," siger en af aktivisterne Julie Albeck.

Cheminova lækkede gift
*En defekt bolt var i weekenden skyld i et udslip fra kemifabrikken Cheminova på Harboøre Tange. Der var tale om et udslip af cirka fire kilo fosfor-trichlorid, som bruges til produktion af sprøjtemidlet Roundup.
Med udslippet blæste en tågelignende sky ud over vandet, og da skyen drev i retning af et par lystbåde, valgte Cheminova at slå alarm. Fosfor-trichlorid kan give vand i lungerne, men ingen kom noget til ved gasudslippet. Mandag bliver uheldet analyseret, og vedligeholdelseschef på Cheminova, Torben Andreasen, siger til DR Midt & Vest, at alle bolt-forbindelser nu bliver set efter.

Rekordstraf for graffiti-hærværk
*En 25-årig englænder fik mandag den hidtil hårdeste straf for graffiti-hærværk, da han i Hillerød blev idømt 40 dages fængsel og tre års indrejseforbud efter i begyndelsen af juni at have overmalet to togvogne på Farum Station.
Samtidig skal manden betale en erstatning på 257.000 kroner til DSB for de to vogne, der blev så ødelagte.
Gerningsmanden har oplyst, at det tog ham og en gruppe medgerningsmænd en halv time at ødelægge de to S-togvogne, der blev totalt dækkede af maling på siderne.
Graffiti koster årligt statsbanerne mellem 30-40 mio. kroner.

Etiopien trækker sig efter fredsaftale
*Dagen efter, at Etiopien og Eritrea underskrev en fredsaftale, forlod den etiopiske hær mandag den eritreiske by Tesseney.
Men Etiopien lod samtidigt forstå, at dets hær vil forblive i andre besatte dele af Eritrea indtil ankomsten af FN-styrker.
Tesseney har været et midtpunkt i kampene mellem Etiopien og Eritrea, som brød ud den 12. maj, og Etiopien har erobret byen i to omgange. FN's generalsekretær, Kofi Annan, sagde, at han håbede, at FN's medlemslande "er parate til at give os de nødvendige ressourcer til denne opgave."

Ved nærmere eftertanke
*En iransk mand, der for nylig fik en kønsskifteoperation har inderligt fortrudt efter ganske kort tid som kvinde. Det er de mange restriktioner, kvinder i Iran må underlægge sig, der har overrasket den 25-årige Maryam og fjernet lysten til at være kvinde.
"Jeg kan ikke leve med min nye identitet efter alle de år, hvor jeg levet som en mand uden restriktioner. I begyndelsen troede jeg, at jeg ville vænne mig til det, men livet er blevet så smertefuldt og intolerent."
"Så jeg vil have en ny kønsskifteopreration," siger hun til den iranske avis, daily Iran.

50.000 bosættere demostrerede i jerusalem
*Tusindvis af jødiske bosættere holdt mandag en række demonstrationer i Jerusalem for at appellere til Israels ministerpræsident, Ehud Barak, om at undlade at overdrage israelskbesat jord, som bosætterne bor på, til palæstinenserne.
Omkring 50.000 bosættere der bor anslået 170.000 jødiske bosættere på den israelsk besatte Vestbred marcherede til Baraks residens i Jerusalem, da mørket faldt på.
Mange bar fakler, det israelske flag eller bannere med slagord som "Barak taber nationen" og "Vi vil ikke miste landet."Bosætterne frygter, at Barak vil nedlægge deres bosættelser - der ligger på det område, som Israel erobrede i Seksdageskrigen i 1967 - som led i en fredsaftale, der skal demontere den årelange israelsk-palæstinensiske konflikt. Palæstinensere regner alle jødiske bosættelser på Vestbredden for ulovlige, og USA har fordømt opførelse af nye boliger til bosættere og sagt, at de er ødelæggende for fredsprocessen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her