Læsetid: 5 min.

DØGNETS

13. juni 2000

Samarbejde mod græsk terror
*Grækenland bebudede i går, at det vil udarbejde et fælles initiativ mod terror sammen med Storbritannien efter græske bypartisaners drab på en britisk diplomat.
Den græske viceudenrigsminister, Elisavet Papazoi, ville tale med sine britiske kolleger på EU-udenrigsministermødet i aftes og i dag, sagde en talsmand for udenrigsministeriet i Athen.
Grækenland er blevet udsat for voksende pres for at skærpe kampen mod terrorisme, efter at 17. november-bypartisaner torsdag skød og dræbte den britiske forsvarsattache i Athen, brigadechef Stephen Saunders.
17. november har dræbt 23 grækere og udlændinge, siden bevægelsen dukkede op i 1975. Ingen af medlemmerne er blevet arresteret.

Kupleder på Fiji kritiserer militæret
*Kupmagere på Fiji beskyldte i går militæret for at forsøge at myrde deres leder, George Speight, da der blev affyret varselsskud mod en kolonne af køretøjer ved en vejspærring. Kuplederen var uskadt.
En talsmand for hæren sagde, at episoden skyldtes, at soldaterne ved vejspærringen begik en alvorlig fejltagelse, og at landets myndigheder har undskyldt det passerede over for Speight.
Den imødekommende holdning over for Speight skal ses i forlængelse af, at kupmagerne siden 19. maj har holdt regeringen som gidsler i parlamentet. Regeringen ledes af det etnisk indiske mindretal. Speight og hans kupmagere kræver, at det indfødte flertal på Fiji får øget politisk magt.

Heftige kampe i Tjetjenien
*Fire russiske soldater er blevet dræbt af en selvmordsbombe i Tjetjeniens hovedstad, Grosnij, sagde russiske militære kilder i går. Desuden omkom gerningsmanden ved bilbombeangrebet.
Der var i går heftige kampe i byen Argun øst for Grosnij mellem russiske styrker og omkring 100 tjetjenske oprørere, sagde de militære kilder. Der var dræbte og sårede hos begge parter, oplyste kilderne.
Russiske styrker befriede i går en fransk fotograf, som har været holdt som gidsel i otte måneder af oprørerne, meddelte det russiske indenrigsministerium i Moskva.
Der var umiddelbart ikke yderligere detaljer om befrielsen af fotografen Brice Fleutiaux. Bortførelser af udlændinge har været hyppige foreteelser i Tjetjenien siden den russisk-tjetjenske krig i 1994-1996.

Kupleder fra Paraguay anholdt
*Den paraguayanske general og kupleder Lino Cesar Oviedo, der var eftersøgt i forbindelse med drabet på Paraguays vicepræsident Luis Maria Argana i marts 1999, er blevet arresteret i Brasilien, rapporterede nyhedsbureauet Estadoi går.
I forvejen var han idømt 10 års fængsel for at være hovedmanden bag et kupforsøg i Paraguay i 1996, men han flygtede fra landet.
En officiel kilde i Paraguay sagde, at det var Oviedos egen plan at blive pågrebet i Brasilien, da han håber at opnå politisk asyl i Brasilien.
Paraguay har bedt de bra-silianske myndigheder om at udlevere den flygtede kupleder, således at han kan afsone sin fængselsdom.

Lig af diplomat efterladt i Yemen
*De pårørende til den norske diplomat, der natten til søndag blev dræbt i Yemen, menes tidligt i går at have forladt Sanaa. De efterlod Gudmund Stuves lig, som skal undersøges nærmere, før det frigives, siger en diplomatisk kilde til bureauet AFP.
Gudbrand Stuve blev dræbt ved en skudveksling mellem sine kidnappere og politiet nord for Yemens hovedstad Sanaa. Hans ni-årige søn overlevede.
Stuve og sønnen blev lørdag kidnappet af fire formodede stammefolk uden for sit hotel i Sanaa. Den 44-årige førstesekretær ved Norges ambassade i Zambia var i bil på vej hjem til Norge med sin kone og tre børn. Han døde på et militærhospital i Sanaa.

PFA skjuler udgifter
*Pensionsselskabet PFA vil holde det hemmeligt over for kunderne, hvor mange penge det har kostet selskabet at have en fast advokat siddende i Københavns Byrets 13. afdeling under behandlingen af den omfattende sag om falske PFA-garantier.En advokat fra advokatfirmaet Gorrissen, Federspiel og Kierkegaard har haft fast plads under den 36 dage lange retssag. Ifølge oplysninger, som Ritzau er i besiddelse af, har det kostet PFA 4,4 mio. kr. plus moms, men et beløb i den størrelse afvises af PFA's informationschef, Hans-Jørgen Søes.

Tilskud til grænselandet
*Danmark betaler langt størsteparten af de økonomiske tilskud til mindretallene på begge sider af den dansk-tyske grænse, og det vil den danske regering nu have gjort noget ved, skriver dagbladet Der Nordschleswiger i den udgave, der udkommer i dag.
Undervisningsministeriet og Finansministeriet har udarbejdet en fortrolig analyse om tilskuddene til mindretallene, og heraf fremgår det, at Danmark i 1999 betalte 455 mio. kr. af de samlede tilskud - svarende til 60 procent - mens tyskerne pungede ud med resten, 308 mio. kr.

Oprør i Dansk Folkeparti
*Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, møder massiv kritik og modstand fra egne medlemmer og amtsformænd i hele Danmark.
Det er Pia Kjærsgaards egenrådige magt i partiet og udtalte ønske om topstyring, der får tillidsfolk og centrale personer til at sige fra. "Det er frygteligt, at vi ikke kan få lov til at udtale os frit i Dansk Folkeparti, og jeg må indrømme, at jeg somme tider har svært ved at se Pia stå og smile i tv, når jeg ved, hvad der ligger bag," siger Freddy Hansen, formand for Dansk Folkeparti i Augustenborg i Sønderjylland.Partiets pressechef Søren Espersen siger, at det altid har været sådan, at medlemmer ikke må gå til pressen med organisatoriske problemer. "Der er ikke noget at rafle om. Organisatoriske ting vil vi ikke have bliver diskuteret offentligt," siger Søren Espersen.

280.000 over broen
*280.000 mennesker benyttede i pinsen lejligheden til et historisk besøg på Øresundsbroen ved dansk og svensk Røde Kors' fælles Åben Bro-arrangement, hvor broen blev krydset både til fods, på cykel, på rulleskøjter og i løb. Det store arrangement sluttede i går, hvor mere end 90.000 løb halvmarathon fra Danmark til Sverige med en strid blæst i ryggen.
Arrangmentet tangerede i deltagerantal Dansk Røde Kors' store bro-arrangement for to år siden før Storebæltsbroens åbning, hvor 275.000 mennesker deltog. Alligevel blev folkefesten på Øresundsbroen afviklet stort set uden problemer.
Kun ganske få mennesker kom til skade. Ud af 7.500 rulleskøjteløbere måtte kun fire behandles for asfaltskader på den danske side, der desuden behandlede ca. 20 skader, herunder nogle forstuvede fødder, et brækket kraveben og en enkelt fik ondt i hjertet.
Tilslutningen til arrangementet afslørede klare kulturelle - eller sportslige - forskelle på danskere og svenskere. Danmarks status som cykelnation blev cementeret, idet der var markant flere danske end svenske cyklister på broen, mens svenskerne var i overtal blandt rulleskøjteløberne, fodgængerne og løberne. Arrangementet tiltrak dog også flere tusinde tyskere og hollændere var valfartet hertil for især at løbe og rulle over broen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her