Læsetid: 5 min.

DØGNETS

10. juni 2000

Britisk diplomat offer for terror
*Den græske bypartisanbevægelse 17. november påtog sig fredag ansvaret for drabet på en britisk diplomat og erklærede, at det var for at hævne Storbritanniens deltagelse i NATO-bombardementerne i Jugoslavien i fjor.
17. november, som er en venstre-ekstremistisk gruppe, forklarede i et brev til det græske dagblad Eleftherotypia, at forsvarsattachéen, brigadechef Stephen Saunders, blev udset som mål, fordi han spillede en nøglerolle under NATO-angrebene. Saunders blev skudt i sin bil torsdag på vej til arbejde af to gerningsmænd, som kørte på motorcykel. Drabet er blevet fordømt fra flere sider.

Flere penge til kræftpatienter
*Kræftens Bekæmpelse er godt tilfreds med den aftale, som Amtsrådsforeningen og finansministeren har indgået om næste års økonomi.
Der er i alt tilført sygehusområdet 700 millioner, og Kræftens Bekæmpelse mener, at de fleste af pengene kommer til at gå til bedre kræftbehandling, sådan at patienterne hurtigere kan få stillet diagnosen.
"Ganske vist overlever danske kræftpatienter stadigt bedre, men vi er fortsat bagefter de lande, vi normalt sammenligner os med. Vi er glade for, at det danske sygehusvæsen nu får en reel chance for at komme på niveau med dem," siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Arne Rolighed.

Red Barnet fyrer Traberg
*En enig bestyrelse i Red Barnet besluttede torsdag aften at fyre generalsekretær Laue Traberg.
"Den megen presseomtale, der har været om Laue Traberg Smidts person den seneste tid, har været belastende for både generalsekretæren og for Red Barnet," udtaler Red Barnets formand, Hans Poulsen, i en pressemeddelelse.
Gennem en række artikler i den danske dagspresse er han blevet anklaget for at være økonomisk uansvarlig både i sin tid i Red Barnet og i en kort periode i starten af 1990'erne som administrerende direktør for Byggeriets Arbejdsgivere. Omtalen af disse forhold fik tirsdag Traberg Smidt til at trække sit kandidatur til formandsposten for Københavns Ungdomscentre

FN lemper Irak-sanktioner
*FN's Sikkerhedsråd besluttede sent torsdag at forlænge Iraks Olie-for-mad-program, der tillader det sanktionsramte land at bytte olie for fødevarer og medicin.
Forlængelsen kom i sidste øjeblik, inden FN's tidligere seksmåneders periode for sanktionerne mod Irak udløb. Sikkerhedsrådet besluttede endvidere at lempe programmet.
Det betyder, at Irak, der har været ramt af sanktioner i ti år, nu også har mulighed for at skaffe sig udstyr til at vandboringer og sanitetsprojekter.

Pædagogikum skal gøres attraktivt
*Bedre pædagogikum skal skaffe lærere For at få flere kandidater fra landets universiteter til at blive gymnasielærere har undervisningsminister Margrethe Vestager (R) sat gang i et arbejde, der skal gøre pædagogikum mere attraktivt.
Den nye ordning betyder, at der vil blive oprettet egentlige uddannelsesstillinger af to-tre års varighed umiddelbart efter kandidateksamen. Stillingerne bliver et sammenhængende forløb på den skole, hvor kandidaten er ansat.
De vil omfatte faglig videreuddannelse i sidefag, gennemførelse af praktisk og teoretisk pædagogikum samt undervisning i egne klasser. Hensigten er, at uddannelsesstillingerne skal træde i kraft fra 1. august næste år.

Ny formand for PET-kommission
*Den nye formand for den særlige undersøgelseskommission, der skal se nærmere på PET's optræden, bliver landsdommer Leif Aamand.
Han afløser landsdommer Ulla Rubinstein, der måtte forlade posten af helbredsmæssige årsager.

Flere forældreløse som følge af aids
*I dag er 12 millioner børn forældreløse på grund af aids, men i løbet af ti år vil det tal være steget til 42 millioner, anslår chefen for FN's indsats mod aids, UNAIDS, Peter Piot. Ifølge Piot tvinges mange af de pigebørn, der overlever deres forældre til prostitution for at opretholde familien. "Ofte er de ældste pigebørn de hårdest ramte, fordi de ofte er nødt til at gå ud af skolen og mange tilfælde tvinges ud i prostitution for at få familien til at overleve," sagde Piot til en kongres i den internationale arbejdsmarkedsorganisation ILO, der fandt sted i Geneve torsdag. 95 procent af verdens aids-smittede lever i Afrika, selv om befolkningen her kun udgør 10 procent af verdens samlede befolkning.

Fujimori får støtte fra militæret
*Perus militære styrker meddelte overraskende torsdag, at de fuldt og helt støtter præsident Alberto Fujimori, der er under anklage for at have svindlet under præsidentvalget, som han vandt 28. maj.
Udmeldingen har forværret den politisk spændte situation i Peru. Fujimori vandt præsidentposten for tredje gang, men internationale valgobservatører har beskyldt ham for valgfusk.

FN trækker sig fra Zimbabwes valg
*FN har trukket sig ud af valgprocessen i Zimbabwe, efter at landets regering er løbet fra løfter om at lade FN koordinere de internationale valgobservatørergrupper forud for valget, oplyste en ledende EU-embedsmand fredag. Tana de Zulueta, næstformand for de 160 valgobservatører, EU-landene har afsat til parlamentsvalget i Zimbabwe, siger, at FN kom med oplysningen under et møde hos UNDP, FN's udviklingsprogram. Valget i Zimbabwe finder sted 24. og 25. juni.

Thorsen og Trads direkte på DR
*Hele Danmarks befolkning kan på onsdag følge domsafsigelsen mod de to tiltalte i PFA-sagen, entreprenør Kurt Thorsen og tidligere direktør Rasmus Trads. Danmarks Radio har fået lov til at filme direkte fra domsafsigelsen i Københavns Byret. Det fastslog Østre Landsret fredag.
Professor i strafferet ved Århus Universitet, Gorm Toftegaard Nielsen, mener, at det er en rigtig god idé. "Normalt skal man jo tage et vidtstrakt hensyn til de tiltalte i en straffesag, men i denne sag er det absolut berettiget, at retten træder åbent frem for tv-seerne. Det er en usædvanlig og i medierne stærkt omtalt sag, og som det fremgår af kendelsen har de tiltalte jo ved utallige lejligheder selv stået åbent frem for tv - Vi ved jo alle, at de efter al sandsynlighed vil stille sig op foran kameraerne udenfor retten med kommentarer, når dommen er afsagt," siger Gorm Toftegaard.

civile dødstal stiger
*I hundredevis af civile er blevet dræbt eller såret, mens soldater fra Rwanda og Uganda for femte dag i træk kæmper om kontrollen over byen Kisangani i den nordøstlige del af Den Demokratiske Republik Congo (DR-Congo). Kampene finder sted på trods af løfter fra begge lande til FN om at indstille konflikten og trække sig ud af byen. Samtidig med at de civile dødstal stiger, appellerede DR-Congos regering fredag til FN's Sikkerhedsråd om at presse på for straks at få udenlandske styrker til at trække sig tilbage fra den nordøstlige del af landet, der er rig på diamanter. International Røde Kors oplyste, at mindst 100 civile er blevet dræbt og 700 andre kvæstet under de seneste dages kampe, og at der er sket store materielle skader i byen. Fredag udvekslede de stridende soldater skud og granatild fra klokken otte om morgenen, og det skete på trods af appeller fra Rwandas præsident, Paul Kagame, og hans ugandiske modpart, Yoweri Museveni, som havde beorderet deres hære til at indstille fjendtlighederne. FN's Sikkerhedsråd ville vinde troværdighed, hvis rådet besluttede med øjeblikkelig virkning at fremsætte en udtalelse, der fordømmer kampene og beordrer rwandiske og ugandiske styrker til at trække sig tilbage med det samme, hed det i en udtalelse fra DR-Congo fredag.
"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her