Læsetid: 2 min.

Døren i for den korte sommer

29. juni 2000

Jim Morrison fangede sig selv i et melankolsk hjørne, der varede mere end en sommer

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Varmepladen 6
Netop som vi troede, Jim Morrison for evigt skulle residere for bordenden i rockens Pantheon som strømførende bard og viis shaman, rystede han og The Doors os i sommeren med det flove globale pophit, Hello, I Love You. Enhver kunne jo høre, at det var en ren plankning af The Kinks.
Hvad var der sket med kunsten, mystikken, det intellektuelle, ja, med oprøret, som om noget brugte The Doors som lydspor i den sommer. Five To One brølede i den indre ghetto blaster ved alle demonstrationerne for snart det ene, snart det andet, og Jim Morrison kunne glide lige over i billedet af Che Guevara. Attituden var det halve i de år.
Vi blev beroliget, da det blev efterår, og The Doors udsendte deres tredje album Waiting For The Sun. Det lyriske lixtal var højt, det samme var prætentionerne og genhørt over 30 år senere er der ikke meget, der holder, men en lille, næsten vignetagtig sag skiller sig ud fra alt det tidstypiske - Summer's Almost Gone.
Sangen er blandt de tidligste, Morrison skrev sammen med Ray Manzarek og Robbie Krieger. Den stammer helt tilbage til sensommeren 1965, og er en bolero-beslægtet ballade om lykken og uskyldens forgængelighed, besunget af Jim Morrison som for en stund har lagt læderbukserne og giver inderligheden rum, nænsom indrammet af et spinetklingende keyboard og en aura af tabte oplevelser.

Fortærret af rockstjerne
Det er vemodigt, enkelt og rigtigt. Tiden løber ud i sandet og der er klimaændring i luften. Trommeslageren John Densmore husker sangen mere prosaisk: "Den sang er The Doors' forsøg på at surfe ..."
På Doors-bokssættet fra 1997 kan sangen høres i en tidlig demoversion, som viser, hvor meget af en crooner, Morrison nærede ved sit hjerte. Crooneren blev fortæret af rockstjernen. Summer's Almost Gone er et sjældent stykke privatliv, et pausesignal, han skulle have lyttet noget mere til.
Her, med bagklogskabet vidt åbent, er det umuligt at høre sangen uden at høre tiden, uden at høre den som en kommentar til tidevandsskiftet.
Hippierne udvandrede fra USA til resten af verden samtidig med at Warszawa-pagten indvaderede Czekoslovakiet - "the winter's coming on ... summer's almost gone ..."

*The Doors: Summer's Almost Gone. 1968. Tid: 3:20

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu