Læsetid: 3 min.

Domstole har medansvar for Lenz-sag

9. juni 2000

Urimeligt, at rigsadvokaten udtaler sig om skylden i Lenz-sagen, mener juraprofessor, som påpeger domstolenes ansvar for sagsforløb

En af landets førende juridiske eksperter, professor i procesret, Eva Smith, tilslutter sig nu kritikken af, at rigsadvokat Henning Fode onsdag udtalte sig om skyldsspørgsmålet i sagen om den 44-årige spionmistænkte danske EU-embedsmand, som samme dag slap for tiltale, fordi sagsforholdene er forældede.
Om rigsadvokatens udtalelser siger Eva Smith til Information:
"Udtalelsen er ikke rimelig. Manden er jo ikke dømt og har ikke nogen mulighed for at rense sig."
Men samtidig gør hun opmærksom på domstolenes ansvar i sagen:
"Hvis man bebrejder anklagemyndigheden, så må man ikke glemme, at domstolene har mindst lige så stor skyld i denne sag, for det er jo domstolene, der har forlænget mandens varetægtsfængsling," siger Eva Smith.
Den 44-årige blev varetægtsfængslet lige før jul og sad i isolation i næsten fire måneder, inden han den 12. april blev sat på fri fod af Østre Landsret. Og onsdag bad justitsminister Frank Jensen så anklagemyndigheden om at lade sagen falde, fordi den var forældet.
"Domstolene burde have været de nærmeste til at få øje på, at der kunne være et forældelsesproblem," siger Eva Smith.
Den 44-årige var i begyndelsen af 1980'erne studentermedhjælp i Danida. I bl.a. denne periode skulle han have fotokopieret og videresendt mere end 100 dokumenter til DDR.
Alt, hvad der er kommet frem i offentligheden, tyder dog på, at han har videresendt papirer, som næppe ville kunne falde ind under den strenge spionageparagraf, hvor der ikke er nogen forældelsesfrist.
"Derfor kan det undre, at domstolene har tænkt, at det skulle være nok til at sigte ham efter den alvorlige paragraf," siger Eva Smith.

Undskyldning påkrævet
Til rigsadvokat Henning Fodes udtalelse om, at han er sikker på, at man med den 44-årige havde haft fat i den rigtige person, og at han var skyldig, siger juraprofessor Eva Smith, at udtalelsen er "uheldig", fordi den betyder, at den tidligere sigtede fortsat vil være mistænkt.
I stedet mener hun, at rigsadvokaten burde have holdt sig til at sige, at fordi man havde vurderet, at sagen ikke kunne gå efter den strenge spionageparagraf, så var sagen beklageligvis forældet.
"Og 'undskyld', burde rigsadvokaten vel også sige til den stakkels mand, der kom til at sidde isolationsfængslet i næsten fire måneder. Den undskyldning havde været passende," siger Eva Smith.
Enhedslistens retspolitiske ordfører, Søren Søndergaard, stillede i går en stribe kritiske spørgsmål til justitsministeren i Lenz-sagen og opfordrer Frank Jensen til at kalde rigsadvokaten til orden.
"Frank Jensen har meget rigtigt afholdt sig fra at udtale sig om skyldsspørgsmålet, men så nytter det ikke, at han som øverstkommanderende for anklagemyndigheden har en næstkommanderende, nemlig rigsadvokaten, der går ud og siger, at manden er skyldig," siger Søren Søndergaard.
Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech ser derimod ikke noget problem i rigsadvokatens udtalelse, idet hun mener, at offentligheden har krav på at få at vide, hvorfor man har opgivet retssagen.
"Når man slutter en sag på grund af forældelse, så ligger der jo deri, at hvis ikke sagen havde været forældet, så havde man rejst tiltale, fordi man regner med, at manden er skyldig. Så der er forskel på at slutte en sag på grund af forældelse og så fordi sigtelsen var grundløs."

Minister frem i lyset
Venstre er generelt utilfreds med, at det går så trægt med at få det retsopgør med venstrefløjen, som Birthe Rønn Hornbech aldrig har lagt skjul på, at hun ønsker. Derfor vil hun have Frank Jensen til at komme ud i lyset og svare på, hvorfor han har skønnet, at sagen skal slutte.
Sammen med de konservative, CD og Dansk Folkeparti pålagde Venstre sidste år i maj regeringen at arbejde for, at tidligere agenter for Østblokken "i videst muligt omfang bliver retsforfulgt."
"Det er stærkt beklageligt, hvis afslutningen af sagen Lenz betyder, at regeringen totalt har opgivet retsopgøret med venstrefløjens landss vigere," siger Rønn Hornbech.
For at undgå nye sager om spionage, som siden må opgives på grund af forældelse, opfordrer hun regeringen til at komme op i omdrejninger for at få de fornødne oplysninger frem i andre sager om spionage under den kolde krig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her